25 νέα κρούσματα, 2.170 τα συνολικά στην Ελλάδα – 101 οι νεκροί

Νίκος Χαρδαλιάς: «Διανύουμε κρίσιμη και καθοριστική για τις εξελίξεις εβδομάδα – Αλλαγή στο ωράριο καταστημάτων»

Την ώρα που διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία θα καθορίσει το πότε θα ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα συνολικά να ανέρχονται σε 2.170.

Δύο θάνατοι σε 24 ώρες

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως δύο ακόμη ασθενείς κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου, με το σύνολό τους από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας να ανέρχεται σε 101. Παράλληλα, 76 συνολικά ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Επίσης το 80% πάσχει από υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα 27 άτομα εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», είπε ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του, λέγοντας πως ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας [R0] είναι κάτω από ένα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας «ο κορωνοϊός περιορίζεται».

Νίκος Χαρδαλιάς: «Διανύουμε κρίσιμη και καθοριστική για τις εξελίξεις εβδομάδα»

Κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού,  που θα καθορίσει και τον χρόνο της άρσης των περιοριστικών μέτρων,  χαρακτήρισε την Μεγάλη Εβδομάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.

Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Οι επιλογές μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Να δείξουμε σύνεση τα επόμενα 24ωρα. Φέτος το Πάσχα θα το περάσουμε στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί. Ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε στους φίλους. Μην καταστρέψουμε τις τελευταίες ώρες όλα αυτά που καταφέραμε με πολύ προσπάθεια και πολλές στερήσεις  όλες αυτές τις μέρες».

Κλειστά τα κοιμητήρια

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά την Μεγάλη Παρασκευή όλα τα κοιμητήρια της χώρας θα μείνουν κλειστά. Ο υφυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να μην επιχειρήσουν εκείνη την ημέρα να επισκεφθούν τα κοιμητήρια και να τηρήσουν αυστηρά την απαγόρευση. «Ας  προσευχηθούμε για τους αγαπημένους μας από το σπίτι μας. Θα έχουμε καιρό όταν τελειώσει όλο αυτό να πάμε να ανάψουμε τα καντιλάκια στους αγαπημένους μας που μας λείπουν. Κι εκείνοι θα ήθελαν να είμαστε υγιείς όλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρνητικά τα 326 δείγματα από τον οικισμούς Ρομά σε Δροσερό Ξάνθης και Τόπειρο Ροδόπης

Αρνητικά βγήκαν τα 326 δείγματα που ελήφθησαν από τον οικισμούς Ρομά σε Δροσερό Ξάνθης και Τόπειρο Ροδόπης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.  

Αλλαγή στο ωράριο καταστημάτων

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε και σχετική αναφορά και στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως υπογράμμισε την Μεγάλη Παρασκευή, όσα καταστήματα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το νόμο, θα λειτουργήσουν για έξι ώρες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως τις 19:00 το απόγευμα.

Σαφές μήνυμα ενόψει Πάσχα

Κατά τα άλλα, επανέλαβε τις απαγορεύσεις επισκέψεων σε συγγενείς τις ημέρες του Πάσχα: «Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων. Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το επίπεδο της διασποράς. Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή».

«Δεν είμαστε σε σημείο για άρση μέτρων»

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα, «δεν είμαστε στο σημείο ακόμα για να πούμε ότι θα αρθούν τα μέτρα. Θέλει προσοχή». Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το πότε και με ποια συχνότητα θα προχωράει το κράτος σε άρση μέτρων, είναι κατά τον κ. Τσιόδρα το R0 [αριθμός διασποράς], το σύστημα υγείας και η αντοχές του, και οι εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

«Εάν αντιδράσεις γρήγορα στην εξάπλωση του ιού, τον περιορίζεις γρήγορα. Δεν θέλουμε να δούμε ραγδαία εκθετική δραστηριότητα του ιού, γιατί θα αναγκαστούμε να τηρήσουμε περισσότερα μέτρα», συνέχισε.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί