Ο κοινωνικός τουρισμός ως μέτρο ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου

Την αναγκαιότητα προετοιμασίας για την δραστηριοποίηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσω του τουριστικού κλάδου, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας την επόμενη μέρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ενός κλάδου – πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες, είναι ύψιστη προτεραιότητα. Και για τον σκοπό αυτό, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα».

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι απόρροια της επέλασης του κορωνοϊού είναι οι πολυεπίπεδες και σφοδρές αλλαγές στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, με το μέτρο του κοινωνικού τουρισμού να παρουσιάζει ενισχυτικού χαρακτήρα επιδράσεις στην μικροοικονομία των τοπικών κοινωνιών, τις μεταφορές, αλλά και τους εργαζόμενους. Δεδομένου ότι και η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για διάστημα ίσο με την διάρκεια των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας, ζητείται ενημέρωση σχετικά με:

1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την εκκίνηση και διεύρυνση  προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τα προγράμματα αυτά.

3. Εάν σχεδιάζεται η πλήρη χρηματοδότηση των προγραμμάτων (όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν) με δεδομένο ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα έχει χαθεί μεγάλο μέρος από το ετήσιο εισόδημα των περισσότερων ωφελούμενων από τα προγράμματα αυτά.

4. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να παρατείνει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και για το χρονικό διάστημα πέρα των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας και για πόσο.

5. Ποιες βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υψηλού τουριστικού προϊόντος έχει σκοπό να υιοθετήσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική Ερώτηση​:

Θέμα: «Δραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού ως εργαλείου τόνωσης της ελληνικής οικονομίας»


  Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού άρχισαν να υλοποιούνται στην χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέσω του ΕΟΤ για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.  

Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού «πάγωσαν» με τις περιοριστικές διατάξεις του δεύτερου Μνημονίου και την ταυτόχρονη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με εξαίρεση ελάχιστα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στον ΟΑΕΔ και στον τέως ΟΓΑ. 

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να προσφέρουν κοινωνικά ανταποδοτικά οφέλη στους εργαζόμενους και τους ανέργους, αλλά και να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις όλης της επικράτειας. Το κίνητρο της οικονομικά προσιτής διαμονής στάθηκε καταλυτικός παράγοντας ενδυνάμωσης και απεύθυνσης στο μαζικό κοινό του εσωτερικού τουρισμού. Κατά γενική ομολογία, μέσα στις τρεις δεκαετίες εκπόνησης προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, οι δράσεις αυτές στέφθηκαν από πλήρη επιτυχία. 

Τόσο, το Υπουργείο Τουρισμού  όσο και τα συναρμόδια υπουργεία διαθέτουν την τεχνογνωσία και το έμπειρο προσωπικό για την εκπόνηση και επέκταση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες πολιτών, με διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής των τελικών δικαιούχων, κάλυψης εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης, και ενεργοποίησης των προγραμμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ως μέτρου άμεσης τόνωσης της τουριστικής αγοράς, διατήρησης θέσεων εργασίας, και ανάσχεσης του κινδύνου κατάρρευσης πολλών ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Επειδή, ως διαδικασία μπορεί να εκκινήσει άμεσα, μιας και υπάρχει μακροχρόνια εμπειρία εφαρμογής στον κρατικό τομέα ως προς το απαιτούμενο πλαίσιο ενεργειών (λ.χ. νομικό πλαίσιο, πηγές άντλησης πόρων, επικαιροποιήσεις κ.ά.).

Επειδή, απόρροια της επέλασης του κορωνοϊού είναι οι πολυεπίπεδες και σφοδρές αλλαγές στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.

Επειδή, το μέτρο του κοινωνικού τουρισμού παρουσιάζει ενισχυτικού χαρακτήρα επιδράσεις στην μικροοικονομία των τοπικών κοινωνιών, τις μεταφορές, αλλά και τους εργαζόμενους. 

Επειδή, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για διάστημα ίσο με την διάρκεια των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για την εκκίνηση και διεύρυνση  προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού; 
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τα προγράμματα αυτά; 
  3. Σχεδιάζετε να χρηματοδοτήσετε πλήρως τα προγράμματα αυτά (όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν) με δεδομένο ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα έχει χαθεί μεγάλο μέρος από το ετήσιο εισόδημα των περισσότερων ωφελούμενων από τα προγράμματα αυτά;
  4. Προτίθεστε να παρατείνετε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και για το χρονικό διάστημα πέρα των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας και για πόσο;
  5. Ποιες βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υψηλού τουριστικού προϊόντος έχετε σκοπό να υιοθετήσετε και να υλοποιήσετε για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Nικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθός Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Πανάγιου (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί