Oι ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων: Τα τρία στάδια της «εξόδου» από την κρίση (Βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την άρση των μέτρων ξεκίνησε η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Δείτε επίσης: Το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων: Ανοίγουν μαγαζιά από 4 Μαϊου – Ελεύθερες οι εντός έδρας μετακινήσεις

Τη σκυτάλη πήραν οι υφυπουργοί Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) όπως επίσης και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό).

Ο καθένας ανέλυσε στον τομέα του για τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην επόμενη μέρα, η οποία θα έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με ό,τι ζούσαμε στην προ κοροναϊού εποχή.

Σκέρτσος: Μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο

Πρώτος τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τόνισε πως εισερχόμαστε στο δεύτερο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα είναι υπό διαρκή αίρεση.

Μετά θα μπούμε στην τρίτη φάση.

Πρώτη φάση: Φεβρουάριος – Απρίλιος

Αρχική εκδήλωση και περιορισμού του ιού

Δεύτερη φάση: Μάιος – Ιούνιος

Συντονισμένη επιστροφή σε μια «νέα καθημερινότητα« με συνεχή επαγρύπνηση.

Τρίτη φάση: Ιούλιος και μετέπειτα (μέχρι να βρεθεί η θεραπεία ή το εμβόλιο)

Διατήρηση της «νέας καθημερινότητας» με συνεχή επαγρύπνηση.

Ακόμα:

  • Υποχρεωτικά χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
  • Χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου.
  • Διαφορετικά ωράρια στα καταστήματα (10 το πρωί αντί για 9).
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.
  • Διατήρηση της άδειας ειδικού σκοπού.
  • Σύσταση στους ηλικιωμένους για… μένουμε σπίτι τον Μάιο.

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, είπε κλέινοντας ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας πως αναλόγως των αναγκών ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στα μέτρα.

Παπαθανάσης: Από τις 4 Μαΐου επανεκκινούμε σε επτά στάδια

Σε επτά στάδια αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ωστόσο προβλέπονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με μάσκες, γάντια, αποστάσεις και συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τ.μ του χώρου.

Πρώτο στάδιο: 4 Μαΐου

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα «επιστρέψουν» επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα).

Επίσης την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις και στο τομέα των υπηρεσιών: Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Τέλος ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ, επίσης με αυστηρή τήρηση ραντεβού.

Επί της ουσίας επιστρέφει το 10% περίπου των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Όπως είπε ο υφυπουργός, επιστρέφουν 68.528 επαγγελματίες από τους 690.000 που έχουν διακόψει την εργασία τους και 26.117 επιχειρήσεις από τις περίπου 200.000 που έχουν κλείσει.

Δεύτερο στάδιο: 11 Μαΐου

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων (malls).

Στον τομέα των υπηρεσιών επαναλειτουργούν οι σχολές εκμάθησης οδήγησης και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (χωρίς τραπεζοκαθίσματα μόνο για όρθιους), εξαιρουμένου των ΟΠΑΠ play.

Τρίτο στάδιο: 18 Μαΐου

Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι.

Τέταρτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και χωρίς να επιτρέπεται η παραμονή μέσα σε αυτά για φαγητό ή καφέ. Δηλαδή τα καταστήματα εστίασης μέσα στα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Την ίδια μέρα και επίσης με την υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων ασφαλείας θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα είναι τουλάχιστον 2 μέτρα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τέσσερα άτομα.

«Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές» τόνισε.

Λιβάνιος: Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μείνουν κλειστοί

Τη δέσμη μέτρων για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα μετά την σταδιακή άρση από τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Εξ’ αποστάσεως και εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο

Η εξ’ αποστάσεως εργασία και η εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται όπως  ισχύει σήμερα.

Σε τρεις φάσεις θα γίνεται η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους. Στις 7, τις 8 και 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι (διευθυντές κλπ) θα φροντίζουν για την ισοκατανομή του προσωπικού στις βάρδιες.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού. Όταν ανοίξουν γυμνάσια, δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επανακαθοριστεί το καθεστώς των ειδικών αδειών.

Ψηφιακές συναλλαγές και καθορισμένα ραντεβού

Δεν αλλάζει ο τρόπος συναλλαγής με το δημόσιο. Όπου δεν είναι δυνατή ψηφιακή συναλλαγή θα υπάρχει προκαθορισμένο ραντεβού

Θα διευκολυνθεί και άλλο το καθεστώς των ψηφιακών συναλλαγών στο δημόσιο. Θ’ ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος «θα μείνει και μετά την πανδημία ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους».

Λέσχες φιλίας, γήπεδα και παιδικοί σταθμοί

Παραμένουν κλειστές οι λέσχες φιλίας, οι οποίες θα ανοίξουν με βάση την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Κλειστοί παραμένουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και τα ανοιχτά γήπεδα ανοίγουν και θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια.

Κλειστές παραμένουν και οι παιδικές χαρές. Θα καθοριστεί το άνοιγμα από το άνοιγμα δημοτικών σχολείων κλπ.

Συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση

«Δύο μήνες έκανε θυσίες ο ελληνικός λαός»για να ανακοινωθεί το σταδιακό άνοιγμα τόνισε ο Θοδωρής Λιβάνιος και πρόσθεσε:

«Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση».

Ο κ. Λιβάνιος επανέλαβε ότι η δέσμη μέτρων έχει ως γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι σημαντικό μερίδιο στην προστασία της υγείας των πολιτών είχαν οι δήμοι και οι περιφέρειες «για να μην μείνει μόνος κανένας πολίτης».

Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε δημάρχους και περιφερειάρχες καθώς έκανε και ειδική μνεία στους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση με αιχμή τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς

Ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από την Δευτέρα 4 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό. Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνεται από ελεγκτές.

Επιπλέον, θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς για να τηρείται κατά το δυνατόν η αναγκαία απόσταση.

Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς θα αυξηθούν, ενώ οι ώρες αιχμής θα «σπάσουν», καθώς υιοθετείται νέο ωράριο προσέλευσης στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση θα προσέρχονται σε τρεις ζώνες: 07.00, 08.00 και 09.00 π.μ. στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν ασκόπως τα ΜΜΜ και να προτιμούν τα ΙΧ. Για το λόγο αυτό ο δακτύλιος εξακολουθεί να μην ισχύει και για τον μήνα Μάιο.

Αναλυτικά τα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Όλοι με μάσκα

– Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

– Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

– Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Αυξάνονται τα δρομολόγια

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

– Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.

– Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

– Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:

– Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.

– Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Αλλαγή στις ώρες αιχμής

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούμε στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)

Χρήση ΙΧ

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:

Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.

–       Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.

Καλούμε τους  πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης τους ανακοινώνουμε:

–       Πρώτον, την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.

–       Δεύτερον, από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Κοντοζαμάνης: Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από τη Δευτέρα στην κανονική τους λειτουργία

Τα μέτρα που λάβαμε είχαν δύο στόχους, να περιορίσουν την μετάδοση του κοροναϊού και να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας ώστε να μείνει λειτουργικό ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τα καταφέραμε αποκτήσαμε νέες συνήθεις που πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν κανόνα προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη που δεν έχει ακόμα κριθεί. «Η υγιεινή των χεριών, η αναπνευστική υγιεινή, η χρήση μάσκας στους πολυσύχναστους χώρους και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ δυο ατόμων» είναι συνήθειες που θα πρέπει να συνεχιστούν διευκρίνησε.

Επαναλειτουργία νοσοκομείων

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από τη Δευτέρα στην κανονική τους λειτουργία, με την επανεναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών.

Ειδικότερα ο κατά την παρουσιάση της άρσης των μέτρων αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σύστημα υγείας και την ενίσχυση που έγινε την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι θα παραμείνουν νοσοκομεία για ασθενείς με κοροναϊό, όπως είναι το ΝΙΜΤΣ, ο «Παμμακάριστος» και η Αγ. Βαρβάρα.

«Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ covid παραμένουν σε ετοιμότητα. Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κοροναϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλινικές ετοιμότητας

Σε κάθε νοσοκομείο, συνέχισε, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κοροναϊό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μονάδες αποκλειστικά για κοροναϊό.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των μονάδων εντατικής θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο».

«Δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων, η προστασία των πολιτών πάνω από όλα»

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, «3748 άτομα υπηρετούν ήδη το ΕΣΥ ξεπερνώντας το όριο των 2.000 που είχαμε αρχικά θέσει. Αυξήσαμε κατά 145 εκατ. ευρώ την χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση καθώς δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων αφού προέχει η προστασία των συμπολιτών μας».

Τέλος, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην μεγάλη παρακαταθήκη που έχει πλέον το ΕΣΥ για το μέλλον: «Θα καλύψουμε τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ σύμφωνα με τα κριτήρια των επιστημόνων. Διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι στο ιατρικό προσωπικό. Οι Ελληνες ερευνητές συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτης για την ανακάλυψη θεραπείας ή εμβολίου.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση για να καλύψουμε ελλείψεις 10ετιών στο ΕΣΥ. Εχει δημιουργηθεί πλέον η παρακαταθήκη ώστε το ΕΣΥ να γίνει πιο αποτελεσματικό στο μέλλον. Οσα έχουμε κερδίσει ως τώρα δεν πρέπει να τα χάσουμε».

Χαρδαλιάς: Όσο πιο πιστοί στους κανόνες τόσο πιο σύντομα στα επόμενα βήματα

«Από τις 4 Μαϊου το καθημερινό στοίχημα αλλάζει. Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν την άρση κάθε μέτρου» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στο πλαίσιο ανακοίνωσης του σχεδίου της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.

«Οι Έλληνες αποδεικνύουμε ότι με πειθαρχία και ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία κάθε κίνδυνο» τόνισε και προέτρεψε να παραμείνουμε υπεύθυνοι και ρεαλιστές μέχρι τη μέρα που η επιστημονική κοινότητα θα δώσει τη λύση.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολα και αναγκαία μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η επόμενη φάση είναι πιο κρίσιμη.

«Από το μένουμε σπίτι περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα, τηρούμε όλοι τους κανόνες που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση των μέτρων. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν αυστηρά με τους περιορισμούς που συνοδεύουν το άνοιγμά τους» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες τόσο πιο εύκολα θα περνάμε στα επόμενα βήματα» προειδοποιώντας κατά της χαλαρότητας και τονίζοντας ότι θα υπάρξει φρένο και επιστροφή μέτρων αν δεν τηρηθούν οι κανόνες.

«Τηρούμε τους κανόνες; Τότε προχωράμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα γυρίσουμε πίσω» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί