Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

Η σταδιακή άρση και η εξαίρεση της Πρωτομαγιάς

Η αισιοδοξία ότι ο εφιάλτης του κορωνοϊού βρίσκεται στο τέλος του –τουλάχιστον προσωρινά- διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας αλλά και κυβερνητικά στελέχη, που υποστηρίζουν πλέον χωρίς φόβο ότι ο αγώνας κερδήθηκε και η χώρα έμεινε μακριά από την καταστροφή.

Και αυτό οφείλεται κυρίως στους πολίτες, τους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ευχαριστήσει ξανά στο νέο του διάγγελμα, αναγγέλλοντας παράλληλα το τέλος των περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά από επαγγέλματα προερχόμενα από τον κλάδο του λιανεμπορίου, με στόχο την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά και κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, τότε τα πρώτα μέτρα θα αρθούν μετά τις 4 Μαΐου.

Και αυτό γιατί την Πρωτομαγιά, που είναι ημέρα αργίας –και απεργίας- αναμένεται να υιοθετηθεί το αυστηρό μοντέλο του Πάσχα –δηλαδή με επιπλέον περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων.

«Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο, ιδίως με τέτοιο καλό καιρό αυτή η αυστηρή τήρηση αυτών των πρωτοφανών μέτρων, αλλά πρέπει να το κάνουμε» είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Εμπορικά καταστήματα πρώτα στη λίστα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει εντός της εβδομάδας όλες τις εισηγήσεις των επιστημόνων αλλά και των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Παιδείας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο δράσης.

Το εν λόγω σχέδιο θα περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια όλες τις κινήσεις για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας.

Τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι κομμωτήρια και καταστήματα ρούχων και παπουτσιών –ενδεχομένως και πριν από την 4η Μαΐου. Τα μικρά καφέ και τα εστιατόρια αναμένεται να υποδεχτούν τους πρώτους τους πελάτες μια εβδομάδα αργότερα, με ιδιαίτερη προσοχή όμως, καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μάλιστα, θα επιστρατευτούν μάσκες και γάντια ενώ σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και το άνοιγμα των σχολείων, καθώς εκεί κυκλοφορούν παιδιά που επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τον κορωνοϊό.

Παρατηρείται, όμως, μια πολυπλοκότητα. Ναι μεν φαίνεται πως ο ιός δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά, αφού το ποσοστό των κρουσμάτων στις μαθητικές ηλικίες είναι πολύ χαμηλό, ωστόσο υπάρχει ένας προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορούν να λειτουργήσουν άφοβα δύο μήνες.

Τόσο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων. Ωστόσο, οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας –Βασίλης Κικίλιας και Νίκη Κεραμέως- αλλά και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εμφανίζονται προβληματισμένοι για την επιστροφή στα θρανία όλων των μαθητών και όχι μόνο της τρίτης λυκείου για την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

cnn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί