Αλλάζει το «800άρι» και μετατρέπεται σε… 534 ευρώ – «Μαύρα μαντάτα» στην αγορά εργασίας

Αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά το επίδομα του κράτους στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το επίδομα των 800 ευρώ που δόθηκε για 45 ημέρες τον Απρίλιο, στην ουσία θα αντικατασταθεί με επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο (διάστημα 30 ημερών) και βεβαίως θα δοθεί σε λιγότερους εργαζόμενους.

Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα των 800 ευρώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Σαββάτου, η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» αλλάζει σημαντικά το τοπίο των ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές και διαφοροποιεί τα πακέτα ανακούφισης. Πλέον, έμφαση θα δίδεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και όχι στη χορήγηση της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, από την 1η Μαΐου και μετά:

-Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή – είτε είναι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές είτε υπολειτουργούν.

-Το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με το Open Tv, θα είναι αναλογικό για όσο διάστημα είναι σε αναστολή. Δηλαδή, εάν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή για έναν μήνα θα λάβει 534 ευρώ. Αν είναι για 15 μέρες θα λάβει τα μισά και αν είναι για δύο μήνες θα λάβει 1.060 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αυτά που συζητούν τα δύο υπουργεία είναι η κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ ή της αναλογίας που προκύπτει και η αντικατάστασή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντί, δηλαδή, της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για ενάμισι μήνα, θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια. Αυτό θα ισχύσει -ενδεχομένως- και για επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ βέβαιη είναι η κατάργησή της για όσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν – έστω και υπό περιορισμούς.

Το νέα μέτρα που έρχονται από τον Μάιο για την αγορά εργασίας και το καινούριο τοπίο που διαμορφώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοιού φέρνει στο προσκήνιο το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής. Το ρεπορτάζ δίνει αναλυτικές απαντήσεις για τις παρατάσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας αλλά και για τα επιπλέον μέτρα που θα εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο στην προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος των απολύσεων. Αποκαλύπτει πως η δυνατότητα παράτασης των αναστολών για μισθωτούς που βρίσκονται ήδη σε αυτό το καθεστώς θα δοθεί για ένα μήνα. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα υπολογισθεί αναλογικά στα 534 ευρώ.    

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκφράζονται φόβοι για «επιδηµία» 15νθήµερης εργασίας µε µισές αποδοχές. Πρόκειται για μια εξελίξη με κυβερνητική σφραγίδα, καθώς η πρακτική αυτή ενισχύθηκε από την κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε εν μέσω πανδημίας και επιπλέον εξετάζεται για κάποιο διάστημα, άγνωστο πόσο θα είναι αυτό, το κράτος να καλύπτει µέσω ειδικού µηχανισµού, όχι το σύνολο, αλλά ένα 40% με 60% των απωλειών όσων µπαίνουν σε ευέλικτα σχήµατα απασχόλησης. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα παράτασης των αναστολών συµβάσεων εργασίαςγια τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα.

Σε διευκρινίσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας για τη διάταξη της εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό, καθώς προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με διάταξη στην πρόσφατης ΠΝΠ μπορεί να γίνει μείωση μισθού στους εργαζομένους, καθώς όλες οι επιχειρήσεις μπορούν για έξι μήνες να προχωρήσουν σε εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή να απασχολούν για δυο εβδομάδες το μήνα το 50% των εργαζομένων τους, δίνοντάς τους το 50% του μισθού.

Τι ισχύει με την διάταξη για εκ περιτροπής εργασία:

Με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ορίζεται για τη λειτουργία των πληττόμενων επιχειρήσεων (βάσει κωδικών ΚΑΔ) με προσωπικό ασφαλείας πως για έξι μήνες από την ισχύ της, κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, και πως σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας εντάσσεται τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 800 ευρώ το μήνα, σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας θα λαμβάνει το 50%, δηλαδή τα μισά χρήματα.

Βρούτσης: Προσωρινά αλλά αναγκαία τα μέτρα

Εκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απαντά, μεταξύ άλλων:

«Η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί