Πάνω από 4.400 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ

Το όριο των 33.000 νεκρών ξεπέρασαν το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν 4.491 επιπλέον θάνατο σε 24 ώρες. Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιο για άνοιγμα της οικονομίας σταδιακά από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, έως χθες Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 4.491 νέοι θάνατοι την τελευταία ημέρα, μακράν ο βαρύτερος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό.

Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.

«Ανοίγουμε ξανά την Αμερική»

Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του για επανεκκίνηση της οικονομίας σε τρεις φάσεις, πετώντας το μπαλάκι στους κυβερνήτες της κάθε πολιτείας.

Οι αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει τεθεί σε καταστολή για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.

Τα τρία στάδια που ανέφερε ο Τραμπ περιλαμβάνουν:

  1. Άνοιγμα εστιατορίων, θεάτρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά με ασφαλή απόσταση μεταξύ των πελατών/επισκεπτών, ενώ παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων. Τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά, ενώ παραμένει και η προτροπή για εργασία από το σπίτι.
  2. Ανοίγουν τα σχολεία με τις συστάσεις αποφυγής συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων να παραμένει σε ισχύ.
  3. Στις πολιτείες που δεν θα υπάρχουν κρούσματα θα ξεκινήσει πλήρες άνοιγμα επιχειρήσεων, επισκέψεις στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά χωρίς απαγορεύσεις για αποστάσεις μεταξύ των πολιτών.

Οι ανακοινώσεις έρχονται σε μία στιγμή όπου δόθηκε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση-καμπανάκι για τον πρόεδρο, καθώς  καταγράφει ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών εκτιμούν ότι άργησε να λάβει μέτρα για την πανδημία.

Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας Pew, το 65% των προσώπων που ερωτήθηκαν επικρίνουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη της φάση από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποβάθμιζε για πολλές εβδομάδες τη βαρύτητα της επιδημίας που άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.

Αν και οι γνώμες γενικά συνάδουν με την πολιτική τοποθέτηση, μικρή πλειοψηφία των αυτοπροσδιοριζόμενων ως μετριοπαθών και φιλελεύθερων υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, το 53%, συμφωνεί με το 92% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών οι οποίοι στηλιτεύουν τη βραδύτητα της αντίδρασης του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολεμικής.

Κατά τη δημοσκόπηση του Pew Research Center, που διενεργήθηκε από την 7η ως τη 12η Απριλίου σε δείγμα 4.917 προσώπων, η πλειοψηφία (το 52%) των προσώπων που ερωτήθηκαν θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος εξωραΐζει την κατάσταση στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Μόλις το 39% εκτιμά ότι ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παρουσιάζει στην κοινή γνώμη την κατάσταση «όπως είναι» στις σχεδόν καθημερινές συνεντεύξεις που παραχωρεί και μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά.

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με τον πρόεδρό τους, που επιδιώκει να «ξαναβάλει μπρος» η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου: το 66% δηλώνει ανήσυχο για την άρση των περιορισμών πολύ πρόωρα, ενώ μόλις το 32% εκτιμά αντιθέτως πως αυτή προχωρά ή θα προχωρήσει πολύ καθυστερημένα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί