Ηράκλειο: Αστυνομικός αυταρχισμός σε βάρος πολίτη – Αγένεια, ειρωνεία και “μαγκιά”…

Σοβαρή καταγγελία στο Candiadoc από την κόρη γυναίκας που έπεσε στην “περιποίηση” αστυνομικού

Σε μια σοβαρή καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία – λεκτική βία σε βάρος της μητέρας της, προχωρεί Ηρακλειώτισσα. Όπως αναφέρει, αστυνομικός τη σταμάτησε για έλεγχο κι ενώ εκείνη είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να κυκλοφορεί εκείνη την ώρα, όχι μόνο της έκοψε πρόστιμο και κλήση αλλά φέρθηκε με αγένεια και ειρωνεία, ενώ όταν την έλεγχε δεν τήρησε κανένα μέτρο ασφαλείας. Ανάλογη αγενή συμπεριφορά έδειξαν στη γυναίκα αστυνομικοί στο Τμήμα Τροχαίας που πήγε για να άνει ένσταση.

Διαβάστε την καταγγελία

Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, χτες Κυριακή 26/4/2020 και ώρα 4.45 μμ, στη λεωφόρο Κνωσσού με θύμα την μητέρα μου. Τη σταμάτησε ο αστυνομικός για να ελέγξει τα χαρτιά της μετακίνησης της, τα οποία ήταν καθόλα νόμιμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα που της ζήτησε (δίπλωμα, άδεια, ταυτότητα κλπ) και έθεσε στη διάθεση του. Επίσης είχε στείλει και γραπτό μήνυμα στο 13033 από το κινητό της, το οποίο και του έδειξε. Ο αστυνομικός ήταν από την αρχή απότομος, αγενής και ειρωνικός, μιλώντας στον ενικό σε μία γυναίκα άνω των 65 που δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα κακό και η οποία εξακολούθησε να είναι ευγενική μαζί του σε όλη τη διάρκεια. Δεν τήρησε κανένα μέτρο ασφαλείας, δεν τήρησε τις προβλεπόμενες αποστάσεις (χωρίς μάσκα και γάντια σε απόσταση αναπνοής από την μητέρα μου) θέτοντας τη σε κίνδυνο. Όταν έβγαλε το κινητό για να του δείξει το μήνυμα, της πήρε το κινητό από τα χέρια πηγαίνοντας το στο περιπολικό και ψάχνοντας το για ώρα μαζί με τη συνάδελφο του, κάτι που δεν νομίζω να είναι νόμιμο. Στη συνέχεια και εν μέσω προσβολών και τραμπουκισμού της έκοψε μία κλήση ενώ είχε θέσει στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς να της εξηγήσει τον λόγο. Αφού την έγραψε, της έδωσε ένα φαξ και της είπε να στείλει εκεί για να της τη σβήσουν! Φαξ! Εν μέσω καραντίνας. Στην εύλογη απορία της γιατί τη γράφει αφού της λέει να στείλει φαξ στο διοικητή για να τη σβήσουν,  την έδιωξε από το σημείο σαν να μιλούσε σε κάποιο κακοποιό στοιχείο.

Στην κλήση επάνω γράφει ως αιτιολογία «καθολικός περιορισμός κυκλοφορίας», κάτι που δεν ισχύει, κυκλοφορούμε βάσει οδηγιών.  Σήμερα το πρωί στην τροχαία, που αναγκαστικά πήγε, της φέρθηκαν με ανάλογο τρόπο, την έβαλαν να συμπληρώσει μία αναφορά χωρίς να της επιτρέψουν να δει κάποιον υπεύθυνο για την οποία αναφορά δεν της έδωσαν ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου! Η μητέρα μου που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, έχει υποστεί ψυχική βία και έχει κακοποιηθεί λεκτικά χωρίς κανένα απολύτως λόγο από ένα μέλος του σώματος ασφαλείας, χωρίς να μπορεί καν να βρει το δίκιο της μέσα στον όλο παραλογισμό.

Εύλογη και αφελής απορία μας, η εξής: γιατί μας δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες κίνησης, αφού μας γράφουν ούτως ή άλλως ακόμη κι όταν τις τηρούμε; Κι επίσης γιατί ένα «όργανο της τάξης» να νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να κακοποιήσει, να τραμπουκίσει, να κάνει κατάχρηση εξουσίας ανενόχλητος ξεσπώντας όλα του τα κόμπλεξ σε ανυποψίαστους πολίτες χωρίς καμία επίπτωση; (Ο αστυνομικός δεν ήταν καν ενημερωμένος για την αρίθμηση των μετακινήσεων στο sms και για τις σωστές διαδικασίες).

Εγώ λοιπόν που είμαι η κόρη της αισθάνομαι οργή, βαθιά θλίψη και αηδία γι’ αυτού του είδους την άσκηση εξουσίας. Κανένας «αστυνομικός» δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας μου, επειδή έτσι γουστάρει. Θα μπορούσα να προβώ σε πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς για το άτομο του αλλά προτιμώ να μείνω στα γεγονότα. Φυσικά γνωρίζω το όνομα του, το οποίο αναγράφεται στην κλήση και θα προβώ σε ονομαστική καταγγελία. Αν μιλάμε όλοι ίσως κάποτε η αστυνομική αυθαιρεσία σταματήσει. Εγώ προσωπικά πια, φοβάμαι κάποια «όργανα της τάξης» περισσότερο από κάποιους κακοποιούς. Θα ήθελα αυτή η ιστορία να ακουστεί διότι το Ηράκλειο σαν πόλη και σαν άνθρωποι, δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους κρούσματα. Πρέπει να έχουμε φωνή.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Μαρία Κουβίδη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί