Ηράκλειο: Ήθελαν να μπουν στην εκκλησία αλλά η αστυνομία τους άλλαξε τα σχέδια

Τι έγινε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Παρά το γεγονός ότι η εντολή της κυβέρνησης ήταν σαφής στο να παραμείνουν κλειστές οι Εκκλησίες της χώρα μας, αρκετοί πιστοί θέλησαν να πάνε να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή.

Στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στη εκκλησία της Παναγίας Βουρλιώτισσας στις Μεσαμπελιές, πιστοί συγκεντρώθηκαν από έξω από την εκκλησία για να παρακολουθήσουν τον Επιτάφιο, ωστόσο στο σημείο έσπευσε περιπολικό της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να φύγουν.

Εγινε περιφορά Επιταφίου τα ξημερώματα στον Αρχάγγελο της Ρόδου

Στον Αρχάγγελο της Ρόδου, οι πιστοί έβγαλαν τον Επιτάφιο και τον περιέφεραν «ο ένας πάνω στον άλλον», δημιουργώντας απίστευτες εικόνες συνωστισμού.

Αψηφώντας τους όποιους κινδύνους, κι αγνοώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης, αλλά και της εκκλησίας, κάτοικοι του Αρχαγγέλου της Ρόδου πραγματοποίησαν την Περιφορά του Επιταφίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο χωριό τους.

Δείτε φωτογραφίες αναγνώστη μας:

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κοζάνη αλλά και σε άλλες πόλεις, οι πιστοί βρέθηκαν έξω από τους ιερούς ναούς και ζητούσαν επίμονα να ανοίξουν για να προσκυνήσουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, κλήθηκε η αστυνομία για να πέσουν οι τόνοι…, ενώ προσήχθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο ιερέας του ιερού ναού Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι.

Ας δούμε, όμως, μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις… 

Μεσολάβησε η αστυνομία σε εκκλησία της Λαμίας 

Οι εντολές του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών είναι αυστηρές προς όλους τους ιερείς να τηρηθούν τα μέτρα στο ακέραιο και οι εκκλησίες να είναι κλειστές. Νωρίς το μεσημέρι στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό ήταν απ΄έξω περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι – μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας – μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και το επιτρόπου.

Εκκλησίες στο Βόλο άνοιξαν για τους πιστούς

Τα περιοριστικά μέτρα έσπασαν οι υπεύθυνοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο, που αψήφησαν τους περιορισμούς των Αρχών και άνοιξαν την εκκλησία για τους πιστούς. Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό. Μέσα υπήρχε οικογένεια με δυο παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς και ο ναός έκλεισε. Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρείται και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα ανοίγουν οι πόρτες και μπαίνουν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Ανοιξε εκκλησία στους Αμπελόκηπους

Ανοιξε για το κοινό -κατά παράβαση των αποφάσεων- ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων στο Γουδή, ο οποίος και έμεινε ανοικτός για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προσέλθουν οι πιστοί και να προσκυνήσουν. Οι πιστοί σχημάτισαν, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ουρές στο προαύλιο της εκκλησίας και περίμεναν τη σειρά τους για να προσέλθουν στο εσωτερικό του ναού και να μπορέσουν να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.

Στην είσοδο βρίσκονταν δύο νεωκόροι, οι οποίοι «πρόσεχαν» την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία συνωστισμού και συγχρωτισμού. Λίγο αργότερα, η πόρτα του Ιερού Ναού έκλεισε και οι συγκεντρωμένοι πιστοί αποχώρησαν από το σημείο. Ωστόσο, αυτό που συνέβη, αντίκειται τόσο στα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, όσο και στην απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία των εκκλησιών.

Ουρές πιστών και στη Θεσσαλονίκη παρά την απαγόρευση

Στον προαύλιο χώρο εκκλησιών στη Θεσσαλονίκη, μαζεύτηκαν πιστοί την Μεγάλη Παρασκευή. Σύμφωνα με το seleo.gr, πιστοί βρίσκονται έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Οι πιστοί περίμεναν στο προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να ανάψουν ένα κερί.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στους ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών. Με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα πιστών που θα επιδιώξουν να σπάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ θα διενεργούν συνεχώς περιπολίες από το πρωί έως το βράδυ. 

Ίδια εικόνα και στην Κοζάνη

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η απόφαση του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μάστορα να επιτρέψει, σύμφωνα με το kozanimedia.gr, στους πιστούς το προσκύνημα στον επιτάφιο, εντός του ιερού ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην Καισαρειά Κοζάνης. Πιθανότατα κατόπιν σχετικής καταγγελίας, άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση που προβλέπει πως οι ιεροί ναοί παραμένουν κλειστοί για τους πιστούς, προχωρώντας σε σχετικές συστάσεις προς τον αρχιμανδρίτη. Μετά την παρέμβαση, οι θύρες έκλεισαν για όλους τους πιστούς.

Ένταση και επεισόδια έξω από εκκλησία στον Κορυδαλλό

Ένταση και επεισόδια επικρατούν αυτή την ώρα έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό.

Ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από την εν λόγω εκκλησία, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ακολουθία του Επιταφίου.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το cnn.gr, είναι περισσότεροι από 100 και ορισμένοι εξ αυτών κρατούν και σημαίες, ζητώντας να γίνει περιφορά του επιταφίου.

Αρχικά αρνήθηκαν να διαλυθούν και μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 18 προσαγωγές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί