Έκρηξη χρέους πάνω από το 200% του ελληνικού ΑΕΠ «βλέπει» το ΔΝΤ

Τα υψηλά πλεονάσματα του 2019 δημιουργούν ένα δημοσιονομικό σωσίβιο για την Ελλάδα.  Παρά την πολύ μεγάλη αύξηση των δαπανών και την καθίζηση των εσόδων  – σε επίπεδα που έχουν να γνωρίσουν τα ελληνικά κρατικά ταμεία από την αρχή της κρίσης του 2010 – οι επιδόσεις σε επίπεδο πρωτογενών ελλειμμάτων είναι καλύτερες από τον μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ.

Δείτε ακόμη: Βαθιά ύφεση 10% και ανεργία στο 22,3% «βλέπει» το ΔΝΤ για την Ελλάδα, διαψεύδοντας την κυβέρνηση

Αντιθέτως, καθώς όλα αυτά τα μέτρα στήριξης επιβαρύνουν το χρέος, αυτό εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω  από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ σε όρους ακαθάριστου χρέους (μαζί με βραχυχρόνιο δανεισμό και δάνεια προς ΔΕΚΟ).

Η άνοδος αυτή – η οποία συνδέεται και με την καθίζηση του ΑΕΠ κατά 10% η οποία ανακοινώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χθες, περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του, οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεδιασκέψεων λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην οποία και επικεντρώνονται.

Τα στοιχεία

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι από πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ το 2019, η Ελλάδα θα γυρίσει φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα στο 5,1% του ΑΕΠ. Βεβαίως πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι, εάν αφαιρεθούν τα μέτρα που συνδέονται με την υγειονομική κρίση (με βάση τη ρήτρα διαφυγής που ενεργοποιήθηκε), τότε η χώρα φέτος μπορεί να πετύχει και το δημοσιονομικό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το 2021 το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ, καθώς τα μέτρα στήριξης θα συνεχίζουν να έχουν επίπτωση, όπως και το χαμηλό ΑΕΠ. Η Ευρωζώνη θα έχει πρωτογενές έλλειμμα φέτος στο 6% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ προβλέπει  την επιστροφή των εσόδων σε επίπεδα 2011: από το 48,3% του ΑΕΠ το 2019 υπολογίζεται πως θα αυξηθούν στο 45,8% του ΑΕΠ φέτος και θα υποχωρήσουν ελαφρά στο 45,3% του ΑΕΠ το 2021.

Προβλέπει επίσης και έκρηξη δαπανών στο 54,8% του ΑΕΠ, δηλαδή σε προ κρίσης επίπεδα (από 47,9% του ΑΕΠ πέρυσι), τα οποία θα διατηρηθούν και το 2021 (53,2% του ΑΕΠ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί