Από το μαξιλάρι 37 δις του ΣΥΡΙΖΑ, που ο Σταϊκούρας έλεγε πως δεν πρόκειται να πειραχθεί, τα χρήματα για τα μέτρα στήριξης

Από το «μαλακό» μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, θα διατεθούν τελικά οι απαραίτητοι πόροι για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κοροναϊού, όπως επιβεβαίωσαν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που θα αντληθεί είναι 12 με 14 δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μαξιλάρι είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο.

Η απόφαση προκαλεί αίσθηση και προβληματισμό σχετικά με τη διαχείριση των αποθεμάτων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και λίγες ώρες πριν τη διαρροή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριζε πως το «μαξιλάρι» δεν πρόκειται να πειραχτεί για τα οικονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. Η «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το “μαξιλάρι” ούτε τον Ιούνιο», δήλωσε το πρωί της Τρίτης. Σημειώνεται επίσης πως η πληροφορία έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για έκδοση 7ετούς ομολόγου από τις αγορές με στόχο να αντληθούν έξτρα χρήματα. 

Το αποκαλούμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι το ταμειακό απόθεμα συνολικού ύψους 37 δισ ευρώ το οποίο άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του σχεδιασμού για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Σημειώνεται πως το «σκληρό» μέρος, είναι δεσμευμένο από τον ESM και ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εξασφαλίζεται και η αποπληρωμή των δανείων. 

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το tvxs.gr, τον Μάρτη δεν αντλήθηκαν χρήματα από το μαξιλάρι. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως όλες οι πληρωμές είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλη. Άρα – και σε αντίθεσή με τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς – τα μέτρα χρηματοδοτούνται από το «μαξιλάρι» και όχι από άλλα ταμειακά διαθέσιμα, όπως ανέφερε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί