Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ διαφωνώντας για την πολιτική κατά του κορωνοϊού

«Έχασα την πίστη μου στο σύστημα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλό-Αμερικανός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο καθηγητής νανο-ιατρικής, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, αποκάλυψαν οι Financial Times.

Σε μία μακροσκελή δήλωση αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα» ενώ κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.

Πληροφορίες του sciencebusiness.net αναφέρουν πως το διοικητικό όργανο του ERC (αποτελούμενο από 21 μέλη) είχε λάβει την απόφαση -μέρες νωρίτερα- να ζητήσει την παραίτηση του Φεράρι καθώς «ξόδεψε πολύ χρόνο σε ιδιωτικές δραστηριότητες» εκτός του ERC.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Φεράρι όταν ανέλαβε καθήκοντα (1η Ιανουαρίου), πήρε το πράσινο φως να συνεχίσει να εργάζεται παράλληλα στις ΗΠΑ (όπου είχε χτίσει την καριέρα του στον τομέα της μηχανικής, της νανοτεχνολογίας και της ιατρικής). Διατήρησε λοιπόν τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο μιας αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας, της Arrowhead Pharmaceuticals. Συνέχισε επίσης να εργάζεται ως καθηγητής της φαρμακευτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Το γεγονός αυτό, με δεδομένη και τη θέση κλειδί που κατείχε στον ERC, είχε ξεκινήσει να προκαλεί κριτική την ίδια ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη ξεκινούσαν το «lockdown» εξαιτίας του Covid-19.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί