ΙΗΜΕ: Η κορύφωση στον αριθμό των νεκρών δεν έχει έρθει

Ποια είναι η κρίσιμη ημερομηνία

Παρ΄όλο που ο νέος κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκετές χώρες μπορούν πλέον και μιλούν για επιπέδωση της καμπύλης. Το ίδιο και η Ελλάδα.

Στις χώρες αυτές, η εξομάλυνση της επιδεμικής καμπύλης δεν σημαίνει το άμεσο τέλος τους κοροναϊού, αλλά μια αργή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συμβάλλει με τη σειρά του στη μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων, παρέχοντας μεγαλύτερη χωρητικότητα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που διασφαλίζει ότι τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις δεν θα γεμίσουν ασφυκτικά με ασθενείς από κοροναϊό.

Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME), παρέχουν λεπτομερείς γραφικές παραστάσεις που δείχνουν τις διαφορετικές καμπύλες σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Οι χώρες που επιπέδωσαν την καμπύλη του κοροναϊού

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η IHME, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν ήδη «ισοπεδώσει» την καμπύλη του κοροναϊού.

Τι σημαίνει αυτό

Παρ΄όλο που η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι δύο πρώτες χώρες με τις περισσότερες απώλειες και κρούσματα στην Ευρώπη, ωστόσο και οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να παρατηρούν μείωση του αριθμού των αναφερθέντων περιπτώσεων καθώς η αιχμή της ασθένειας έχει περάσει.

Η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κίνα πέρασαν επίσης την αιχμή του ιού στις χώρες τους και επιπέδωσαν την καμπύλη.

Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στην κορύφωση της έξαρσης του ιού – Το θετικό σενάριο

Στα γραφήματα που παρήγαγε η IHME, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν έχουν ακόμη φθάσει στην κορύφωση του ιού, αλλά προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη των ιατρικών πόρων που απαιτούνται για τη θεραπεία μολυσμένων ασθενών.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Το ΙΗΜΕ τοποθετεί μάλιστα την κορύφωση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στις 17 Απριλίου, ενώ υπολογίζει πως μπορεί να φτάσουν κατά μέσο όρο  συνολικά 2.932.

Επίσης εκτιμάται πως εκείνη την ημέρα -στην κορύφωση δηλαδή- ο αριθμός των νεκρών κατά μέσο όρο αναμένεται να κυμανθεί στους 14 (εύρος 3 έως 37).

Στοιχεία ιχνηλάτησης

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ιχνηλάτησης, υπάρχουν πάνω από 152.000 κρούσματα στην Ισπανία, πάνω από 139.000 στην Ιταλία, πάνω από 113.000 στη Γερμανία και πάνω από 83.000 στη Γαλλία.

Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα παρουσίασαν χαμηλότερους αριθμούς σε σύγκριση με τις παραπάνω χώρες, με 13.956, 6.074 και 1.884 αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί