Πρόεδρος υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Μόνο 155.000 από τους 510.646 ανέργους «είδε» ο Μητσοτάκης

«Γνωρίζουμε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι με τα τελευταία στοιχεία του Φεβρουαρίου 510.646. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του «είδε» 155.000 μακροχρόνια ανέργους. Για τον πρωθυπουργό οι υπόλοιποι 355.000 άνεργοι είναι αόρατοι» – Ποιοι θα πάρουν τελικά το επίδομα των 400 ευρώ;

Γράφει ο Γεώργιος Μακράκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Μέσα στην πανδημία των διαγγελμάτων, των παροχών, αλλά και των δήθεν παροχών, των ευχών, της ατομικής ευθύνης, του εγκλεισμού, του «όλοι μαζί» κ.λπ. κ.λπ., είδαμε και ακούσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώνει γεμάτος χαρά  ότι θα λάβουν έκτακτο επίδομα 400 ευρώ «οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι».

Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε ακριβώς τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων. Τον προσδιόρισε στον δημόσιο λόγο του και μάλιστα σε διάγγελμα,   στην ύψιστη δηλαδή μορφή δημόσιας παρέμβασης.

Οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ»  γνωρίζουμε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι, επίσημα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία  του Φεβρουαρίου του  2020,  510.646 χιλιάδες. Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του «είδε» 155.000 μακροχρόνια ανέργους. Για τον Πρωθυπουργό οι υπόλοιποι 355.000 άνεργοι είναι αόρατοι. 

Τίθενται, ως εκ τούτου, δύο ερωτηματικά για τον Πρωθυπουργό μας: Γνώριζε τον πραγματικό αριθμό των μακροχρόνια ανέργων  και τον απέκρυψε σκοπίμως ή δεν γνώριζε τον πραγματικό αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, όποτε γεννάται ζήτημα επάρκειας για την ανάγνωση της πραγματικότητας από τον Πρωθυπουργό.

Αν γνώριζε τον πραγματικό αριθμό των ανέργων θα έπρεπε να πει: από τους 510 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους θα δώσουμε έκτακτο επίδομα στους 155 χιλιάδες και να αιτιολογήσει τα κριτήρια. Αν δεν τον γνώριζε, όφειλε, προφανώς, να τον γνωρίζει.

Πάμε τώρα στην εξειδίκευση:

Ποιοι είναι τελικά οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ το σχετικό έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ θα λάβουν όσοι κατεγράφησαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 1η Απριλίου του 2019 έως 1η Απριλίου του 2020 (12 έως 24 μήνες).

Δηλαδή όσοι άνεργοι έχουν 25 μήνες ανεργίας δεν θα λάβουν το σχετικό επίδομα, όσοι έχουν 30 μήνες δεν θα λάβουν το σχετικό επίδομα. Θα το λάβουν όσοι έχουν 13 μήνες, 14 μήνες και πάντως μέχρι 24 μήνες.

Το έκτακτο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν δηλαδή οι «νέοι μακροχρόνια άνεργοι» αν μπορούμε να… υιοθετήσουμε έναν τέτοιο όρο, μια νέα τέτοια ορολογία. 

Η Κυβέρνηση, πάντως,  υιοθέτησε ένα εντελώς αυθαίρετο κριτήριο, προκειμένου να χορηγήσει επίδομα  στους 155 χιλιάδες από τους 510 χιλιάδες συνολικά εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους.

Μια μεγάλη κοινωνική αδικία για 355 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, χωρίς κάποιο λογικό επιχείρημα, απλώς αγνοώντας τους, αποχαρακτηρίζοντάς τους στην ουσία από μακροχρόνια άνεργους και χαρακτηρίζοντάς τους ως, άραγε, τι; Μια μεγάλη κοινωνική αδικία για την πιο ευπαθή ομάδα, τους μακροχρόνια άνεργους με την μεγαλύτερη ανεργία.

Τελικά, ο κος Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργός όλων των ανέργων…

Μακράκης Γεώργιος

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί