«Επιτελικό» κράτος Μητσοτάκη: 85 εκατομμυριάκια στο μαξιλάρι του «Σκοιλ Ελικικού & μετζη του νεουκτη»

“Δεχτήκαμε ένα σωρό τηλεφωνήματα από ιδιωτικά ΚΕΚ για να μας εντάξουν, με το σύστημα voucher, μας έταζαν επιπλέον διάφορα, από μαϊμού παρακολούθηση του προγράμματος, δωροεπιταγές σε πολυκαταστήματα μέχρι και μαύρα χρήματα”, λένε δύο γιατροί

Μπήκαν 85 εκατομμυριάκια στον χορό. Οι γιατροί Α.Σ. και Κ.Π. κοστολόγισαν την υποτιθέμενη κατάρτιση που σκαρφίστηκε η το «επιτελικό» κράτος Μητσοτάκη για να ενισχύσει τη «μεσαία τάξη».

Η κυβέρνηση έκανε το λάθος και απευθύνθηκε εμπαίζοντας και εξευτελίζοντας ένα ήδη καταρτισμένο και ιδιαίτερα πεπειραμένο επιστημονικό προσωπικό που βλέπει ότι θα μπορούσε να είχε πάρει περισσότερα λεφτά αλλά σχεδόν τα μισά καταλήγουν στην τσέπη του κάθε «Σκοιλ Ελικικού & μετζη του νεουκτη» ΚΕΚ που φαίνεται ότι έχει μάθει να κάνει μπίζνες έτσι τόσα χρόνια τώρα (φανταστείτε πόσοι από αυτούς θα κάνανε ουρά για μια άδεια ιδιωτικού πανεπιστημίου και πόσα πτυχία δίνουν και περνάνε από τη θεσμοθετημένη πίσω πόρτα της Κεραμέως ως ισότιμα των δημόσιων).

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη, για ένα μονοπώλιο;

Ας δούμε τι λένε οι δύο γιατροί, μη ενταγμένοι δυστυχώς στο ΕΣΥ. «Αυτές τις μέρες δεχτήκαμε ένα σωρό τηλεφωνήματα από ιδιωτικά ΚΕΚ για να μας εντάξουν, με το σύστημα voucher, στο πρόγραμμα ασύγχρονης τηλεκατάρτισης 100 ωρών προκειμένου να εισπράξουμε τα περιβόητα 600 ευρώ που προβλέπονται για τους επιστήμονες.

Αλγεινή εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι το κάθε ΚΕΚ, για να γίνουμε πελάτες του, μας έταζε επιπλέον διάφορα από μαϊμού παρακολούθηση του προγράμματος, δωροεπιταγές σε πολυκαταστήματα μέχρι και μαύρα χρήματα.

Αυτό ήταν το ερέθισμα να ψάξουμε βαθύτερα το θέμα. Βρήκαμε λοιπόν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου εργασίας με αριθμό 286/2-4-2020 και μέσω αυτής μπήκαμε και στην ιστοσελίδα https://epiteliki-ergasias.gov.gr/. Με έκπληξη διαπιστώσαμε τα παρακάτω: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 192.965.940,00 ευρώ για 180.342 ωφελούμενους.

Από αυτά τα χρήματα, δίνονται (σελ. 36-37 προκήρυξης) συνολικά 470 ευρώ, για κάθε καταρτιζόμενο, που πάνε αποκλειστικά σε δεκάδες ιδιωτικά ΚΕΚ, σε 7 ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν σύστημα τηλεκατάρτισης (πλατφόρμα) και σε ιδιωτικές εταιρείες της λεγόμενης πιστοποίησης δηλαδή διεξαγωγής ηλεκτρονικών εξετάσεων που διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικής αυστηρής επιτήρησης του εξεταζόμενου καταρτιζόμενου στο ίδιο του το σπίτι, πολύ πιο αποτελεσματικό και από τη φυσική επιτήρηση (φανταστείτε τι έχει να γίνει με την τηλεργασία).

Βάσει του συνόλου των ωφελουμένων, το συνολικό ποσό που δίνεται σε όλους τους παραπάνω είναι χοντρικά 470×180.000=84.600.000,00 ευρώ!! για 2 μόλις μήνες που διαρκεί η τηλεκατάρτιση.

Από αυτά οι εταιρείες ηλεκτρονικών εξετάσεων (πιστοποίηση) για τις οποίες δεν μας ανακοινώνουν πόσες και ποιες είναι, παίρνουν 50 ευρώ για κάθε καταρτιζόμενο, δηλαδή 9.000.000,00 ευρώ.

Τα ΚΕΚ και οι 7 πλατφορμάδες (όπως προκύπτουν από την περιήγηση στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα) παίρνουν 420×180.000=75.600.000,00 ευρώ!

Τα ιδιωτικά ΚΕΚ αφού πληρώσουν ένα μικρό ποσό στους πλατφορμάδες και χωρίς άλλα έξοδα, πλην των τηλεφωνημάτων, κάνουν ένα και μόνο πράγμα: να βρουν πελάτες-καταρτιζόμενους για να τους εντάξουν στο σύστημα ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

Μάθαμε μάλιστα ότι εκτός από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την προσέλκυση ωφελουμένων στο δικό τους μαγαζί, όπως γράφουμε στην αρχή, απευθύνονται και σε στελέχη επιμελητηρίων, λογιστικών γραφείων και ιστοσελίδων, επιστημονικών, συνδικαλιστικών και θρησκευτικών ακόμα οργανώσεων και τους δίνουν χρήματα, φανερά ή μυστικά για κάθε ένα από τον κατάλογο των μελών τους που θα διοχετεύσουν στο συγκεκριμένο ΚΕΚ παραβιάζοντας ασύστολα και τα προσωπικά δεδομένα.

Αγανακτισμένοι μετά από όλα αυτά και για λόγους αξιοπρέπειας και συνείδησης αρνούμαστε τη συμμετοχή μας σ’ αυτό το όργιο το οποίο πρέπει να σταματήσει πάραυτα! Οι επιστήμονες να πάρουν 800 ευρώ χωρίς αυτές τις γελοιότητες! Τα 193 εκατομμύρια να δοθούν όλα, ως πρώτη δόση στους εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ που δεν παίρνουν κανένα επίδομα.

Δεν είναι δυνατόν εν μέσω υγειονομικής κρίσης κάποιοι να υπερκερδοσκοπούν εκμαυλίζοντας και χιλιάδες συνειδήσεις. Ο σύγχρονος μαυραγοριτισμός δεν θα περάσει. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την ΠΑΙΔΕΙΑ που όπως και η ΥΓΕΙΑ είναι αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα».

Να πάνε σε άνεργους

Αυτά τα 193 εκατ. ευρώ, όπως σωστά λένε οι γιατροί, θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλους 482.500 άνεργους, έστω με τα ψίχουλα των 400 ευρώ, και όχι μόνο σε μια μικρή μερίδα 155.000 ανέργων, όπως ανακοινώθηκε (πολύ υπολογισμένα) από τον πρωθυπουργό.

Η ντρίμπλα του ΕΣΠΑ

Γιατί να δοθεί voucher κατάρτισης και να μη δοθεί ένα απευθείας βοήθημα σε όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους που πλήττονται από την κρίση ως αποτέλεσμα του lockdown για την πανδημία;

Η απάντηση είχε δοθεί από βουλευτικά χείλη (π.χ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, Kontra Channel, 9.4.2020). Θέλουμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ) αλλά μέχρι να τα εξασφαλίσουμε και να ενεργοποιηθούν ας δοθούν έτσι. Μόνο που με τον ντόρο που έχει γίνει με το Σκοιλ Ελικικού & μετζη του νεουκτη η ΕΕ πώς διαθέσει κονδύλια για μια κατάρτιση-μαϊμού; Υπάρχει και η OLAF.

Ήδη το πρόγραμμα τρέχει με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους (σελ. 4 προκήρυξης), δηλαδή από το «μαξιλαράκι» που υποτίθεται ότι φυλάει η κυβέρνηση σαν κόρη οφθαλμού (π.χ. Άδωνης Γεωργιάδης στις 13.4.2020, Kontra Channel, Μπάμπης Παπαδημητρίου, 9.4.2020, Μαρία Σπυράκη, 11.4.2020). Απλώς δύναται αργότερα να συγχρηματοδοτηθεί και από την ΕΕ – η φανερή ρεμούλα ήδη το έχει απομακρύνει. Τούτου δοθέντος, κάλλιστα θα μπορούσε να είχε δοθεί 800 ευρώ στους ωφελούμενους επιστήμονες έστω και με το φαιδρό και βρόμικο κόλπο του μεσάζοντα (κανόνας γι’ αυτή την κυβέρνηση).

Όπως σημειώνει πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, ξαφνικά «δικαίωμα στα 600 ευρώ απέκτησαν εκ των υστέρων και στη ζούλα οι μέτοχοι δικηγορικών, τεχνικών, λογιστικών και άλλων εταιρειών με μόνη προϋπόθεση να ανήκουν στις επιστημονικές ομάδες που προβλέπονται από την προκήρυξη». Τα χρειάζονται περισσότερο από τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους υπαλλήλους τους επιστήμονες. Έτσι τα μερίδια από την πίτα μειώνονται μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι φίλοι κι εκλεκτοί, να αντέξουν στην επόμενη μέρα.

Υπάρχει κι άλλη μία παράμετρος, όπως μας επισημαίνεται: «Μόνο επτά εταιρείες διαθέτουν συστήματα τηλεκαρτάρτισης, τις περίφημες πλατφόρμες. Αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες, μοναδικές στον χώρο, βρήκαν την ευκαιρία κι έχουν συστήσει άτυπο καρτέλ ενοικιάζοντας την πλατφόρμα τους στα ΚΕΚ με 120 ευρώ ανά ωφελούμενο, ένα κόστος υπέρογκο, καθώς αν κάποιος δεν θέλει, ας πάει να βρει αλλού – που δεν θα βρει. Και μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν ξέρει πόσες και ποιες είναι οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρονικών εξετάσεων. Μόνο το υπουργείο γνωρίζει κι αυτό αποτελεί ένα ζήτημα. Αλήθεια, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργηθεί γι’ αυτές ειδικό μητρώο όπως έγινε για τα ΚΕΚ και τους επτά πλατφορμάδες;» Μονά – ζυγά, το υπουργείο μοιράζει την τράπουλα και ευτυχώς που τα βρήκε μπαστούνια με τα «Σκοιλ Ελικικού» & «μετζη του νεουκτη» για να μάθουμε τι παίζεται. Γιατί μπορεί να μιλά για αστοχίες, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ποιοι και πόσα είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν λόγο στον κύκλο της κατάρτισης και της εξέτασης. Το υπουργείο εκτιμά ότι είναι ο «διαφανέστερος τρόπος» διάθεσης των κονδυλίων μέσω των ΚΕΚ, αλλά υπήρχαν και προ δεκαετίας καταγγελίες για είσπραξη μεγαλύερου ποσού ως «έξοδα» από τα ιδιωτικά ΚΕΚ σε σχέση με το ποσό που έπαιρνε ο ωφελούμενος άνεργος (της τάξης των 1.500 ευρώ στον εκπαιδευόμενο και των 2.100 ευρώ στον ιδιώτη-επιμορφωτή!) και άλλες από το 2014 στον Βαγγέλη Τριάντη για ΚΕΚ που επιδοτείται με 1.100 ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για κάθε εργαζόμενο, ενώ θα αρκούσε μια απλή αίτηση στον ΟΑΕΔ.

Το μοντέλο της επανεκκίνησης

Αυτό το μοντελάκι πάντως φοριέται πολύ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δείχνει μια πλήρη χαρτογράφηση του ποιος θα ωφεληθεί μετά την έξοδο από την υγειονομική κρίση που αναπόφευκτα θα είναι και οικονομική. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο κάδρο τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και ζητά την παραίτησή του για το πάρτι των εκατομμυρίων στα ΚΕΚ αλλά φαίνεται ότι είναι απλώς ένα επεισόδιο από τα πολλά που έχουν ξευλιχτεί ως τώρα από την «επιτελική» διακυβέρνηση Μητσοτάκη που μπήκε φουριόζα σαν έτοιμη από καιρό να κλείσει υποθέσεις και να τακτοποιήσει όσες κοινωνικές ομάδες και κάστες ιδιωτών τη βοήθησαν στην αναρρίχηση της εξουσίας.

«Επιτελικές» αναθέσεις μέσω ΠΝΠ κι όχι μόνο

Ένα έργο που έχουμε δει από την αυγή της νέας διακυβέρνησης με την ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες και την προκήρυξη νέου με φωτογραφικές διατυπώσεις, πέρασε στη συνέχεια στη νομοθέτηση για να κουκουλωθούν για χατίρι των τραπεζών οι αμαρτωλές δανειακές συμβάσεις που άγγιξε η δικαιοσύνη και καταλήγει με ένα πάρτι αναθέσεων στο όνομα της πανδημίας και τη λήψη άμεσων μέτρων.

Τυχαίνει να δίνονται 30 εκατ. ευρώ σε διαγνωστικά κέντρα, σε κλινικές του ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιώντας ως επικοινωνιακό τρικ για τον διπλασιασμό του «ενοικίου» της ΜΕΘ από το δημόσιο το ότι δεν περιλαμβάνεται η μισθοδοσία του προσωπικού. Η δημιουργική λογιστική συνεχίζεται με την αύξηση του κόστους των τεστ για την Covid-19 με πλάγια μέσα και όταν το ΚΕΣΥ αποφασίζει να βάλει φρένο, πετάνε τη γνωμοδότησή του (πάλι με επικοινωνιακά τρικ) στον κάλαθο των αχρήστων. Στη δίνη της Covid-19 αποφασίζει το Μαξίμου να δώσει 11 εκατ. ευρώ σε φίλους κι εκλεκτούς –και ειδικά όχι σε αυτούς που θεωρεί εχθρούς– των ΜΜΕ μέσω μιας εταιρείας κι όχι απευθείας, αντί να τα προωθήσει στο ΕΣΥ, και παράλληλα δωρίζει 21 εκατ. ευρώ δόσεις στους καναλάρχες. Κι άλλα 4,5 εκατ. για διαγωνισμό που ήταν στην ουσία ανάθεση σχετικά με την κατασκευή δομής προσφύγων στη Μαλακάσα, όπως αποκαλύπτει το Documento.

Εργολαβία της ντροπής

Τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ μετράμε έως εδώ μόνο μέσω πανδημίας (ας αφήσουμε το κουκούλωμα διά της παραγραφής των αμαρτωλών υποθέσεων των τραπεζών, την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΟΤ και το ρουσφέτι Άδωνη για το ξενοδοχείο πελατών του Γεραπετρίτη). Έλα όμως που υπάρχουν κι άλλα εκατομμύρια από τις ΠΝΠ, γιατί –να ’ναι καλά το μαξιλάρι– όλοι οι φίλοι που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκουν μαρούλι να μασουλήσουν και να τη βγάλουν καθαρή στα δύσκολα που έρχονται. Εδώ, σ’ αυτόν τον χορό μπήκαν και τα 85 εκατ. για το Σκοιλ Ελικικού & μετζη του νεουκτη…

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί