Σταϊκούρας: Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα των 800 ευρώ

Ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως την ερχόμενη Παρασκευή, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προδιαθέτοντας για μια θετική εξέλιξη.

Μιλώντας στο Θέμα 104.6 και αναφερόμενος στην προστασία της κύριας κατοικίας ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «πράγματι λήγει την επόμενη εβδομάδα (30 Απριλίου) αλλά μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών», προϊδεάζοντας εμμέσως έτσι για μια θετική εξέλιξη.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επενεξετάσει πώς και σε πόσες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ως τώρα ανασταλεί, σύμφωνα με το cnn.gr. Τόνισε όμως και ότι με την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πάρουν άλλη μορφή τα μέτρα κρατικής βοήθειας. Όπως είπε, πολλά αλλάζουν από τον Ιούνιο και θα περιοριστούν τα 800 ευρώ που δίνει τώρα η Πολιτεία, μόλις ολοκληρωθεί το τρίμηνο των προστατευτικών μέτρων που ισχύει σήμερα.

«Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθετοντας πως κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει», δήλωσε και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι πρώτες πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να αναμένονται ως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.

Για τις πληρωμές των φόρων που τελούν σε αναστολή έως το Σεπτέμβριο δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα» που θα πρέπει να αξιολογηθεί.

«Θα πρέπει να το αξιολογήσουμε λαμβάνοντας υπόψη όμως υπόψιν και τους ταμεία ακούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε σε περίπου 1,5 τρις. ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνϊού στην Ευρώπη και δήλωσε ότι άμεσα θα πρέπει να νομοθετηθούν τα εργαλεία που αποφασίστηκαν σε επίπεδο κορυφής όπως το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, για την ανακοίνωση του οίκου Fitch σε σχέση με το αξιόχρεο της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία δεν υποβαθμίστηκε σε κατηγορία, αλλά μόνο ως προς την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης. Τόνισε δε πως οι εκθέσεις αυτές συνεκτιμούν και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί