Το σχέδιο και η διαδικασία για σταδιακή άρση των μέτρων από τις 4 Μαϊου

Στην Γερμανία τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 4 Μαίου για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων στην πρώτη και την δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν ξανά, με αυστηρές προδιαγραφές υγειινής και τήρησης αποστάσεων, και τα εμπορικά καταστήματα έως 800 τετραγωνικών μέτρων.

Στην Ιταλία, που εξακολουθεί να έχει πάνω από 400 νεκρούς ημερησίως από τον κορονοϊό, από χθες λειτουργούν ξανά μεγάλες βιομηχανίες μετά από υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν οι διοικήσεις τους. Οι δηλώσεις αυτές δεσμεύουν τις βιομηχανίες για την τήρηση αυστηρών μέτρων ασφαλείας, όπως η υποβολή του προσωπικού σε τεστ, η μέτρηση τη θερμοκρασίας, η χρήση μάσκας και γαντιών και η τήρηση απόστασης δύο μέτρων ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σταδιακά, και με τα ίδια μέτρα ασφαλείας, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν έως τις 4 Μαίου όλες οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

Kαι στις δύο χώρες, όπως και στην Δανία και την Ολλανδία που επίσης αίρουν σταδιακά το lockdown, οι αποφάσεις αυτές δεν ήρθαν χωρίς αντιδράσεις και αμφισβητήσεις. Με την Ευρώπη να μετρά πάνω από 100.000 νεκρούς – τους περισσότερους στον κόσμο – από τον κορονοϊό, με τα θύματα σε Ιταλία και Ισπανία να παραμένουν περισσότερα από 400 καθημερινά, και με την «συμπεριφορά» του ιού το καλοκαίρι να παραμένει terra incognita για τους επιστήμονες, η απειλή υποτροπής της πανδημίας είναι παντού παρούσα. Και το δίλημμα το οποίο θα ακολουθεί τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων το επόμενο διάστημα θα ορίζεται ανάμεσα στο ρίσκο αναζωπύρωσης της πανδημίας και την ανάγκη να ξανανοίξει η οικονομία που ήδη οδηγείται σε ιστορικό κραχ.

Η Ελλάδα, παρά τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στην κλίμακα της πανευρωπαϊκής σύγκρισης, δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτή την αμφίρροπη διαδικασία άρσης του lockdown. Οι εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνησης συγκλίνουν σε ένα μοντέλο ιδιαίτερα προσεκτικού και σταδιακού restart – ένα μοντέλο, που συνυπολογίζει και τον χαμηλό αριθμό τεστ που έχουν γίνει στην χώρα μας και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όταν αρχίσει να χαλαρώνει η καραντίνα και βρεθούν εκτός περιορισμών πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που σήμερα είναι άγνωστοι και μη καταγεγραμμένοι.

Στην άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις που έχουν σταλεί στο Μαξίμου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πως τα δημόσια ταμεία σε καμία περίπτωση δεν αντέχουν γενικευμένο, ή ακόμη και εκτεταμένο, lockdown πέραν του τέλους Μαίου.

Τούτων δοθέντων, η κεντρική επιλογή αυτή την στιγμή είναι να αρχίσει η διαδικασία επανεκκίνησης προσεκτικά μεν, αλλά νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν – δηλαδή στις 4 και όχι στις 11 Μαίου. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την επαναλειτουργία από τις 4 Μαίου μικρών εμπορικών καταστημάτων, καθώς επίσης και κομμωτηρίων, καταστημάτων οπτικών, κι ενδεχομένως λίγων ακόμη κατηγοριών. Στο διάστημα έως τις 11 Μαίου είναι πιθανό να δοθεί άδεια λειτουργίας και σε βιοτεχνίες, ,με αυστηρά πρωτόκολλα όμως και τήρηση των γνωστών μέτρων ασφαλείας και αποστασιοποίησης.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με το tvxs.gr, είναι πως όπου είναι εφικτό θα υιοθετηθούν οι προδιαγραφές (απόσταση δύο μέτρων κλπ.) που ισχύουν σήμερα στα σούπερ μάρκετ, τα κομμωτήρια θα λειτουργούν μόνον με ραντεβού και όχι με αναμονή πελατών εντός του χώρου, ενώ στα μέσα μεταφοράς και σε χώρους εργασίας με αναγκαστικό συγχρωτισμό εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Καθοριστικά για τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων θα είναι τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος, ενώ το επόμενο γενικευμένο κύμα επανέναρξης άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων δεν αναμένεται πριν από τις 18 Μαίου. Κι αυτό διότι η σύσταση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι να μεσολαβεί διάστημα 14 ημερών ανάμεσα σε κάθε κύμα άρσης του lockdown για να αποτιμώνται οι επιπτώσεις και οι τυχόν ενδείξεις επαναδιασποράς του ιού. Σε ενδεχόμενες τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχει πρόβλεψη και για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, ή ακόμη και καραντίνας, σε εστιασμένους χώρους ή κοινότητες.

Η 18η Μαίου είναι αυτή την στιγμή και η πιθανότερη ημερομηνία για την μερική επαναλειτουργία των σχολείων – δηλαδή, για την επιστροφή των μαθητών μόνον της τρίτης Λυκείου.

Για τις υπόλοιπες τάξεις και βαθμίδες εκξπαίδευσης όλα παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν στα σχολεία πριν από τον Σεπτέμβριο όπως επιμένουν αρκετά από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις σε πρώτο χρόνο, δηλαδή, στις 4 Μαίου, αναμένεται να προστεθούν επιπλέον κατηγορίες στους σημερινούς κωδικούς ελεγχόμενης εξόδου, ενώ δεδομένο θεωρείται πως οι περιορισμοί θα παραταθούν για τους ηλικιωμένους. Τα πολυκαταστήματα θα είναι τα τελευταία που θα επαναλειτουργήσουν, ενώ δύο σενάρια υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εστίαση (καφέ, εστιατόρια κλπ): Αναλόγως και των καιρικών συνθηκών είτε θα αρχίσει η σταδιακή επαναλειτουργία τους στις 18 Μαίου και μόνον σε εξωτερικούς χώρους και με λιγότερα τραπέζια, είτε θα ανοίξουν στο τέλος Μαίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί