Χ. Μαμουλάκης: Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της εστίασης

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 47 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρά το ότι πρόκειται για έναν κλάδο που επλήγη από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του Covid 19, μέχρι και σήμερα κανένα από τα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα μέτρα «οικονομικής στήριξης» που έχουν ανακοινωθεί δεν προστατεύει τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του χώρου», τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά με κυβερνητική ευθύνη, αποτελεί η ρήτρα των έως 5 εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση, ως προϋπόθεση για την ένταξη στο πενιχρό οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ. Μια ρήτρα που αποκλείει σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και επαγγελματίες να αισθάνονται εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις συνέπειες της κρίσης».

Σημειώνεται ότι η εστίαση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια και ο οποίος επηρεάζει παράλληλα έναν τεράστιο κύκλο επαγγελματιών, προμηθευτών, παραγωγών κτλ.

Γι’ αυτό και απαιτείται να σταματήσει ο εμπαιγμός και να μην αντιμετωπίζεται με αυτή την ιδεοληπτική, αδιανόητη στάση που οδηγεί εργαζόμενους και επαγγελματίες σε έναν πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό. Απαιτείται ισονομία και δικαιοσύνη, οριζόντια μέτρα για όλους όσους πλήττονται, τόνωση της ρευστότητας και ενίσχυση της εργασίας αντί για επιδότηση και διαιώνιση της ανεργίας, απαιτούνται ενεργητικές, στοχευμένες πολιτικές και άμεσα δραστικά μέτρα στήριξης. Διαφορετικά, η «επόμενη μέρα» θα φέρει οριστικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική Ερώτηση​​:

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται ήδη επιχειρήσεις αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης – αλλά και σε άλλους κλάδους – λόγω των τραγικών συνεπειών της πανδημίας του covid – 19.

Ο κλάδος της εστίασης επλήγη σχεδόν ακαριαία από την υγειονομική κρίση. Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα, σχεδόν τριάντα ημέρες από την επιβολή των μέτρων απαγόρευσης και το κλείσιμο των καταστημάτων, κανένα από τα περιορισμένα μέτρα «οικονομικής στήριξης» που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δεν προστατεύει τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σημειώνεται ότι η εστίαση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, επηρεάζει έναν τεράστιο κύκλο επαγγελματιών, προμηθευτών, παραγωγών κτλ.

Παράλληλα, στις επιχειρήσεις εστίασης εργάζονται κυρίως νέοι, φοιτητές ή εποχιακά εργαζόμενοι, γεγονός που τους εμποδίζει να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαλλαξίας, ανορθολογισμού και, εν τέλει, αναλγησίας της Κυβέρνησης αποτελεί η ρήτρα των μέχρι 5 εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση ως προϋπόθεση για την ένταξη στο οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ. 

Με την παραπάνω ακατανόητη από κάθε άποψη ρήτρα από πλευράς Κυβέρνησης, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης αποκλείεται ακόμη και από τα πενιχρά μέτρα στήριξης που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι οι επιχειρήσεις, να συνεχίζουν να ζημιώνονται – με τις τραπεζικές οφειλές, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, την εφορία, το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος να αυξάνουν –  και οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες να στερούνται ένα εισόδημα που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα.

Ο κλάδος της εστίασης απαιτεί σήμερα από την Κυβέρνηση να σταματήσει ο εμπαιγμός. Απαιτεί να μην αντιμετωπίζεται με αυτή την ιδεοληπτική, αδιανόητη στάση που οδηγεί εργαζόμενους και επαγγελματίες σε έναν πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό. 

Απαιτεί από την Κυβέρνηση ισονομία και δικαιοσύνη, οριζόντια μέτρα για όλους όσους πλήττονται.

Απαιτεί τόνωση της ρευστότητας και ενίσχυση της εργασίας. Όχι επιδότηση και διαιώνιση της ανεργίας.

Απαιτεί ενεργητικές, στοχευμένες πολιτικές και άμεσα δραστικά μέτρα στήριξης. Διαφορετικά, η “επόμενη μέρα” θα φέρει οριστικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Επειδή, οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και ιδίως στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες  είναι ήδη δυσβάστακτες και τείνουν να γίνουν καταστρεπτικές.

Επειδή, το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων – λόγω κορονοϊού – χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, οδηγεί σε αφανισμό μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της χώρας.

Επειδή, η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και αρκείται σε μέτρα που, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Brugel,  δεν ξεπερνούν συνολικά το 3,6% του ΑΕΠ, όταν άλλες χώρες όπως η Γερμανία έχει εξαγγείλει συνολικά μέτρα, ύψους 51% του ΑΕΠ της, η Ιταλία μέτρα ύψους 21,2%  του ΑΕΠ και η Γαλλία ύψους 23,1% του ΑΕΠ της.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

  1. Σε ποια θαρραλέα μέτρα θα προχωρήσουν άμεσα ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες εστίασης, που σήμερα πλήττονται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού;
  1. Πως σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις στις σημερινές συνθήκες κρίσης;
  1. Σκοπεύουν να άρουν την κατάφορη αδικία με τη ρήτρα των μέχρι πέντε εργαζόμενων ανά επιχείρηση ως προϋπόθεση  για να ενταχθούν αυτές στα μέτρα στήριξης;
  1. Πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να ενισχύσει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης, στις καφετέριες κτλ που σήμερα αγωνιούν και δοκιμάζονται σκληρά μετά την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων;
  1. Είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις όπως η κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων;
  1. Σχεδιάζει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην παροχή έκτακτου επιδόματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την κρίση;
  1. Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στο πάγωμα των δανειακών οφειλών, στην παράταση εξόφλησης λογαριασμών και στην αναστολή τραπεζικών υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης 

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί