Συγγνώμη από την Ιταλία ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν

“Είναι αλήθεια ότι πάρα πολλοί δεν ήταν εκεί όταν η Ιταλία χρειαζόταν ένα χέρι βοήθειας στην αρχή”

Στην εκτίμηση ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να δαπανήσει πολύ περισσότερο από 3 τρισ.ευρώ για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, προχώρησε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ψηφιακή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν και λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των μέτρων ανέρχεται στα 3 τρισ.ευρώ, αυτό αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά θα τελικώς θα χρειαστούν πολύ περισσότερα.

Η Πρόεδρος εξήγησε αναλυτικά ότι ο επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός (ΠΔΠ 2021-2027) θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την κινητοποίηση των επενδύσεων που θα αναστρέψουν την κατάσταση.

“Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι η ναυαρχίδα της ανάκαμψης. Θα φορτώσουμε εμπροσθοβαρώς τον ανανεωμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν την επένδυση σε αυτά τα κρίσιμα πρώτα χρόνια ανάκαμψης. Αυτό θα επανεκκινήσει τις οικονομίες μας και θα οδηγήσει την ανάκαμψή μας προς μια πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή προοπτική”, σημείωσε.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1250692196682149889?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1250692196682149889&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.real.gr%2Foikonomia%2Farthro%2Fkoronoios_proedros_komision_tha_xreiastoun_poly_perissotera_apo_3_tris_euro_gia_tin_anasxesi_ton_synepeion_tis_pandimias-629059%2F

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Πρόεδρος τόνισε “να έχετε το θάρρος να υπερασπίζεστε την ΕΕ. Επειδή αυτή η Ένωση μας θα μας βγάλει από την κρίση. Και θα είναι τόσο δυνατή αύριο όσο αυτά που κάνουμε σήμερα. Και αν χρειάζεστε έμπνευση, δείτε τους ανθρώπους της Ευρώπης που στέκονται μαζί – με ενσυναίσθηση, ταπεινότητα και ανθρωπιά. Τους αποτίω φόρο τιμής”, τόνισε.

H Πρόεδρος κάλεσε, τέλος, τους λαϊκιστές να σταματήσουν να παραποιούν την πραγματικότητα και να λένε τη μισή αλήθεια, αναγνωρίζοντας μεν την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ιταλία τις πρώτες μέρες του ξεσπάσματος της κρίσης στη χώρα αυτή, αλλά καταγράφοντας στη συνέχεια  λεπτομερώς την απάντηση που δόθηκε, την αποστολή προστατευτικού εξοπλισμού από Γαλλία και Γερμανία, αλλά και την αεροδιακομηδή ασθενών από το Μπέργκαμο στη Βόννη.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος δήλωσε:

“Ναι, είναι αλήθεια ότι κανείς δεν ήταν πραγματικά έτοιμος για αυτό (πανδημία). Είναι επίσης αλήθεια ότι πάρα πολλοί δεν ήταν εκεί όταν η Ιταλία χρειαζόταν ένα χέρι βοήθειας στην αρχή.

Και ναι, για αυτό, είναι σωστό ότι η Ευρώπη στο σύνολό της οφείλει μια θερμή συγγνώμη.

Όμως το να λέμε συγγνώμη μετράει μόνο για κάτι αν αλλάξει στη συμπεριφορά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι πρέπει να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον για να προστατευτούμε.

Και η αλήθεια είναι επίσης ότι η Ευρώπη έχει πλέον γίνει η καρδιά της αλληλεγγύης που χτυπάει τον κόσμο.

Νοσηλευτές από την Πολωνία και οι γιατροί από τη Ρουμανία σώζουν ζωές στην Ιταλία. Όπου οι αναπνευστικές συσκευές από τη Γερμανία σώζουν ζωές στην Ισπανία. Όπου νοσοκομεία στην Τσεχία θεραπεύουν τους ασθενείς από τη Γαλλία. Και όπου οι ασθενείς από το Μπέργκαμο μεταφέρονται σε κλινικές στη Βόννη.

Έχουμε δει ιατρικές προμήθειες να στέλνονται από τη Λιθουανία στην Ισπανία και αναπνευστικές συσκευές από τη Δανία στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα, έχουμε δει κάθε εξοπλισμό να πηγαίνει προς κάθε κατεύθυνση σε όλη την Ευρώπη, από όποιον μπορεί να το διαθέσει σε όποιον το χρειάζεται.

Αυτό με κάνει υπερήφανη που είμαι Ευρωπαία.

Φυσικά, υπάρχουν ακόμα μερικοί που θέλουν να δείχνουν με το δάχτυλο ή να εκτρέψουν την ευθύνη. Και υπάρχουν άλλοι που θα προτιμούσαν να μιλούν σαν λαϊκιστές παρά να λένε μη δημοφιλείς αλήθειες.

Σε αυτούς λέω σταματήστε.

Σταματήστε και έχετε το θάρρος να πείτε την αλήθεια.

Να έχετε το θάρρος να υπερασπιστείτε την Ευρώπη. Και αν χρειάζεστε έμπνευση, ρίξτε μια ματιά στον τρόπο που οι άνθρωποι της Ευρώπης στέκονται μαζί – με ενσυναίσθηση, ταπεινότητα και ανθρωπότητα”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί