Το νέο παράδειγμα «γαλάζιας» αριστείας: Από τις δημόσιες σχέσεις, το εμπόριο κοσμημάτων και γλυκισμάτων, στην απολύμανση των φυλακών

Δεν έχει τέλος η «αριστεία» της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά τη διαχείριση κρατικού χρήματος με πρόσχημα την πανδημία. 

Μετά το σάλο που ξέσπασε για τα «voucher της αρπαχτής» από την πλευρά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ένα νέο παράδειγμα «γαλάζιας» αριστείας είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά με την απολύμανση των καταστημάτων κράτησης. Περί τις 700.000 ευρώ δόθηκαν συνολικά το Μάρτιο και τον Απρίλιο με απευθείας ανάθεση από την γενική γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου σε εταιρείες για την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια ατομικών ειδών υγιεινής. Με τη μόνη διαφορά ότι η πρώτη εταιρεία αυτή τροποποίησε το καταστατικό της ώστε να μπορεί να κάνει απολυμάνσεις λίγες μέρες προτού αναλάβει το έργο, ενώ μέχρι τότε το αντικείμενο της ήταν δημόσιες σχέσεις, εμπόριο κοσμημάτων και αξεσουάρ αλλά και γλυκισμάτων, ενώ η δεύτερη εταιρεία ιδρύθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν πάρει τη δουλειά.

Οι τρεις συμβάσεις υπεγράφησαν από την Σοφία Νικολάου το Μάρτιο και τον Απρίλιο λίγες ημέρες μετά το lockdown. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο Διαύγεια τα οποία δημοσίευσε στο facebook ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η πρώτη σύμβαση υπεγράφη στις 19 Μαρτίου 2020 αναφορικά με την «Ανάθεση απολύμανσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων». Στην απόφαση της Νικολάου γινόταν λόγος για «κατεπείγουσα ανάγκη για την απολύμανση των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19». Το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» με προϋπολογισμό 145.161,29 ευρώ. Δεν ήταν όμως και το μοναδικό. Στις 30 Μαρτίου η Σοφία Νικολάου με απόφαση της ανέθεσε στην ίδια εταιρεία «την απεντόμωση και μυοκτονία των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας». Το έργο αυτή τη φορά ήταν προϋπολογισμού 146.940 ευρώ και πάλι έγινε με απευθείας ανάθεση λόγω των έκτακτων συνθηκών του covid – 19. Τρεις βδομάδες μετά η ίδια εταιρεία έλαβε ακόμη ένα έργο από την Νικολάου. Επρόκειτο ξανά για την «απολύμανση των καταστημάτων κράτησης σε όλη τη χώρα και των υπηρεσιακών τους οχημάτων» με προϋπολογισμό 145.000 ευρώ. Με λίγα η εταιρεία «ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» έλαβε με απευθείας αναθέσεις τρία έργα συνολικής αξίας 437.101 ευρώ.

Τροποποίησε το καταστατικό λίγες μέρες πριν

Το αξιοπερίεργο έχει να κάνει με το αντικείμενο της συγκεκριμένης εταιρείας. Σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΕΜΗ τα οποία ανήρτησε στο facebook ο Παύλος Πολάκης η εταιρεία δεν είχε μέχρι πρόσφατα καμία σχέση με απολυμάνεις, μυοκτονίες κτλ. Το αντικείμενο της είχε να κάνει με μάρκετινγκ διοργανώσεις, συνεδρίων, εμπόριο κοσμημάτων, γλυκισμάτων και αξεσουάρ. Μέχρι και τις 11 Μαρτίου όπου τροποποιεί το καταστατικό της και να προσθέσεις ως αντικείμενο την «παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων επαγγελματικών και οικιακών χώρων». Οκτώ ημέρες δηλαδή πριν αναλάβει το πρώτο έργο με απευθείας ανάθεση από την γενική γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα πάντα με τα επίσημα έγγραφα στο ΓΕΜΗ στις 11 Μαρτίου σε Γενική Συνέλευση των εταίρων της «ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού της που αφορά το σκοπό της εταιρείας. Εκεί προστέθηκε στο αντικείμενο της και η «παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων επαγγελματικών και οικιακών χώρων». Κάτι που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε. Μέχρι και τις 11 Μαρτίου στο σκοπό της εταιρείας αναφερόταν:

 • «α) Η εκμετάλλευση και διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και σεμιναρίων
 • β) Η παροχή προς τρίτους υπηρεσιών όσον αφορά την συμμετοχή τους σε εκθέσεις, καθώς και το στήσιμο
 • εκθεσιακών εμπορικών περιπτέρων.
 • γ) Η προβολή και προώθηση επιχειρήσεων με κάθε μέσο, έντυπο, ηλεκτρονικό η διαδικτυακό.
 • δ) Η παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων, καμπανιών, προωθητικών ενεργειών, μάρκετινγκ, καθώς και
 • όλων των συναφών με αυτά υπηρεσιών.
 • ε) Η λιανική και χονδρική εμπορία κοσμημάτων και αξεσουάρ (ανδρικών και γυναικείων).
 • στ) Το γενικό χονδρικό και λιανικό εμπόριο γλυκισμάτων, ειδών σοκολάτας και ειδών διατροφής εν γένει.
 • ζ) Η δημιουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • η) Η εκμετάλλευση οικιών, διαμερισμάτων και λοιπών καταλυμάτων με το σύστημα AIRBNB.
 • θ) Κάθε συναφής και νόμιμος σκοπός για την εκπλήρωση των ανωτέρω».

Το ερώτημα λοιπόν που εύλογα τίθεται είναι γιατί επελέγη με απευθείας ανάθεση από τη Νικολάου η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία μόλις λίγες μέρες πριν είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Δίχως να έχει μια κάποια εμπειρία ώστε η επιλογή της να κρίνεται ικανοποιητική, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει κάτι για τις υπηρεσίες που παρείχε.

Ανάθεση σε εταιρεία που μόλις ιδρύθηκε

Οι εκπλήξεις όμως από την κα Νικολάου συνεχίστηκαν. Στις 6 Απριλίου προχώρησε σε μία ακόμη απευθείας ανάθεση αυτή τη φορά στην εταιρεία «EX PAPPA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ». Η ανάθεση αφορούσε στην «προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής, ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για την κάλυψη των αναγκών των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας». Το κόστος της απευθείας ανάθεσης ήταν αυτή τη φορά 232.648 ευρώ. Το αξιοπερίεργο αυτής της ανάθεσης έχει να κάνει με τον χρόνο που ιδρύθηκε η εταιρεία. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα στο ΓΕΜΗ η εταιρεία ιδρύθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. Μία εβδομάδα δηλαδή πριν πάρειη δουλειά με απευθείας ανάθεση από την Σοφία Νικολάου.

Δείτε ακόμη: Το πάρτι των “αρίστων” της διαπλοκής συνεχίζεται: Όργια στις συμβάσεις απολύμανσης των φυλακών αποκάλυψε ο Πολάκης

documentonews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί