Έφοδος εισαγγελέα στην κλινική «Ταξιάρχαι» – 37 τα κρούσματα σύμφωνα με τον Τσιόδρα

Τσιόδρας: Από τους 226 ασθενείς και εργαζόμενους, οι 37 βρέθηκαν θετικοί

Αντιμέτωποι με το μικροσκόπιο του εισαγγελέα, αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι υπεύθυνοι της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι, «Ταξιάρχαι», όπου χθες παρουσιάστηκαν δεκάδες κρούσματα με κορονοϊό σε ασθενείς και προσωπικό, με αποτέλεσμα μέχρι το βράδυ να καταλήξουν τρεις άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο διενεργών την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντώναρος, πριν ξεκινήσει να λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων, ζήτησε σήμερα τους φακέλους των ασθενών της εν λόγω κλινικής, καθώς σύμφωνα με την παραγγελία του προϊσταμένου του Βαγγέλη Ιωαννίδη, αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων,  βάσει της νομοθεσίας, για την τήρηση εφαρμογής των μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «ξεσκονίζει τα κιτάπια» της κλινικής, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να παραδώσει το σχετικό πόρισμα με τα συμπεράσματά του στον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος σχηματίζει δικογραφία για την υπόθεση αυτή.

Εξελίξεις αναμένονται και για την έρευνα που διατάχθηκε στη νευροψυχιατρική κλινική «Κασταλία», στο Ελληνικό, όπου επίσης εντοπίστηκαν κρούσματα του Covid-19.

Η εντολή του Βαγγέλη Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Τσιόδρας: Από τους 226 ασθενείς και εργαζόμενους, οι 37 βρέθηκαν θετικοί

Στην κλινική “Ταξιάρχαι” του Περιτερίου όπου εμφανίστηκαν κρούσματα κορονοϊού και κατέληξαν τρεις ασθενείς μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε μετά την επίσκεψή του, 17 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ενώ 17 εργαζόμενοι που επίσης βρέθηκαν θετικοί παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Έκανε λόγο για συνολικά 37 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων των τριών ασθενών που κατέληξαν.

Για τους υπόλοιπους που νοσηλεύονται και οι οποίοι δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ο κ. Τσιόδρας είπε οτι παραμένουν στην συγκεκριμένη κλινική και παρακολουθούνται στενά απο γιατρούς, καθως είναι δύσκολο να μεταφερθούν όλοι σε άλλα νοσοκομεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση τόσο στην κλινική του Περιστερίου όσο και σε εκείνη του Ελληνικού “Κασταλία” όπου επίσης εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοιού, ενώ έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Όπως είπε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η δομή στο Περιστέρι στεγανοποιήθηκε και έχει τοποθετηθεί επιστημονικός και διοικητικός υπεύθυνος. Στην κλινική του Ελληνικού , με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά .

“Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών”, είπε χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Πρέπει, πρόσθεσε να “είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί