Μαξίμου «αδειάζει» Πέτσα για το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων

Ποιοι πιέζουν για ταχεία έξοδο από την καραντίνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει πως το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων θα ανακοινωθεί πριν από τις 27 Απριλίου, πηγές του υπουργείου Παιδείας διαμηνύουν ότι τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από τον Μάιο και όχι από τον Σεπτέμβριο, και στελέχη της ΝΔ διαρρέουν πως τα πρώτα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν – και μάλιστα από την Δευτέρα 4 Μαίου – θα είναι τα κομμωτήρια και τα οπτικά.

Δείτε ακόμη: Πέτσας: Πριν τις 27 Απριλίου οι αποφάσεις για την άρση των μέτρων

Την ίδια ώρα ο επιδημιολόγος Νίκος Σύψας – όπως και αρκετοί ακόμη συνάδελφοί του στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας – σπεύδουν να τονίσουν πως ακόμη δεν έχουμε μπει στην φάση ύφεσης της πανδημίας και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτή θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η χαλάρωση του lockdown πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, σταδιακά και με διαφορά φάσης δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε περιοριστικού μέτρου που θα αίρεται, ενώ και η Κομισιόν χτυπά «καμπανάκι» ανακοινώνοντας πως η «έξοδος» πρέπει να γίνει σε πανευρωπαϊκό συντονισμό. Και θέτει, ως βασικές προϋποθέσεις, ασφαλούς άρσης των περιοριστικών μέτρων την επαρκή ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ στον ευρύτερο πληθυσμό.

Κατόπιν όλων αυτών πηγές του Μαξίμου πλέον διαρρέουν ότι είναι πρόωρες οι εκτιμήσεις πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων πριν από τις 27 Απριλίου. «Tο ζήτημα μελετάται, αλλά αποφάσεις για το χρόνο που θα ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχουν ληφθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το πρώτο συμπέρασμα, σύμφωνα με το tvxs.gr, είναι πως το Μαξίμου (ξανα)αδειάζει τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος είναι η αλήθεια δεν έχει διανύσει και το πλέον επιτυχές μέρος της θητείας του στην διάρκεια της πανδημίας.

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί», είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν το πρωθυπουργικό επιτελείο χαρακτηρίσει την τοποθέτησή του «πρόωρη».

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση – ή τουλάχιστον κάποιοι πυλώνες της – δείχνει τα τελευταία 24ωρα μια σπουδή επιτάχυνσης της διαδικασίας άρσης του lockdown. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι κάθε απόγευμα Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς επιμένουν πως, παρά την φθίνουσα πορεία της μετάδοσης του κορονοϊού, η κρισιμότητα δεν έχει περάσει και πως η τήρηση των μέτρων τις μέρες του Πάσχα θα είναι αποφασιστική για την τελική έκβαση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επίσης, η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει υποδείξει ως δικλίδα ασφαλείας για την έναρξη άρσης των μέτρων την διατήρηση, για μια τουλάχιστον εβδομάδα, των κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά έως και σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Επίσης η αρχική εισήγηση βασικών συμβούλων της κυβέρνησης – όπως ο Ηλίας Μόσιαλος και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος – ήταν να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία έως το καλοκαίρι, πλην της τρίτης Λυκείου λόγω των πανελλαδικών.

Παρά ταύτα, φέρεται ήδη ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από τα μέσα Μαίου με την λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας (διπλές βάρδιες, αραιή παρουσία μαθητών στις αίθουσες κ.λ.π.). Πίσω από αυτή την επιλογή, κυβερνητικές πηγές προβάλουν ως επιχειρήματα αφενός την ανάγκη «απεγκλωβισμού» πολλών γονέων προκειμένου να επιστρέψουν στις εργασίες τους και, αφετέρου, την απροθυμία των εκπαιδευτικών να υπάρξουν μεγάλες μεταβολές στο σχολικό έτος την επόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να έχει αποφασιστεί ήδη και η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων είτε στις 22 είτε στις 28 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά την συνολική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων πιθανώς και από τις 4 Μαίου, για να ακολουθήσουν μετά τις 11 του μήνα οι χώροι εστίασης (με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας) και λίγο αργότερα τα πολυκαταστήματα.

Το κλίμα που εκπέμπεται είναι πως, ακόμη κι εάν χρησιμοποιηθούν ταμειακά διαθέσιμα από το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια μακράς στήριξης μιας «κλειστής» οικονομίας, ενώ πιέσεις ασκεί και ο ΣΕΒ για άμεσο άνοιγμα βασικών τομέων της δραστηριότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, η αποσαφήνιση της εικόνας αναμένεται μετά το Πάσχα και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί