Αν. Ξανθός: Το «Μένουμε Ασφαλείς» πρέπει να συνοδεύεται με σοβαρά μέτρα αποτροπής της ύφεσης στην οικονομία

Σε σημερινή του παρέμβαση στο κανάλι της Βουλής, ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τόνισε:

·         Η σταδιακή και υπό αυστηρές υγειονομικές προϋποθέσεις απεμπλοκή της οικονομίας και της κοινωνίας από το lockdown είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Είναι σημαντικό ότι, με τα περιοριστικά μέτρα και τη συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις των ειδικών, αποφύγαμε μια υγειονομική τραγωδία στη Ελλάδα, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σ’ αυτό συνέβαλλε και η σοβαρή και υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Όμως η έξοδος από το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι χωρίς κινδύνους και ακριβώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το είδαμε και στη Γερμανία, μια ισχυρή και οργανωμένη χώρα όπου η «χαλάρωση» των μέτρων προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέτει συγκεκριμένες «δικλείδες ασφαλείας» για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τις μετακινήσεις, τα σχολεία, τη λειτουργία των καταστημάτων και υπηρεσιών, τις οποίες οφείλει η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα. Επίσης, η συνεχής επανεκτίμηση από τους ειδικούς των δεδομένων που αφορούν πανδημία, απαιτεί επιπλέον «εργαλεία» όπως είναι αυξημένη διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ και οροεπιδημιολογικές μελέτες.

·         Το «Μένουμε Ασφαλείς» πρέπει να συνοδεύεται με σοβαρά μέτρα αποτροπής της ύφεσης στην οικονομία, όπως αυτά που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Η μεγάλη αγωνία και ανησυχία των πολιτών δεν είναι μόνο για το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά κυρίως για την «επόμενη μέρα» στη δουλειά τους, στο εισόδημα και στα δικαιώματα τους. Ήδη σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις» το 41% των εργαζομένων δηλώνουν ότι τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί.

·         Το «Μένουμε Ασφαλείς» πρέπει να περιλαμβάνει την επάνοδο στην τακτική λειτουργία του ΕΣΥ και τη σταθερή και σε βάθος χρόνου ενίσχυση του με μόνιμο προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ, υποδομές και εξοπλισμό. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στην κατ’ οίκον φροντίδα, κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε πιθανό νέο επιδημικό κύμα του Covid-19 αλλά και για να καλύψουμε με καθολικό και αξιόπιστο τρόπο τις υπόλοιπες ανάγκες υγείας της κοινωνίας. Τώρα, που όλοι, έστω και με καθυστέρηση, αναγνωρίζουν την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του, είναι η ώρα της γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ και της αναβάθμισης της μισθολογικής θέσης των γιατρών και των άλλων υγειονομικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί