Ν. Βούτσης: Η Δημοκρατία δοκιμάζεται (Βίντεο)

Ποια ζητήματα Δημοκρατίας υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, τα οποία όπως υποστηρίζει θα έπρεπε να συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Πολλαπλά είναι τα ζητήματα Δημοκρατίας που προκύπτουν από την Κυβερνητική διαχείριση της απειλής του κορωνοϊού τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας, σήμερα Πέμπτη 09 Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υπάρχει ζήτημα ελλείματος στην ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινής γνώμης, ζήτημα διαφάνειας στον τρόπο χρηματικής ενίσχυσης των ΜΜΕ με απευθείας αναθέσεις, ζήτημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, ζήτημα αντιμετώπισης του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και ζήτημα πολιτικής χειραγώγησης και αξιοποίησης της απειλής του κορωνοϊού από την Κυβέρνηση, η οποία προσδοκά πολιτικά οφέλη.

Όλα αυτά τα “ζητήματα δημοκρατίας” θα μπορούσαν και θα έπρεπε να συζητηθούν σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων επεσήμανε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι αντί η Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος αυτής της κρίσιμης περίστασης για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, δείχνει τη διάθεση για “πολιτική ολίσθηση” μέσω της χειραγώγησης και της επικοινωνιακής τακτικής της.

«Αν πρέπει να λογαριαστούμε, να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς καμία απειλή για το μέλλον. Να λογαριαστούμε μέσα από υπεύθυνο διάλογο, μέσα από επιχειρήματα, μέσα από κατάθεση προτάσεων. Να λογαριαστούμε με κοινωνική ευαισθησία, με δεοντολογία αλλά όχι με σιωπή» κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.

Βασικά σημεία ομιλίας Νίκου Βούτση:

Υπάρχουν φαινόμενα, δείγματα από ορισμένες πλευρές ότι επιχειρείται μία πολιτική αξιοποίηση, μία πολιτική χειραγώγηση, μια επικοινωνιακή πολιτική έτσι ώστε μέσα από την κρίση και αξιοποιώντας την υπεύθυνη στάση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να υπάρξουν πολιτικά κέρδη για την κυβέρνηση.

Υπάρχει ένα έλλειμα ενημέρωσης, μία «μη ενημέρωση» στα όρια της παραπληροφόρησης από τις περισσότερες εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι η πρόταση που δόθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το σύνολο της οικονομίας, όπως κι άλλες προτάσεις που έχουν δοθεί από τα κόμματα, να βρίσκονται εκποδών της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Κανένα Σύνταγμα, καμία περιστολή, καμία συναίνεση δεν υπάρχει έτσι ώστε να έχει εκμηδενιστεί η παρουσία και οι προτάσεις των δυνάμεων της Αντιπολίτευσης στα κανάλια.       

Αν πρέπει να λογαριαστούμε να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς καμία απειλή για το μέλλον. Να λογαριαστούμε μέσα από υπεύθυνο διάλογο, μέσα από επιχειρήματα, μέσα από κατάθεση προτάσεων. Να λογαριαστούμε με κοινωνική ευαισθησία, με δεοντολογία αλλά όχι με σιωπή. Μην απαιτείτε σιωπή και μάλιστα να λέτε πως είναι ανευθυνότητα μέχρι και τα όρια της προδοσίας για όσους μιλούν και κάνουν αυστηρή κριτική εκεί που πρέπει.

Ενώ ερωτάστε πολλές φορές τι έχει γίνει με τις προσλήψεις και τους διορισμούς σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό δεν απαντάτε. Ενώ ερωτάστε για το εάν υπάρχει στρατηγική για τις ιδιαίτερες και ευπαθείς ομάδες, για τις ιδιαίτερες δομές, για ιδιαίτερα σύνολα του πληθυσμού όπως οι έγκλειστοι αλλά και άλλες ομάδες, ξανά δεν απαντάτε.  

Υπάρχει επίσης το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. Η Δημοκρατία δοκιμάζεται. Όλοι μαζί θα δώσουμε την απάντηση. Όλοι μαζί θα ισχυροποιήσουμε την απάντησή μας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση όμως. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνονται «αβέρτα» άμεσες αναθέσεις και μάλιστα χωρίς διαφάνεια. Είναι δυνατόν να δίνονται 11 εκ. σε μία εταιρεία έτσι ώστε να μην περνάει μέσα από τη Διαφάνεια το ποιοι παίρνουν τελικά αυτά τα εκατομμύρια; Έχουν δοθεί ήδη 13,5 εκ. στις Περιφέρειες σε 7 από αυτές για επικοινωνιακούς λόγους και 24 εκ. με την άρση της υποχρέωσης της ετήσιας καταβολής για τους καναλάρχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χρηματική ενίσχυση ιδιαίτερα στον έντυπο Τύπο και στα ΜΜΕ. Δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο η Ενημέρωση και χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη από όλους μας, με ευθύτητα και διαφάνεια, για να υποστηριχθούν και οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρήσεις αυτές. Όχι όμως έτσι, όχι με αυτόν τον τρόπο.

Ακούστηκαν αυτές τις ημέρες απόψεις περί «ανεύθυνου συνδικαλισμού», όταν αποτόλμησαν οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» να δώσουν τη δικιά τους εκδοχή, τη δικιά τους μαρτυρία, την οποία δεν καλούνται να τη δώσουν στα κανάλια. Όλα τα κανάλια στην Ελλάδα φιλοξενούν απόψεις γιατρών από την Ιταλία, από την Ισπανία, από την Αμερική, από Έλληνες γιατρούς που ζουν στο εξωτερικό. Όχι όμως γιατρών μέσα από τα Ελληνικά νοσοκομεία, όχι μέσα από το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα για πλευρές όσων αντιμετωπίζουν, αιτημάτων, ελλείψεων, ενστάσεων, που θα μπορούσε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;   

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα που θίγουν ζητήματα δημοκρατίας θα μπορούσαν και θα έπρεπε να συζητηθούν σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων. Είναι αδιανόητο καθώς περνάμε από αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, σήμερα του Eurogroup, αύριο της Συνόδου Κορυφής, καθώς λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, καθώς υπάρχει αυτό το πεδίο του χάους, καθώς δεν ξέρουμε τι έρχεται, η Κυβέρνηση να μη ζητάει συνεννόηση και συνεργασία και να μην μιλάνε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων ενόψει τόσων μεγάλων αποφάσεων για το λαό μας και για τη χώρα μας. Αυτό δείχνει και μία διάθεση. Την ώρα που ζητήματα δημοκρατίας έχουν περισταλεί σε έναν βαθμό και στα όρια του Συντάγματος δείχνει τη διάθεση από την Κυβέρνηση για πολιτική χειραγώγηση και αξιοποίηση. Αυτό είναι μεγάλο πολιτικό ολίσθημα.         

Υπήρξαν βεβαίως περιορισμοί στην κίνηση, στην οικονομική δραστηριότητα και γίνονται απαγορεύσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δημόσιος διάλογος διότι ήταν στοιχεία απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και πάνω σε αυτά τα μέτρα υπήρξε μία ευρεία συνεννόηση του πολιτικού συστήματος. Γίνεται όμως ένας δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς για το ποιες είναι οι συνέπειες και στο επίπεδο της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μέσα από αυτήν την ιδιότυπη κατάσταση. Κι εδώ υπάρχει κυβερνητική ευθύνη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί