Βουλευτές ΚΚΕ: Μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα «Μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς», κατατέθηκε στη Βουλή από Βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση των Βουλευτών:

Οι τελευταίοι μήνες έφεραν σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο τους αυτοαπασχολούμενους δημιουργούς της μουσικής, των οπτικοακουστικών έργων, των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου και της λογοτεχνίας και γενικότερα τους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού, αφού τα περιοριστικά μέτρα νέκρωσαν κυριολεκτικά κάθε δυνατότητα καλλιτεχνικής εργασίας, εργασίας που ήταν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια σε διαρκή κρίση: Έκλεισαν όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές και θεατρικές σκηνές) – ορισμένοι πριν από τις αρχές Μάρτη – διακόπηκαν και αναβλήθηκαν γυρίσματα λόγω συναθροίσεων με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, αναστάλθηκαν τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα καθώς και η λειτουργία εκθέσεων, αιθουσών τέχνης, μουσείων, και άλλων χώρων τέχνης, διακόπηκε η διαδικασία εκδόσεων βιβλίων, αλλά και κάθε δραστηριότητα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης -όπως ιδιωτικά μαθήματα, φροντιστήρια, ελεύθερα σπουδαστήρια τέχνης, δραστηριότητες πολιτιστικών οργανισμών κ.α.- ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν επ’ αόριστο παραγωγές και παραγγελίες προσυμφωνημένων έργων, επιφορτίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες –δημιουργούς με μεγάλα έξοδα που είχαν ήδη δαπανηθεί για την προετοιμασία τους και με χρέη.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο της τέχνης μένουν χωρίς εισόδημα όχι μόνο έως την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και για το διάστημα της καλοκαιρινής σαιζόν, πιθανότατα και της φθινοπωρινής, αφού δεν μπορούν να γίνουν με τη δεδομένη κατάσταση μακρόπνοοι προγραμματισμοί και προετοιμασίες. 

Σύμφωνα με τις Κυβερνητικές αποφάσεις, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι καλλιτέχνες – δημιουργοί δεν έχουν συμπεριληφθεί σ’ αυτά έστω τα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

 1. Παρ’ όλες τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει το μεγαλύτερο τμήμα τους, και μάλιστα το πιο αδύναμο οικονομικά, όπως αυτούς που έχουν ετήσιο τζίρο χαμηλότερο των 10.000,00 ευρώ και κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος να μην υπάγονται σε ΚΑΔ, αλλά να εισπράττουν και να φορολογούνται με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
 2. Επίσης η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει και εκείνους τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς, οι οποίοι ναι μεν ανήκουν στους προβλεπόμενους ΚΑΔ, αλλά δε θα λάβουν την «αποζημίωση ειδικού σκοπού» λόγω των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει η σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 39162 ΕΞ, των Υπουργών Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι οποίοι δε λαμβάνουν υπόψη τομείς της καλλιτεχνικής εργασίας, όπως η διδασκαλία, που δεν υπάγονται στην υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ ή δε συνάδουν με τη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η δημιουργία καλλιτεχνικών έργων όπως είναι γνωστό απαιτεί πολύ χρόνο έρευνας, μελέτης και ατομικής εργασίας, τα δε έσοδα από αυτά είναι περιστασιακά και δεν μπορούν να έχουν τακτική απόδοση ΦΠΑ όπως απαιτεί η ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 39162 ΕΞ.

Επιπλέον οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι καλλιτέχνες δεν υπέβαλλαν αίτηση για την επιχορήγηση ειδικού σκοπού από φόβο ότι ενδεχόμενο λάθος τους θα έχει κυρώσεις, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ασάφεια στη διατύπωση της απόφασης. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, αν η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα αν θα προβεί σε:

 • Άμεση χορήγηση σε όλους ανεξαίρετα τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες δημιουργούς, του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ μηνιαίως, για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
 • Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε – φυσικά πρόσωπα – ζώντες εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
 • Παράταση προθεσμίας των συμβολαίων της ΕΡΤ και του ΕΚΚ για γυρίσματα οπτικοακουστικών έργων καθώς και του ΥΠΠΟΑ για τις επιχορηγούμενες παραγωγές του, λόγω παύσης ή μη εκκίνησης τους εξαιτίας των έκτακτων μέτρων.
 • Ένταξη όλων των σκηνοθετών και σεναριογράφων χωρίς περιορισμούς στις επιχορηγούμενες παραγωγές του ΥΠΠΟΑ. 
 • Απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στους συντελεστές κάθε διαδικτυακής ή τηλεοπτικής προβολής θεατρικών, κινηματογραφικών έργων, σειρών, συναυλιών, μουσικών και άλλων εκπομπών, ηλεκτρονικών βιβλίων και εκθέσεων κλπ. Αύξηση του ποσοστού του ελληνικού ρεπερτορίου στο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο και μίσθωση δραματοποιημένου και τεκμηρίωσης Ελληνικού προγράμματος στην ΕΡΤ, αλλά και στα ιδιωτικά κανάλια.
 • Αναστολή, για όσο διάστημα χρειαστεί, των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. 
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. 
 • Απαλλαγή από την καταβολή ατομικών ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αναστολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. 
 • Απαλλαγή από χρεώσεις, παύση διακοπών σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί