Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου με τον Μ. Μποκέα

Τηλεδιάσκεψη του διευρυμένου συντονιστικού της ΟΜ Μαλεβιζίου του ΣΥΡΙΖΑ, με το δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου 2020 τηλεδιάσκεψη του διευρυμένου συντονιστικού της ΟΜ Μαλεβιζίου του ΣΥΡΙΖΑ,  με το δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, μετά από αίτημα της οργάνωσης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. 

Είχαν προηγηθεί επαφές του ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής,  με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, καθώς και τοπικές δομές δημόσιας υγείας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα που προκύπτουν για την κοινωνία και το δήμο, ως αποτέλεσμα της καραντίνας και της υγειονομικής κρίσης. 

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του δημάρχου, ο προϋπολογισμός του δήμου συμπιέζεται σε μεγάλο βαθμό, τόσο από τη μη είσπραξη τελών, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, όσο και από τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου η δυνατότητα  καταλυτικής παρέμβασης του δήμου στην ανάσχεση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης είναι πολλή περιορισμένη. Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής συνίστανται στα εξής:

  • Έχει ενισχυθεί το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό από το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και επιχειρεί καθημερινά σε όλο το εύρος του δήμου, συνδράμοντας πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και φαρμάκων.
  • Δεν εισπράττονται τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων καθώς και ενοίκια από τα κυλικεία και επιχειρήσεις επισιτιστικού τομέα.
  • Υπάρχει απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Έχει ενεργοποιηθεί η γραμμή του δημότη 15330 και η ηλεκτρονική εφαρμογή «δημότης Μαλεβιζίου», που στην ουσία λειτουργούν σήμερα και ως άμεσοι δίαυλοι προσφοράς και οργάνωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης. 
  • Ο δήμος συμμετέχει ενεργά στις από κοινού παρεμβάσεις μέσω της ΠΕΔ Κρήτης και της ΚΕΔΕ, προς την κυβέρνηση, για τη γενναία ενίσχυση των δήμων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, για να μείνει όρθια η κοινωνία.
  • Πιέζει και ζητάει τη συνδρομή όλων,  για την απογραφειοκρατικοποίηση και γρήγορη διευθέτηση των διαδικασιών χρηματοδότησης, από τα προγράμματα που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και έχει ενταχτεί ήδη ο δήμος.   

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου στην ενημέρωσή του, έκανε ειδική αναφορά στο νέο ενεργειακό τοπίο που προκύπτει μετά την υλοποίηση των διαδικασιών της διασύνδεσης, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση αναγκαίων ανταποδοτικών ωφελημάτων ευρείας κλίμακας, για όλη την κοινωνία του Μαλεβιζίου είναι αδιαπραγμάτευτη.  Στον τομέα αυτό υπάρχει σοβαρή επιστημονική και νομική προετοιμασία. 

Για την επόμενη μέρα στην ενέργεια, ο ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου θεωρεί απαραίτητη την εκκίνηση προγραμμάτων αποκεντρωμένων, συλλογικών μορφών παραγωγής ενέργειας, με την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων,  σε δημοτικό και συνεταιριστικό επίπεδο και την αξιοποίηση του νόμου Σταθάκη στην κατεύθυνση αυτή.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η αναθέρμανση του τουριστικού ενδιαφέροντος, προϋποθέτει την υλοποίηση ενός σχεδίου εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας προορισμού, για την ανάκτηση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης, και  προβολής του δήμου ως τόπου, όπου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των επισκεπτών στις παραλίες, τα θέρετρα, τα αξιοθέατα και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Κρίνεται δε, απαραίτητη και η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου σκιαγράφησης και προώθησης της ιδιαίτερης ταυτότητας της περιοχής μας με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα παροχής κινήτρων (μείωση τελών κ.α) στις τουριστικές επιχειρήσεις που προσανατολίζονται σε συνέργειες με τους υπόλοιπους κλάδους και κυρίως την τοπική αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή,  μέσω και της απορρόφησης των ντόπιων προϊόντων.

Στα θέματα του πρωτογενούς τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου ανέδειξε την ανάγκη άμεσης ένταξης των αγροτών/κτηνοτρόφων στα μέτρα ενίσχυσης και επισήμανε την ανάγκη έγκαιρου και αποτελεσματικού σχεδιασμού της δακοκτονίας, προκειμένου να μην πάει άλλη μια χρονιά χαμένη για τους ελαιοπαραγωγούς, ζητώντας την επικουρική σύμπραξη όλων των τοπικών συλλογικών φορέων των αγροτών προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την απόφασή του να θέσει το επιστημονικό δυναμικό του γραφείου φυτικής και ζωικής παραγωγής σε συναγερμό, για να συνδράμει κύρια στον τομέα ελέγχου των ψεκασμών, ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτητα και η ποιότητα της διαδικασίας της δακοκτονίας. 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν επίσης τα παρακάτω θέματα, που προέκυψαν από τις επαφές του με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής: 

  • Δεν έτυχαν όλες οι επιχειρήσεις των ευνοϊκών ρυθμίσεων ενίσχυσης, ούτε εντάχθηκαν σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επανεκκίνησης γι’ αυτές, καθώς και για άλλες που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα δανεισμού, είτε εξαρτώνται από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν και έχουν ΚΑΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την οριζόντια ένταξη των επιχειρήσεων σε μέτρα ενίσχυσης, καθώς την ενισχυμένη αρωγή επιχειρήσεων  που δεν απολύουν τους εργαζόμενους τους.
  • Δεν έχουν διασφαλιστεί από την πολιτεία ισότιμες συνθήκες πρόσβασης στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Τύλισο και τον Κρουσώνα. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε, ότι γίνεται προσπάθεια με ίδια μέσα του δήμου και σε συνεργασία με ιδιώτες, να δοθούν τα εφόδια εκείνα στους μαθητές και τις οικογένειες που αδυνατούν συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με χορηγίες ηλεκτρονικών υπολογιστών και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των πραγματικών αναγκών από τις σχολικές επιτροπές του δήμου.
  • Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενεργής εμπλοκής των πρωτοβάθμιων φορέων υγείας, ΤΟΜΥ, κέντρων υγείας κτλ. στην προσπάθεια αντιμετώπισης του covid 19, καθώς και τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το μέλλον, καθώς μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα εκτόνωσης της πίεσης προς τα νοσοκομεία και ουσιαστικής υγειονομικής και ψυχολογικής στήριξης του πληθυσμού. Σήμερα η ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου μέσα στη δίνη της κρίσης υπολειτουργεί,  όχι με ευθύνη της δομής, αλλά του κεντρικού σχεδιασμού του κράτους και των προτεραιοτήτων του.
  • Τονίστηκε, ότι το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι αξίζει μεγαλύτερης στήριξης από την πολιτεία. Οι εργαζόμενοί του επιτελούν σπουδαίο έργο και οφείλουν να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια κατά προτεραιότητα. Η βοήθεια στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει στις σημερινές συνθήκες και γιατρό, για να μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη κοινωνική υπηρεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επίσης την έντονη διαφωνία του με τη σπουδή της κυβέρνησης να ακυρώσει εν μέσω πανδημίας, στην ουσία του το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», που  αποτέλεσε κατάκτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και βοήθησε τους δήμους -όσο κανένα άλλο πρόγραμμα- να φέρουν σε πέρας σπουδαία έργα, με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης της παραγωγής, της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μείνει ΟΡΘΙΑ στην κρίση.

Τέλος,  η ΟΜ Μαλεβιζίου του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει στη δημοτική αρχή και την κοινωνία, την απόφασή της να συνδράμει εθελοντικά στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, καθώς και σε όλες εκείνες τις πολιτικές που έχουν ως στόχο την ανακούφιση των αδυνάτων και την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής με όρους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο, όπου οι άνθρωποι θα βρισκόμαστε πιο κοντά και πιο αλληλέγγυα μεταξύ μας.

Η ΟΜ Μαλεβιζίου εύχεται σε όλες και όλους καλή Ανάσταση, αλληλεγγύη και αγώνα προκειμένου να μείνουμε όλοι ΟΡΘΙΟΙ στην κρίση και στις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί