Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κορονοϊό.

Δείτε επίσης: Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν τη διαμόρφωση των κατάλληλων λύσεων, στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης  της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές. Αναπτύχθηκαν από τον Πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρώπη -όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός- χρειάζεται κοινές πολιτικές και ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο. Έτσι ώστε,  όλοι μαζί, να πείσουμε  τόσο τις αγορές, όσο κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ενόψει της σημερινής Συνόδου, ο Πρωθυπουργός  είχε προχθές, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Επανέλαβε ότι, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και ζήτησε  να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

Όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

-Πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις (Grants no Loans).

-Δεύτερον, η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: Της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Μέτρα για την οικονομία

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis, η πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων τους για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου  θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ, με αρχικό ποσό ύψους 750 εκ. ευρώ και καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ. Διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση -έμπρακτη έκφραση του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας- είναι η διατήρηση από τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον του αριθμού εργαζομένων που είχαν στις 19 Μαρτίου.

Σημειώνεται, ακόμη ότι οι επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη  δραστηριότητά τους, μπορούν μέχρι αύριο να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.

Γνωρίζετε ήδη ότι το Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους δικαιούχους έξι επιστημονικών κλάδων καταργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού. Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, χωρίς προϋποθέσεις. Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο μεγάλη πίεση χρόνου μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε. Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή να ξεκινήσει αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Πράγμα που δεν συνέβη, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί