Τηλεδιάσκεψη Α. Ξανθού με Επιμελητήριο και Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην τοπική οικονομία

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και το εμπόριο του Ρεθύμνου με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Γιακουμάκη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Πολιουδάκη και τον κ. Μανώλη Ψαρουδάκη,μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου αναφέρθηκαν στις σοβαρές παρενέργειες από το παρατεταμένο «πάγωμα» της αγοράς που κινδυνεύει να οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο 1 στις 7 μικρομεσαίες επιχειρήσεις(πάνω από 100.000), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Πρόκειται τόνισαν, για μια οικονομική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη, η οποία θα εκτοξεύσει την ανεργία και απαιτεί γενναία μέτρα διασφάλισης της αναγκαίας ρευστότητας για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Επεσήμαναν επίσης ότι η χρονική μετάθεση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν λύνει το πρόβλημα και ότι πρέπει το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί αυτή τη φορά στις ανάγκες ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια σταδιακή και ελεγχόμενη υποχώρηση των περιοριστικών μέτρων, καθώς και για σοβαρές αναδιαρθρώσεις στην αγορά για να μπορέσει να προσαρμοστεί στην επόμενη μέρα (πχ. ηλεκτρονικό εμπόριο). Η «αναθέρμανση» της αγοράς, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του Ρεθύμνου, θα προκύψει από την οικονομική στήριξη των μικρών μεταποιητικών, εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην σωστή στρατηγική των περιοριστικών μέτρων, που επιβεβαιώθηκε στην πράξη με τους χαμηλούς ρυθμούς διασποράς του νέου ιού στη χώρα. Τόνισε όμως τη μεγάλη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην απασχόληση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, στα εισοδήματα των εργαζομένων, στα εργασιακά δικαιώματα, στην καθημερινότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την λελογισμένη και στοχευμένη αξιοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας, μαζί με ευρωπαϊκούς πόρους, για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Αυτή η εμπροσθοβαρής δημοσιονομική παρέμβαση στην οικονομία και στην κοινωνία έχει αποτυπωθεί στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και είναι ύψους 24 δισ. ευρώ (15% του ΑΕΠ), είναι συμβατή με τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και την κατάργηση των στόχων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα φέτος, ενώ προσεγγίζει ως ποσοστό του ΑΕΠ αντίστοιχες παρεμβάσεις που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη νέα φάση που διανύουμε, δήλωσε ο κ. Ξανθός, ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να παίξει, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες προτάσεις, το ρόλο της «ασπίδας προστασίας» του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των δημόσιων αγαθών, που κινδυνεύουν από μια νέα «επιδημία λιτότητας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί