«Μαύρο καλοκαίρι» με ακυρώσεις συναυλιών για τους καλλιτέχνες: «Το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα αφανιστεί»

«Αν η κυβέρνηση δεν μας προστατέψει, το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα καταρρεύσει ή θα αφανιστεί. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστούμε στην πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε» έγραψε αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, στη σελίδα του συνδέσμου στο fb. 

O K. Μητσοτάκης επανέλαβε στο διάγγελμα, πως θα συνεχίσει η απαγόρευση των συναυλιών, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί σύμφωνα και με τους καλλιτέχνες αλλά και τους διοργανωτές, ένα σχέδιο ενίσχυσης του συνόλου του χώρου, που πλήττεται.  Κι αυτό, παρά τις επανειλημμένες, διαμαρτυρίες των συλλογικών φορέων καλλιτεχνών και διοργανωτών.  

«Με μεγάλο προβληματισμό ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για πλήρη καθήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου. Αντιλαμβανόμαστε την προστασία της δημόσιας υγείας και σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των αντίστοιχων υπουργείων. Αντιστοίχως περιμένουμε να σεβαστούν τον καλλιτεχνικό κόσμο στο θέαμα ακρόαμα και να αναλογιστούν την πλήρη οικονομική καθήλωση του κλάδου. Υπάρχουν άμεσα θέματα που θα θέσουμε αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη που έχουμε οι εκπρόσωποι των παραγωγών στη μουσική στο θέατρο και στον κινηματογράφο μαζί με τις εταιρείες ήχου και φωτισμού και εκπροσώπους των καλλιτεχνών με το ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρωμανωλάκη.

Αν η κυβέρνηση δεν μας προστατέψει, το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα καταρρεύσει ή θα αφανιστεί. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστούμε στην πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε. Και αυτή η κατάσταση είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται σε άμεση διάσωση του κλάδου από τα αρμόδια υπουργεία οικονομικών, ανάπτυξης και πολιτισμού, που πρέπει να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά παίρνοντας μέτρα προστασίας μας», γράφει η Κατερίνα Σταματάκη ενώ οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο, βίντεο διαμαρτυρίας, για να εισπράξουν την ηχηρή σιωπή της υπουργού Λίνας Μενδώνη. 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μέρες τώρα. Στις 23 Απριλίου είχε αναρτήσει την εξής ανακοίνωση:

ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Τα πολιτικά κόμματα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ ενδιαφέρονται για τα θέματα πολιτισμού , τα έχουν αντιληφθεί και τα στηρίζουν με επικοινωνίες φορέων τους και έχουν δείξει ειλικρινές ενδιαφέρον. Κάτι που θα έπρεπε η κυβέρνηση πρώτη να είχε κάνει, να μας έχει προσεγγίσει και να μας ζητήσει συναντήσεις. Δεν το έκανε και θα το κάνουμε εμείς, θα ζητήσουμε τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού και αν δεν δεχθεί με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο Πολιτισμός κινδυνεύει και η κυβέρνηση μας απαντά ότι ασχολείται με τα θέματά μας και θα μας ενημερώσει, ενώ είμαστε σε ένα καράβι που βουλιάζει. Αιτούμεθα άμεση ανταπόκριση και συντονίζουμε με εκπροσώπους όλων των φορέων στο ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΑΜΑ αίτηση για τηλεδιάσκεψη μήπως και κατανοήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουμε γιατί αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί την καταστροφή που έρχεται. Παραθέτουμε τις προτάσεις της Υπουργού και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Και τα δύο σημερινά δημοσιεύματα https://www.iefimerida.gr/…/mendoni-exi-protaseis-gia-ton-p…

Ακόμα νωρίτερα, ο Σύνδεσμος είχε στείλει επιστολή στην υπουργό πολιτισμού και τον πρωθυπουργό, με συγκεκριμένες προτάσεις που δεν εισακούστηκαν. 

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
10 Απριλίου στις 4:55 μ.μ. · 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΠΣΔΠΕ)
Θέμα : Πρόταση στο θέμα εξαργύρωσης εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις θεάματος

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 4ο

Προς Αθήνα 10/4/2020

1.Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη

2. ΓΓ ΥΠΠΟΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη

3. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα

4. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτση

5. Υφ. Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

6. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Θέμα : Πρόταση στο θέμα εξαργύρωσης εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις θεάματος

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμοι κκ Υπουργοί, αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠ) ζητά την άμεση παρέμβασή σας στο επείγον ζήτημα της εξαργύρωσης εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις θεάματος που, λόγω της πανδημίας, είτε θα ακυρωθούν είτε θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία εντός του 2020 ή το 2021.

Η θλιβερή πραγματικότητα της εξάπλωσης της πανδημίας απέφερε την απότομη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας με εντολή της Δημόσιας Αρχής και ως αποτέλεσμα η επιτακτική ανάγκη για περιοριστικά μέτρα με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι και το βασικό μέλημα όλων, έχει ως αντίκτυπο την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω της ακύρωσης ή μετάθεσης αυτών σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή (ακόμη και για το επόμενο έτος). Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης αυτών των εκδηλώσεων προέρχεται από τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων για την εκάστοτε εκδήλωση. Οι αμοιβές των ξένων παραγόντων (πρακτορεία εκπροσώπησης καλλιτεχνών, καλλιτεχνικές αμοιβές, κόστος τεχνικού εξοπλισμού και σκηνικών των καλλιτεχνών) καθώς και τα εγχώρια έξοδα όπως αυτά της διαμονής και της διαφήμισης έχουν στο μεγαλύτερό τους κομμάτι ήδη προ-εξοφληθεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως σε μια περίπτωση μαζικών ακυρώσεων ή αναβολής εκδηλώσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ο εκάστοτε Διοργανωτής έχει ήδη χάσει σημαντικό μέρος από τα προαναφερθέντα προ-πληρωμένα κόστη και αδυνατεί να διεκδικήσει την επιστροφή τους.

Αιτούμαστε, ως λύση για την διατήρηση ενός είδους ταμείου στις επιχειρήσεις ώστε να αποφευχθεί η ολική οικονομική καταστροφή του κλάδου των Πολιτιστικών εκδηλώσεων την άμεση ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει στους Διοργανωτές Πολιτιστικών εκδηλώσεων το ακόλουθο:

– Την έκδοση voucher, η αξία των οποίων θα ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου της εκάστοτε ακυρωθείσας ή αναβληθείσας εκδήλωσης και το οποίο μπορεί ο κάτοχός του να το εξαργυρώσει για την παρακολούθηση άλλης εκδήλωσης με χρονική ισχύ εως 31 Δεκεμβρίου 2021 (λήξη επόμενου ημερολογιακού έτους). Η χρήση voucher, αντί της επιστροφής μετρητών, έχει ήδη υιοθετηθεί από φορείς τουρισμού, όπως τις αεροπορικές εταιρίες και έχει υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαικές χώρες .

Σε περιπτώσεις αναβολής εκδήλωσης για μεταγενέστερη ημερομηνία, όπου ο κάτοχος του εισιτηρίου δεν επιθυμεί την αντικατάσταση του εισιτηρίου του με voucher, δικαιούται να κρατήσει το εισιτήριό του με την παλιά ημερομηνία εκδήλωσης το οποίο και θα ισχύει για την νέα ημερομηνία (ακόμη και σε περιπτώσεις που η νέα ημερομηνία είναι εντός του επόμενου ημερολογιακού έτους).

Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, του Βελγίου , της Ισπανίας και της Γερμανίας https://www.iq-mag.net/…/germany-introduces-ticket-vouche…/… ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη για τη λήψη παρόμοιων μέτρων. Παράλληλα, αυτή η λύση έχει δημοσιευθεί παγκοσμίως σε άρθρα που αφορούν στην μουσική και πολιτιστική βιομηχανία με στόχο την υιοθέτησή της και από άλλους φορείς. Η πρότασή μας αυτή στοχεύει στην συντήρηση της οικονομίας, την αποφυγή της χρεωκοπίας και στην ενίσχυση της ιδέας ότι κράτος και πολιτιστικοί φορείς συνεργάζονται για την διατήρηση του πνεύματος της πολιτιστικής και μουσικής κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, καθώς ο χώρος του θεάματος απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες με πληθώρα ειδικοτήτων, μια πιθανή οικονομική καταστροφή του χώρου θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα το πολυπληθές αυτό ανθρώπινο δυναμικό στην ανεργία.

Ευελπιστούμε στην άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την προστασία του χώρου του θεάματος και των πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται αποκλειστικά σε αυτές.

Για τον
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η Πρόεδρος
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ

Η Γεν. Γραμματέας
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί