Σ. Βαρδάκης: Σταματήστε άμεσα τον εμπαιγμό των Μηχανικών

Να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πραγματική οικονομική στήριξη του κλάδου των μηχανικών με το 1/12 του περσινού εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαΐου, ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με κοινή ερώτησή τους, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Σωκράτης Βαρδάκης, με την συνυπογραφή 35 βουλευτών.

Η Κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει οικονομικά τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω προγραμμάτων «τηλε-κατάρτισης», ώστε να λάβουν τελικά ένα εκπαιδευτικό επίδομα, πολύ κατώτερο των περιστάσεων, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στις 19 Μαρτίου, με τις οποίες δεσμευόταν για άμεση οικονομική ενίσχυση με 800 ευρώ όπως οι υπόλοιποι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων η εργασιακή σχέση και η δραστηριότητα αντίστοιχα έχει ανασταλεί.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει με ημίμετρα ακόμα ένα κλάδο, έπεσαν στο κενό, καθώς για ακόμα μια φορά, η πολυδιαφημιζόμενη στήριξη στους μηχανικούς, αποδεικνύεται ότι αφορά μόνο μια μερίδα του κλάδου.

Στην πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρ. πρωτ. 286/2.4.2020, η οποία απευθύνεται σε επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, πληττόμενους από τον corvid-19, και έχει τον τίτλο «Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον covid-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει Κ.Α.Δ. οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών», διαπιστώθηκε απουσία συμπερίληψης των Κ.Α.Δ. του κατασκευαστικού τομέα.

Το πρόγραμμα αφορά αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες οι οποίοι δε θα λάβουν τα 800 ευρώ και οι πόροι είναι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.

Το κείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος αφορά μόνο τους Κ.Α.Δ. 71.11 και 71.12 και τα υποσύνολά τους, δηλαδή αυτούς που ανακοινώθηκαν την 24/3 ως «πληττόμενοι», σε μια κίνηση αποσπασματικής αντιμετώπισης του κλάδου των Μηχανικών.

Οι Κ.Α.Δ. του κατασκευαστικού τομέα, που εντάχθηκαν στους πληττόμενους την 30/3/2020 (Δελτίο τύπου Υπουργείου Οικονομικών: «Πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών μηνός Απριλίου»), απουσιάζουν τελείως.

Επίσης, απουσιάζει ο Κ.Α.Δ. 74.90 (Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.), που είχε εξ αρχής 20/3 ενταχθεί στους πληττόμενους.

Άρα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαίωμα επιδοτούμενης τηλεκατάρτισης έχουν μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί με Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας 71.11 και 71.12, οι οποίοι ανακοινώθηκαν την 24/3/20.

Επίσης διαπιστώνεται και αντίφαση σε σημείο του κειμένου:

Στη σελ. 9 της πρόσκλησης ενδιαφέροντος αναφέρεται: «Οι ενταγμένοι βάσει Κ.Α.Δ. δραστηριότητας (κύριας/δευτερεύουσας) στους παραπάνω κλάδους, όπως αναλυτικά οι Κ.Α.Δ. αυτοί προσδιορίζονται στην παρούσα στο παράρτημα Χ, θα εγγραφούν στο Μητρώο δικαιούχων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας πρόσκλησης», δηλαδή αφορά κύριες ή/και δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Στη σελ. 16 της Πρόσκλησης, αναφέρεται: «Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση ως δυνητικά ωφελούμενοι έχουν όλοι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, σύμφωνα με τον οριζόμενο από το ΥΠΟΙΚ κύριο Κ.Α.Δ. της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας κατά την 20.3.2», δηλαδή αφορά μόνο κύρια δραστηριότητα.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μηχανικοί-μέλη εταιρειών, οι οποίοι έχουν κλείσει τα προσωπικά τους βιβλία, δε μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε απουσία ανακοίνωσης συγκεκριμένων Κ.Α.Δ. μηχανικών, όπως Χημικών μηχανικών, από τις ανακοινώσεις πληττόμενων κλάδων.

Οι βουλευτές, σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, ζητούν από την Κυβέρνηση την καταβολή ποσού ίσο με το 1/12 του περσινού εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί