Μακελειό στον Καναδά με τουλάχιστον 16 νεκρούς – Ένοπλος είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό

Ενοπλος, ο οποίος μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, δολοφόνησε τουλάχιστον 16 ανθρώπους στην επαρχία Νέα Σκωτία του Καναδά και έγινε πλέον η χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν η αστυνομικός Χάιντι Στίβενσον, 23 χρόνια στην υπηρεσία, μητέρα δύο παιδιών. Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία ο δράστης, ο Γκάμπριελ Γουόρτμαν, 51 ετών, που είχε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, μεταμφιέστηκε κάποια στιγμή σε αστυνομικό, ενώ είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστυνομία πρόσθεσε νωρίτερα ότι η απειλή που ήγειρε ο Γουόρτμαν πήρε τέλος, ότι είναι νεκρός, αποφεύγοντας όμως να επιβεβαιώσει την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV ότι ο ένοπλος σκοτώθηκε από αστυνομικό έπειτα από το 12ωρο ανθρωποκυνηγητό.

Μυστήριο παραμένουν τα κίνητρα του δράστη στον Καναδά
Ο Γουόρτμαν άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκοτία, είπαν αξιωματικοί της αστυνομίας. Η αρχηγός της αστυνομίας του Καναδά, η Μπρέντα Λάκι, δήλωσε στο CBC ότι ενημερώθηκε για τουλάχιστον 16 νεκρούς, εκτός του δράστη. Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να κατατείνει στο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει καμία προφανής σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και κάποια τουλάχιστον από τα θύματά του. Το κίνητρό του αποτελεί για την ώρα μυστήριο.

Για «μια ολέθρια μέρα για τη Νέα Σκοτία», η οποία «θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό για πολλά χρόνια» μίλησε ο Λι Μπέργκερμαν, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της καναδικής επαρχίας.

Ο απολογισμός, που δεν είναι ακόμη ο οριστικός, ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης χειρότερης σφαγής στην πρόσφατη ιστορία του Καναδά, που είχε διαπραχθεί το 1989, όταν ένας μισογύνης εκτέλεσε 15 γυναίκες.

Οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι σπάνιες στον Καναδά, όπου η νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας είναι πολύ πιο αυστηρή από ό,τι στις ΗΠΑ. Στη Νέα Σκοτία, όπως και στον υπόλοιπο Καναδά, οι αρχές έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχαν διαπραχθεί φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Έξω και μέσα στο οίκημα αυτό βρέθηκαν «πολλοί» νεκροί, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαν επίσης γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα. Αστυνομικοί αντάλλαξαν κατόπιν πυρά με τον Γουόρτμαν, που διέφυγε χρησιμοποιώντας διάφορα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και αυτό που είχε τροποποιήσει ώστε να μοιάζει με περιπολικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί