Jenny jenny και άλλες ιστορίες κυβερνητικής αθλιότητας

Το site «jenny.gr» της Τζένης Μπαλατσινού (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα της ανήκε), συζύγου του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, είναι ανάμεσα στις ιστοσελίδες που προβάλλουν διαφήμιση της κρατικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ενέκρινε δαπάνη 11 εκατομμυρίων ευρώ, «για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19».

Πρόκειται για μια απόφαση – σκάνδαλο, καθώς τα ΜΜΕ υποχρεούνται από το νόμο να προβάλουν δωρεάν τα μνηνύματα των κρατικών φορέων, όπως ο ΕΟΔΥ, για θέματα δημόσιας Υγείας όπως η αντιμετώπιση του κοροναϊού, γεγονός το οποίο προκάλεσε πολλά ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις για τον τελικό προορισμό αυτών των χρημάτων.

Αν το σχετικό διαφημιστικό του «Μένουμε Σπίτι» στο site της συζύγου του υπουργού Υγείας προβάλλεται με χρηματοδότηση από την εν λόγω κρατική δαπάνη, τότε ασφαλώς το σκάνδαλο αποκτάει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Χρήμα αλά ΚΕΕΛΠΝΟ σε άγνωστα sites

Ζεστό κρατικό χρήμα λαμβάνουν πέρα των γνωστών ιστοσελίδων και πάρα πολλές άλλες, σχεδόν ανύπαρκτες, που βρίσκονται στον πάτο της διαδικτυακής επισκεψιμότητας. Ο τρόπος που επέλεξε η ΝΔ να μοιράσει τα εκατομμύρια της πανάκριβης καμπάνιας θυμίζει τακτικές ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν δηλαδή χιλιάδες ευρώ έβγαιναν από τον κρατικό κορβανά κάθε μήνα για να δοθούν ακόμη και σε ιστοσελίδες – “φαντάσματα”, όπως την περίφημη “Βελόνα και κλωστή”. Μάλιστα όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σε μια περίπτωση συναντάται και εκδοτική εταιρεία που είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis.

Στη λίστα των ιστοσελίδων που έχουν πάρει μερίδιο από την πίτα της πανάκριβης καμπάνιας που όπως έγραψε πριν λίγες μέρες το documentonews.gr υλοποιείται με… ελεύθερο και δωρεάν δημιουργικό (λόγκο) βρίσκονται άγνωστα στο ευρύ κοινό sites τα οποία διαθέτουν μηδαμινή επισκεψιμότητα.

Στον μακρύ κατάλογο των ΜΜΕ που παίρνουν κρατικό χρήμα συμπεριλαμβάνονται και sites της Ethos Media, εταιρείας που όπως αποκάλυψε το Documento αναφέρεται σε έκθεση του FBI στο #Novartis_Gate όσον αφορά το “πάρτι μίζας” με… “πλυντήρια” ανύπαρκτα ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, η Ethos Media «ήταν μία από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκε σε σχέδια δωροδοκίας Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος στον τομέα φροντίδας υγείας, υπαινίχθηκε ότι η Novartis έκανε δουλειές με την Ethos Media».

Στον πάτο της επισκεψιμότητας

Ας δούμε όμως παραδείγματα ιστοσελίδων ΜΜΕ με πάρα πολύ χαμηλή ή ανύπαρκτη επισκεψιμότητα. Την έρευνα έκανε το documentonews.gr και στηρίζεται στα δεδομένα του similiarweb, της δημοφιλέστερης και πιο έγκυρης πλατφόρμας για την καταγραφή της επισκεψιμότητας ιστοσελίδων του διαδικτύου. Επειδή μερικά sites δεν υπήρχαν καν στη βάση δεδομένων της, χρησιμοποιήσαμε και το Alexa, μια ακόμη γνωστή πλατφόρμα καταγραφής analytics (στατιστικά) ιστοσελίδων.

Χωρίς καμία λογική, τουλάχιστον ως προ το πιο βασικό, την επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας, η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς χιλιάδες ευρώ. Sites όπως τα Parapolitika.gr (361η), eleftherostypos.gr (461η), news.gr (298η), liberal.gr (266η), ereportaz.gr (3.584η), usay.gr (1.435η), τα οποία βρίσκονται αρκέτα πιο κάτω από το documentonews.gr και το koutipandoras.gr, συμπεριλήφθησαν στην πανάκριβη καμπάνια.

Φυσικά, από τη διαφημιστική πίτα των 11 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα μπορούσε να λείπει και τοthepresident.gr τη γενική διεύθυνση του οποίου την έχει ο γνωστός… και μη εξαιρετέος Γιώργος Μουρούτης. Τι και εάν το site που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό βρίσκεται στην 1.593η θέση, για τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Δημητριάδη δικαιούται να πάρει μερίδιο.

Για να μπορείτε να συγκρίνετε, κρατήστε στο μυαλό σας ότι το documentonews.gr βρίσκεται στην 147η θέση όλων των sites στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του similarweb ενώ το koutipandoras.gr στην 250η.

To iatro.gr, που αυτοπαρουσιάζεται ως δίκτυο ιατρικής ενημέρωσης και έχει μόνο 1007 likes στη σελίδα του στο Facebook, 8 ακολούθους στο instagram (με κανένα ποστάρισμα) και 29 followers στο twitter (έκανε το τελευταίο tweet του στις 7 Ιουνίου του 2016) προβάλλει μπανεράκια της καμπάνιας των 11 εκατομμυρίων ευρώ παρά το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται καν στα δεδομένα του similarweb. Στην πλατφόρμα του Alexa εμφανίζεται στην θέση 21.180!

Ένα άλλο ειδησεογραφικό site με ιατρικό περιεχόμενο που προβάλλει διαφημίσεις της καμπάνιας είναι το virus.com.gr και βρίσκεται στη θέση 5.386 στο similar web και 1.209 στο Alexa. Ανήκει στην εταιρεία Ethos Media, της οποίας το όνομα, όπως αναφέραμε ήδη, είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis.

Και άλλα όμως sites της ethos media με πάρα πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα λαμβάνουν κρατικό χρήμα της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”. Για το insuranceworld.gr δεν υπάρχουν δεδομένα στην πλατφόρμα του similarweb. Στο Alexa βρίσκεται στη θέση 7.403. Το banks.com.gr βρίσκεται στην 2.971η θέση

Ένα ακόμη site με ιατρικό περιεχόμενο έχει μερίδιο της πίτας χωρίς όμως να υπάρχουν δεδομένα στο similarweb. Πρόκειται για το healthmag.gr που στο Alexa είναι στη θέση 3.968.

Πάμε να δούμε όμως και άλλα παραδείγματα. Το site childit.gr έχει ενσωματωθεί στα ΜΜΕ της καμπάνιας αν και δεν υπάρχουν δεδομένα για την επισκεψημότητά του καθόλου στο similarweb. Στο Alexa εμφανίζεται στη θέση 7.403.

Ας συνεχίσουμε. Το site businessenergy.gr που έχει συμπεριληφθεί στην πανάκριβη καμπάνια δεν υπάρχει καν στη βάση δεδομένων του similarweb ενώ στο Alexa εμφανίζεται μόνο στην παγκόσμια κατάταξη (και όχι στης Ελλάδας) στη θέση 1.607.167!

Το ikivotos.gr (Κυβωτός της Ορθοδοξίας) δεν υπάρχει στο similarweb και στο Alexa φαίνεται στην θέση 19.539. Το ίδιο και η ιστοσελίδα womanidol που εμφανίζεται μόνο στο Alexa στη θέση 12.837.

Διαφημιστικές προβολές προβάλλονται και στο site platform.gr για το οποίο δεν υπάρχουν δεδομένα στο similarweb ενώ στο Alexa είναι 10.767. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που αυτοπαρουσιάζεται ως η «online εξέλιξη του Platform Magazine, το οποίο ξεκίνησε σαν το πρώτο free press περιοδικό στην Ελλάδα το 2008, αφιερωμένο αποκλειστικά στην κουλτούρα του δρόμου».  Άραγε, γνωρίζει κανένας το περιοδικό αυτό ή το site;

Στη θέση 12.045 βρίσκεται το axianews.gr ενώ στο 18.872 το dimarxos.gr. Αμφότερα φιλοξενούν banner της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”, επί πληρωμή. Το site toxrima.gr (των εκδόσεων του Ν. Καραμανλή Ν.Κ. Μedia Group) έχει και αυτό banner και βρίσκεται στην 8.163η θέση στο Alexa. Στο similarweb δεν υπάρχει καν. Και άλλα sites των ίδιων εκδόσεων (όπως το paraskhnio.gr 1.383), συμπεριλαβμάονται στη λίστα της καμπάνιας.

Σε αυτήν και το marketnews.gr (2.349), στο οποίο αρθρογραφούσε κάποτε ο Μπογδάνος και το οποίο ανήκει στην κυπριακή εταιρεία M.N. MarketNews Limited με director άλλη κυπριακή εταιρεία M.I. Fraters Limited η οποία με τη σειρά της συντατάταει σε πάρα πολλές άλλες εταιρείες.

Στην πίτα και το enimerosi24.gr (3.467).

Ακόμη, πάρα πολλά sites γνωστών ραδιοφωνικών σταθμών προβάλλουν banners της καμπάνιας αν και βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θέσεις όπως 3.873 (rythmosfm.gr), 6.996 (rockfm.gr), menta88.gr (6.524) κ.α.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και με άλλα πολλά παραδείγματα καθώς υπάρχουν. Δεκάδες ακόμη ιστοσελίδες με πάρα πολύ χαμηλή ακόμη και μηδαμινή επισκεψιμότητα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των sites που έχουν πάρει μερίδιο από τα 11 εκατ. ευρώ.

Άραγε, η κυβέρνηση και ο ανιψιός του πρωθυπουργού δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την απήχηση των ΜΜΕ τα οποία θα μετέδιδαν το σημαντικό μήνυμα για τη Δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας; Δεν έπαιξε κανένα ρόλο η επισκεψιμότητα; Κανένα ρόλο το κύρος;

Η ΝΔ μοιράζει απροκάλυπτα ζεστό χρήμα αλά… ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ, η πλειοψηφία των οποίων πλέκει κάθε μέρα το εγκώμιό της για το πώς διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού. ΜΜΕ που δεν κάνουν ρεπορτάζ για την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Δεν βλέπουν καν ότι υπάρχει έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη απ’ την πρώτη γραμμή κάθε μέρα. Αντιθέτως το μόνο που τους νοιάζει είναι να προβάλλουν τί κάνει ο πρωθυπουργός στην καραντίνα, τις ουρές των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες που εννοείται ότι οι ίδιοι φταίνε γιατί δεν τηρούν… τα μέτρα και ό,τι άλλο έχει να κάνει με την “ατομική ευθύνη”. Ούτε γραμμή δεν υπάρχει για την ευθύνη της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από tvxs.gr και documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Jenny jenny και άλλες ιστορίες κυβερνητικής αθλιότητας”

  1. Anti-logos

    Υπάρχει μια διάθεση να “αθωωθεί” η υπουργέσσα, από φίλους και συμπαθούντες, είτε της “κυρίας” είτε του καθεστώτος. Να μην ξεχνάμε όμως ότι,
    1. Τα τρωκτικά της δεξιάς είναι μανούλες στα μπερδέματα, αγοράζω, πουλάω, στήνω ξεστήνω, παράδεισοι, offshores, φορολογικά τερτίπια και ακροβατικά.
    2. Ναι μπορεί και να το πούλησε και να μην έχει όφελος, άμεσο. Αφού όμως ΗΤΑΝ δικό της, αφού συνεχίζει να υπογράφει θέματα από θέση ευθύνης, ε! θα μπορούσε να εξαιρεθεί, μα δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο.
    Αλλά τα “νόμιμα και ηθικά” εκεί σε αυτά τα μαγαζιά ΠΑΝΤΑ είναι μπερδεμένα….

  2. Ελενη

    Απ’ ό,τι είδα και διάβασα, τo site αυτό το έχει πουλήσει εδώ και ένα χρόνο. Επίσης βγήκε και δελτίο τύπου από την εταιρία (Koolworks) που το έχει αγοράσει ότι ουδεμία σχέση έχουν με την Μπαλατσινού και ότι η διαφήμιση για τον κορωνοϊό είναι δωρεάν στο site για την συνδρομή στην καμπάνια ¨Μενουμε Σπίτι”.
    Καλή η αντιπολίτευση βρε παιδιά, αλλά τέτοια παραπληροφόρηση (χωρίς ψάξιμο) και κιτρινισμός του Τύπου…?

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί