Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στο «Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5500 νέους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 χρονών»

Ως ωφελούμενοι και όχι ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι με το «Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5500 νέους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 χρονών» και συγκεκριμένα οι 3650, που κάλυψαν τις συγκεκριμένες θέσεις. Το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων αυτών, που προσλήφθηκαν σε Υπουργεία και άλλους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός έτους, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 βρίσκονται σήμερα άνεργοι εν μέσω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού και στο υπόλοιπο λήγουν οι συμβάσεις το μήνα που διανύουμε. 

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα απευθυνόταν σε νέους οι οποίοι στην πλειονότητα τους δεν είχαν προηγούμενα ένσημα, δεν πληρούν σήμερα μετά τη λήξη της σύμβασης τους τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας, καθώς δε συμπληρώνουν τα 80 ένσημα κατ’ έτος τα δυο προηγούμενα χρόνια πριν τη λήξη της σύμβασης τους. Παράλληλα, δε συμπεριλαμβάνονται ούτε στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, καθώς δε θεωρούνται ούτε απολυμένοι, αλλά ούτε είναι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης.

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την ανανέωση των συμβάσεών τους, ρίχνοντας στην ανεργία 3650 ανθρώπους, από τους οποίους οι 650 είναι συμβασιούχοι στο χώρο της Υγείας, καθώς επίσης αρνήθηκε την ένταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας, ούτε τους ενέταξε στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού με το επιχείρημα ότι είναι ωφελούμενοι και όχι εργαζόμενοι. 

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι εκρηκτική αφού είναι χωρίς δουλειά, με αδύνατη την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς κάποια οικονομική ενίσχυση. 

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε όλοι οι απολυμένοι του Προγράμματος να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας ή τουλάχιστον στους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού. 

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί