Ναυάγιο με νεκρούς πολλούς μετανάστες μεταξύ Μάλτας και Λιβύης

Φόβους για πολλούς νεκρούς εκφράζει η ΜΚΟ Sea Watch, κάνοντας γνωστό πως σημειώθηκε νέο ναυάγιο πλοιάριου με μετανάστες και πρόσφυγες ανάμεσα στη Μάλτα και στην Τρίπολη της Λιβύης.

Σύμφωνα με ανάρτηση της γερμανικής ΜΚΟ στο Twitter, 250 άνθρωποι έπλεαν χθες σε 4 διαφορετικές λέμβους, καθεμιά από τις οποίες είχε από 47 έως 87 επιβαίνοντες και ότι μια απ’ αυτές ανατράπηκε.

https://twitter.com/SeaWatchItaly/status/1249276517856796672?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1249276517856796672%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Feyropi%2F238978_nayagio-me-nekroys-polloys-metanastes-metaxy-maltas-kai-libyis

Σε τέσσερις βάρκες, μια με 72 επιβαίνοντες, μία με 47, μια με 55 και άλλη μια με 85, έστειλαν χθες σήμα κινδύνου καλώντας στην ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η Sea Watch ζήτησε την παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα «προκειμένου να διασαφηνιστεί ότι τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που έχουν ναυαγήσει πρέπει να διασφαλίζονται, ασχέτως ποιό πλοίο σπεύδει να τους βοηθήσει». 

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι η Frontex ανάφερε το ναυάγιο σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Ιταλία και η Μάλτα ανακοίνωσαν ότι σταματούν να επιτρέπουν τον ελλιμενισμό πλοίων που διασώζουν και μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στο όνομα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της κρίσης που έχει προκαλέσει.

Το κλείσιμο των λιμανιών ήρθε εξάλλου ενώ το πλοίο Alan Kurdi της Sea-Eye, με περίπου 150 επιβαίνοντες, αναζητούσε ασφαλές λιμάνι.

Η Sea-Eye σε άλλο μήνυμά της σήμερα το μεσημέρι έκανε γνωστό πως εξακολουθούν να βρίσκονται στη θάλασσα, αναμένοντας κάποια λύση. Η ΜΚΟ αναφέρει πως το πλοίο βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Σικελίας.

Η Ιταλία στο μεταξύ έδωσε εντολή οι μετανάστες που βρίσκονται στο Alan Kurdi να μπουν σε καραντίνα και να εξεταστούν για κορονοϊό προτού αποβιβαστούν, σύμφωνα με αναφορές στο Reuters. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι θα μεταφερθούν σε άλλο πλοίο που θα παρακολουθείται από τις υγειονομικές αρχές και ότι σε αυτό θα τεθούν σε καραντίνα.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί