«Ξανανοίγει την Αμερική» ο Τραμπ, παρά το νέο ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό

Την στιγμή που οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 33.000 νεκρούς από την πανδημία του κοροναϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο πως είναι καιρός να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, υπό τον τίτλο «Opening Up America Again».

Σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρόεδρο, οι πολιτείες καλούνται να υιοθετήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού κατά φάσεις, αφήνοντας τους πολίτες να γυρίσουν στις δουλειές τους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Το σχέδιο ξεκινά την 1η Μαΐου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, μέσω των οποίων η αμερικανική ηγεσία ευελπιστεί να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τις ΗΠΑ στην κανονικότητα, μετά την πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας covid-19 που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός.

Η πρώτη φάση της επανέναρξης προβλέπει τη συνέχιση της «κοινωνικής απόστασης» στο κοινό και συγκεντρώσεις όχι περισσότερων από 10 ατόμων, ενώ τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να μείνουν αποκλεισμένα στις οικίες τους. Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις που δεν θεωρούνται σκόπιμες και επιβεβλημένες, θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι εργοδότες καλούνται να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και να ασχοληθούν με τη φυσική εργασία, ενώ θα κλείνουν τους κοινούς χώρους και θα εφαρμόζουν «αυστηρά πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης». Τα σχολεία και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά, και οι εγκαταστάσεις διαβίωσης ηλικιωμένων δεν θα επιτρέπονται σε εξωτερικούς επισκέπτες. Τα καθιστικά εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικοί χώροι, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο εάν μπορούν να επιβάλουν πρωτόκολλα «αυστηρής κοινωνικής απόστασης» και υγιεινής.

Στη δεύτερη φάση επιτρέπονται να ανοίξουν μπαρ, σχολεία, ταξίδια και συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων, ενώ οι μεγάλοι χώροι θα πρέπει να παρακολουθούν «μέτρια» κοινωνική απόσταση.

Τρίτη φάση, άπαντες θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το χρόνο τους ανάμεσα σε πλήθη και δημόσιες αλληλεπιδράσεις. Οι μεγάλοι χώροι, τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις «μεγαλύτερες αλλαγές» σε σύγκριση με μια περίοδο πριν από το Covid-19.

Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν.

«Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Πάνω από τις 33.000 οι νεκροί

Την ίδια στιγμή πάντως, το όριο των 33.00 νεκρών ξεπέρασαν το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, έως χθες Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 4.491 νέοι θάνατοι την τελευταία ημέρα, μακράν ο βαρύτερος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό.

Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί