Απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το «μαξιλάρι» και ο Πέτσας

Στον ίδιο δρόμο… σύγχυσης με τον Άδωνι Γεωργιάδη φαίνεται να είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με το «μαξιλάρι» των 37 δις του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης: Aπίστευτος Άδωνις για το «μαξιλάρι»: Άλλα στον ΑΝΤ1, άλλα στον OPEN, με διαφορά μίας ώρας! (Βίντεο)

«Δεν υπάρχουν μαξιλάρια ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους που υπάρχει σήμερα, όπως υπήρχε και χθες, όπως υπάρχει πάντα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ώρες μετά τις διαρροές πηγών του ΥΠΟΙΚ για χρήση του «μαξιλαριού» παρά τις επίσημες περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Σε κάθε περίπτωση απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα έαν ισχύουν τα όσα έγιναν γνωστά χθες και αν πράγματι η κυβέρνηση έχει βάλει «χέρι» στο «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Συνεχίζοντας την ίδια ρητορική και θέλοντας να μειώσει τη σημασία του «μαξιλαριού» που βρήκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εξής: «Αυτό το ταμείο απαρτίζεται από τρεις διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος είναι ο όροφος που έχει να κάνει με τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας από τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά, λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές και να δανειστεί με λογικό επιτόκιο.

Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αποτελούνται από τα υπόλοιπα ποσά που τελικά αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 36 δισεκατομμύρια συνολικά, τα οποία τηρούνται είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας στο κοινό κεφάλαιο ή στα τραπεζικά της διαθέσιμα είτε στις εμπορικές τράπεζες και είναι χρήματα φορέων της γενικής κυβέρνησης».

«Τα χρήματα αυτά υπήρχαν πάντα» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας ότι τέτοια χρήματα χρησιμοποιούνταν και το 2013 και το 2014.

«Θυμίζω ότι ένα ποσό γύρω στα 10 δισεκατομμύρια εξ αυτών χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 2014, γιατί τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν γίνει αρνητικά και επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση ένα αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, να επενδύονται μέσω repos ώστε η ελληνική κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης να έχουν ένα έσοδο», είπε στη συνέχεια.

Όσο για τη χρήση «αυτού του ταμείου του κράτους», όπως είπε, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «η χρήση γίνεται και πρέπει να γίνεται με σύνεση».

Θέλοντας δε να εξηγήσει είπε: «Όταν παίρνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλοι καταλαβαίνουν ότι τα έσοδα του κράτους μειώνονται απότομα. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται επίσης απότομα, όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας…»

«Χτίζοντας πάνω στις θυσίες των Ελλήνων και στην εμπιστοσύνη που έχει αποκατασταθεί για την ελληνική οικονομία έχουμε προσφύγει στις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα τέσσερις φορές και έχουμε αντλήσει ποσά 8,5 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε πως έχουν πληρώσει επίσης 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, από το πιο ακριβό μέρος του χρέους της χώρας.

«Αν είχαμε χρησιμοποιήσει χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων μας, στην απομείωση του υποτιθέμενου πρώτου ορόφου, τότε αυτό θα είχε χάσει τη σημασία του και δεν θα μπορούσε να αποτελεί μια εγγύηση, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί η ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων, υψηλών ταμειακών διαθεσιμών προς τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

«Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι, και οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επενδυτές και αγορές να καταλαβαίνουν ότι πράγματι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι στη χρήση του ταμείου του κράτους ώστε να μην έχουμε απότομες εκπλήξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν μια αναστάτωση στις αγορές σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της», απάντησε σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ο κ. Πέτσας είπε πως φαίνεται ότι υπάρχει «εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά» ακόμα και μέσα σε αυτή τη μεγάλη κρίση που χαρακτήρισε με τη σειρά του τη μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, είναι συνάρτηση των εσόδων, των δαπανών που πραγματοποιούνται. Αυτό που έχουμε σήμερα χειροπιαστό είναι ότι ο Μάρτιος του 2020 έκλεισε με ένα στόχο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που είχαμε, ο οποίος τελικά υπερκαλύφθηκε. Δηλαδή ούτε τα έσοδα είχαν καταρρεύσει ούτε οι δαπάνες είχαν εκτοξευτεί».

Ακολούθως αναγνώρισε πως το επόμενο διάστημα «θα έχει μια χειρότερη επίδοση από τον στόχο», αλλά πρόσθεσε πως «εδώ είμαστε, για να παίρνουμε τα μέτρα όπως χρειάζεται, για να εμπεδώνουμε πάντα και να διατηρούμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο μας».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί