Στις υπηρεσίες του δήμου Χερσονήσου και στον ΦΟΔΣΑ κλιμάκιο του ΚΚΕ

Περιοδεία στο δημοτικό κατάστημα Χερσονήσου και τον ΦΟΔΣΑ, πραγματοποίησε την Παρασκευή 24 Απριλίου κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από το Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης και το Γιώργο Παρθενιώτη, δημοτικό σύμβουλο δήμου Χερσονήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην συνομιλία με τους εργαζόμενους αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υγεία του λαού, με τις μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα υγείας (υγειονομικού προσωπικού, εξοπλισμού, ΜΑΠ, κ.ά.) και ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Διαπιστώθηκε, ότι η μία και μοναδική ΤΟΜΥ στο Δήμο δεν είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των αναγκών ενός τουριστικού δήμου, οι ανάγκες του οποίου αυξάνονται σημαντικά κατά την τουριστική περίοδο (Μάιο- Οκτώβριο) με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Επισημάνθηκε η ανάγκη, ιδιαίτερα μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου εν μέσω πανδημίας, η ίδρυση ενός πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου Κέντρου Υγείας ενισχύοντας την ΠΦΥ. 

Επιπλέον, τονίστηκε η συρρίκνωση του προσωπικού των υπηρεσιών του Δήμου, η χρόνια υποχρηματοδότησή του, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με ολιγόμηνες συμβάσεις, η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβους που αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Τέλος, στην συζήτηση μπήκαν οι ανάγκες των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού (μεγάλο μέρος των οποίων είναι κάτοικοι στο δήμο Χερσονήσου) που έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση και την εξαθλίωση, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών – εμπόρων στον τουρισμό – επισιτισμό (καταστήματα, μικρά καταλύματα, ταβέρνες, κ.ά.) που βλέπουν να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής με ορατό το ενδεχόμενο να βάλλουν λουκέτο. Την ίδια στιγμή οι μεγαλοξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, μεγαλέμποροι, κ.ά. «μπούκωσαν» με αμύθητα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια και τώρα επιδιώκουν να «βγάλουν από τη μύγα ξύγκι» ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας.

Η αντιπροσωπία του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους του Δήμου Χερσονήσου να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τους και της δουλειάς τους, όπως τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών (παιδικών σταθμών, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, κ.ά.), τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και καμία επιχειρηματική δράση στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό και στις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, στα έργα, στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο ΦΟΔΣΑ Χερσονήσου και στη συνομιλία  που είχε με τους εργάτες καθαριότητας, τονίστηκε η ανάγκη της συνεχούς προστασίας της υγείας τους με μέτρα που να τη διασφαλίζουν στον επικίνδυνο και ευαίσθητο αυτό τομέα. Επισημάνθηκε, το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, επιβαρύνει πολλαπλάσια το ταμείο του δήμου, δείχνει τα αδιέξοδα και την ομηρία του δήμου σε έκτακτες συνθήκες. 

Το κλιμάκιο ανέδειξε την ανάγκη άμεσης διεκδίκησης για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα  και να σταματήσει η ομηρία και η αγωνία των εργαζομένων, με τις συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεών τους, να μην καταστρατηγείται το ωράριο και να δίνονται όπως προβλέπεται τα ρεπό, οι άδειες και οι αργίες. Να υπάρχουν μέτρα προστασίας με συχνούς προληπτικούς ελέγχους και άμεση πραγματοποίηση των τεστ για τον Covid-19, τακτική και ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση.

Τέλος, κάλεσαν τους δημότες  να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή η όποια απαλλαγή ή αναστολή πληρωμών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού, να μη τους υποχρεώσει «την επόμενη μέρα» σε αναδρομική εξόφληση οφειλών ή να επιβάλει νέες αυξήσεις τελών για να καλύψει τη «χασούρα» του εργολάβου καθαριότητας.

Αντίστοιχα, για όσους πλήττονται στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, τους κάλεσαν να διεκδικήσουν ακύρωση των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν από 1η Μάρτη, η επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζόμενων και ελαστικά απασχολούμενων καθώς και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο. Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης λόγω της πανδημίας, όπως η απαλλαγή όσων πλήττονται από δημοτικά τέλη και φόρους από 1/3 ως το τέλος του 2020. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη σε Δήμο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, πρώην ΔΕΚΟ, κατασχέσεων, πλειστηριασμών, δεσμεύσεων λογαριασμών – ΑΦΜ και άμεση παύση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, το ΚΚΕ κάνει προσκλητήριο για νέους αγώνες. Να μη μείνουμε σιωπηλοί και φοβισμένοι. Να μείνουμε όρθιοι και δυνατοί! Η επόμενη μέρα να βρει το λαό σε θέση μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Να μη δεχτεί να «θυσιάσει» ξανά τον κόπο του, για να ξελασπώσει τους μεγάλους και ισχυρούς στον τουρισμό, στο εμπόριο, στην εστίαση, στη διαχείριση των απορριμμάτων, κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί