Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών

Ερώτηση για τη σκοπιμότητα πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών και το όφελος της ενδεχόμενης πώλησης για το δημόσιο και τους καταναλωτές, κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Η ερώτηση κατατίθεται υπό το φως των νέων συνθηκών και προτεραιοτήτων που αναδύονται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Η σημερινή πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία, όπου η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει, μας καταδεικνύει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, μετά την κρίση της πανδημίας, οφείλει να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την πρόσβαση όλων των πολιτών στα δημόσια αγαθά (υγεία, νερό, ενέργεια κ.ά.), τονίζουν οι βουλευτές.

Ενώ μάλιστα όλα τα υπόλοιπα κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, επαναπροσδιορίζουν τις πολιτικές τους και στρέφονται όλο και περισσότερο στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στις ιδεοληψίες της και  εμμένει στην υλοποίηση, ακόμη και στη σκιά της πανδημίας που πλήττει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιδιωτικοποιήσεων σε καίριους για την ανθρώπινη διαβίωση τομείς. Εύλογα συνεπώς, γεννώνται μείζονα ερωτήματα σχετικά με αφενός τη σκοπιμότητα των εν λόγω ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου το όφελος για τους πολίτες και το δημόσιο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη πρόσφατα σε διθυραμβικές δηλώσεις για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων και ύφους για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι βουλευτές ερωτούν ποιον λόγο ακριβώς θριαμβολογεί το ΥΠΕΝ για την επικείμενη απώλεια σημαντικού ποσοστού του δημοσίου στις Υποδομές και στην Εμπορία φυσικού αερίου, όταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται η αντίστροφη τάση επανακρατικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης ενεργειακών υποδομών και δικτύων, τάση που ενισχύεται και επεκτείνεται σε περισσότερους τομείς υποδομών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ 10-2-2020, προκύπτει ότι επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως προσοδοφόρες και συνεπώς θα είναι μεγάλη η απώλεια εσόδων για το δημόσιο σε ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού του. Μεγάλο είναι ακόμη, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, είναι ακόμη το κοινωνικό όφελος των εν λόγω επενδύσεων μέσω της επέκτασης του δικτύου και της χρήσης φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική η επί της ουσίας απάντηση στα ερωτήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε προηγούμενη σχετική ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 13/1/2020 για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών και παραμένει αναπάντητη, όπως και δεν έχουν κατατεθεί τα έγγραφα όπου να προκύπτει η όποια σκοπιμότητα.

Ερωτώνται, σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών:

1. Πώς θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, και των εταιρειών ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ ΑΕ, δεδομένου ότι η εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου σε έναν ιδιώτη συνεπάγεται τη δημιουργία ενός μονοπωλίου, καθώς και την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου με γνώμονα πάντοτε την κερδοφορία του ιδιώτη και όχι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις);

2. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση «βιάζεται» να εκποιήσει μία ιδιαιτέρως επικερδή για το δημόσιο εταιρεία, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που όλα τα οικονομικά δεδομένα ανατρέπονται και το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στον αγώνα για την επιβίωση του πληθυσμού;

3. Πως θα εξασφαλιστεί η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, δεδομένου αφενός ότι θα μεταβληθεί η μετοχική βάση της εταιρείας -αποχώρηση του δημοσίου- και θα αφορά πλέον ένα ιδιωτικό μονοπώλιο; Πώς η δημιουργία αυτού του μονοπωλίου είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ανταγωνισμού και του ΕΣΠΑ;

4. Εξετάζει η κυβέρνηση την αλλαγή του σχεδιασμού της για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και τη διατήρηση του ποσοστού του στους κρίσιμους αυτούς τομείς, στο πλαίσιο των νέων προτεραιοτήτων που τίθενται στο δημόσιο λόγο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επαναξιολόγηση της σημασίας του δημόσιου τομέα και την αναγκαιότητα διασφάλισης των δημόσιων αγαθών;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 10 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς

1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

1. Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ποιο είναι το όφελος για το Δημόσιο και τους τελικούς καταναλωτές από την πώληση της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ;»

Η σημερινή πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία, όπου η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει, μας καταδεικνύει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, μετά την κρίση της πανδημίας, οφείλει να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την πρόσβαση όλων των πολιτών στα δημόσια αγαθά (υγεία, νερό, ενέργεια κ.ά.). Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και που θα έχει στο επίκεντρο την ανθρώπινη διαβίωση με αξιοπρέπεια, με πρόληψη για τον κλιματικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία που κινείται με βάσει το ιδιωτικό κέρδος.

Ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, επαναπροσδιορίζουν τις πολιτικές τους και στρέφονται όλο και περισσότερο στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στις ιδεοληψίες της και  εμμένει στην υλοποίηση, ακόμη και στη σκιά της πανδημίας που πλήττει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιδιωτικοποιήσεων σε καίριους για την ανθρώπινη διαβίωση τομείς. Εύλογα συνεπώς, γεννώνται μείζονα ερωτήματα σχετικά με αφενός τη σκοπιμότητα των εν λόγω ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου το όφελος για τους πολίτες και το δημόσιο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, απορία μάς προκαλούν οι πρόσφατες διθυραμβικές δηλώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων και ύφους για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για ποιον λόγο ακριβώς θριαμβολογεί το ΥΠΕΝ για την επικείμενη απώλεια σημαντικού ποσοστού του δημοσίου στις Υποδομές και στην Εμπορία φυσικού αερίου. Αυτό συμβαίνει ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται η αντίστροφη τάση επανακρατικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης ενεργειακών υποδομών και δικτύων, τάση που ενισχύεται και πολλαπλασιάζεται για περισσότερους τομείς υποδομών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πόσο λανθασμένη είναι η επιλογή της κυβέρνησης για το δημόσιο όφελος και για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών αποδεικνύει το παράδειγμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ 10-2-2020 «ΕΔΑ ΘΕΣΣ – 140 εκ. € επενδύσεις την επόμενη πενταετία, …παραμένει σταθερά κερδοφόρα, αποδίδοντας υψηλά μερίσματα στους μετόχους της, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο…» καθίσταται προφανές το οικονομικό όφελος που έχουν για το δημόσιο ανάλογες επενδύσεις, μέσω της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σημαντικό είναι ακόμη το κοινωνικό όφελος των εν λόγω επενδύσεων μέσω της επέκτασης του δικτύου και της χρήσης φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική.  η επί της ουσίας απάντηση στα ερωτήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην ερώτηση και ΑΚΕ που κατέθεσαν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 13/1/2020 με θέμα: «Εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου» προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Σύμφωνα πάλι με τις ανακοινώσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ,  στα περίπου 90 εκ. ευρώ που επενδύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, έρχεται να προστεθεί “…το νέο φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας για την περίοδο 2020 – 2024, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τους μετόχους της και προβλέπει επενδύσεις άνω των 140 εκ. ευρώ, με τις οποίες η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές ευθύνης της θα υπερβεί το 70% … από 61% το 2019 και οι ενεργοποιημένοι μετρητές θα ξεπεράσουν τις 450 χιλιάδες,… από 350 χιλιάδες ενεργοποιημένους μετρητές (σε σύνολο περίπου 470 χιλιάδων πανελλαδικά) στις περιοχές της αδείας της, με τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ελλάδα, … αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, … επενδύει σε υποδομές δικτύου υψηλών προδιαγραφών, με εξορθολογισμένο κόστος κατασκευής έργων αλλά και στην ολοκλήρωση εντός της επόμενης διετίας του ψηφιακού μετασχηματισμού και παράλληλα την ενίσχυση της ασφαλούς και αδιάλειπτης διανομής … που την καθιστούν εφάμιλλη των κορυφαίων εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, παραμένει σταθερά κερδοφόρα, αποδίδοντας υψηλά μερίσματα στους μετόχους της, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο.”

Επειδή η διαχρονική επιτυχία της εταιρείας ΕΔΑ ΘΕΣΣ οφείλεται  στη στήριξη των μετόχων ΔΕΠΑ (ελληνικό δημόσιο) και ΕΝΙ, στην αυστηρή τήρηση του ρυθμιστικού-κανονιστικού πλαισίου, στηνυψηλή τεχνογνωσία της εταιρείας, στο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και στις στοχευμένες επενδύσεις και όλα αυτά ανατρέπονται από τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ

Επειδή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα διαμορφώνει εντελώς νέα δεδομένα για τον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας, αναβαθμίζει δραστικά τη σημασία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και καθιστά ζωτικής  σημασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις την πρόσβαση σε σταθερή και απρόσκοπτη τροφοδοσία ενέργειας, σε ανταγωνιστικό κόστος σε όλη τη χώρα.

Επειδή η υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αναμένεται να εξασφαλίσει σταθερή κερδοφορία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ύψους περίπου 180 εκατ. Ευρώ για την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να αποδίδει υψηλά μερίσματα στους μετόχους της (στους οποίους μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο), όπως αντίστοιχα διένειμε υψηλά μερίσματα την τελευταία τριετία και όλα αυτά τα οφέλη η κυβέρνηση επιλέγει να τα προσφέρει σε ένα ιδιωτικό όμιλο που θα αποκτήσει το μονοπώλιο στην χώρα στα δίκτυα φυσικού αερίου.

Επειδή ακόμη δεν έχουμε λάβει  απάντηση ούτε τα αιτούμενα έγγραφα από τα αρμόδια Υπουργεία στην από 13/1/2020 ερώτηση και ΑΚΕ που καταθέσαμε για την εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

Επειδή  το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δηλώνει αναρμόδιο να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουμε θέσει δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στην ερώτησή μας
 
Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί:

1. Πώς θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, και των εταιρειών ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ ΑΕ, δεδομένου ότι η εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου σε έναν ιδιώτη συνεπάγεται τη δημιουργία ενός μονοπωλίου, καθώς και την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου με γνώμονα πάντοτε την κερδοφορία του ιδιώτη και όχι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις);

2. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση «βιάζεται» να εκποιήσει μία ιδιαιτέρως επικερδή για το δημόσιο εταιρεία, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που όλα τα οικονομικά δεδομένα ανατρέπονται και το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στον αγώνα για την επιβίωση του πληθυσμού;

3. Πως θα εξασφαλιστεί η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, δεδομένου αφενός ότι θα μεταβληθεί η μετοχική βάση της εταιρείας -αποχώρηση του δημοσίου- και θα αφορά πλέον ένα ιδιωτικό μονοπώλιο; Πώς η δημιουργία αυτού του μονοπωλίου είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ανταγωνισμού και του ΕΣΠΑ;

4. Εξετάζει η κυβέρνηση την αλλαγή του σχεδιασμού της για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και τη διατήρηση του ποσοστού του στους κρίσιμους αυτούς τομείς, στο πλαίσιο των νέων προτεραιοτήτων που τίθενται στο δημόσιο λόγο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επαναξιολόγηση της σημασίας του δημόσιου τομέα και την αναγκαιότητα διασφάλισης των δημόσιων αγαθών;
 
Οι Ερωτώντες  Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί