Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό για την παράταση της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, με αφορμή την παράταση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Υπεγράφη χθές (Τρίτη) η επέκταση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ν. Ηρακλείου για έξι μήνες, με τους ίδιους όρους. Σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό είναι τραγική, ζουν με ένα πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα, κρίνεται όχι μόνο η δουλειά τους, αλλά και η ίδια τους η επιβίωση. Είναι σημαντικό ζήτημα να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις ώστε με την έναρξη της σεζόν να μην επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση των εργαζομένων.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε για την υπογραφή της σύμβασης αναφέρεται ότι η συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου με το προεδρείο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων έγινε σε “εξαιρετικό κλίμα” και “αποδεικνύει έμπρακτα τη διάθεση επιχειρηματιών και εργαζομένων να πορευτούν μαζί στις δύσκολες αυτές μέρες”. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων δήλωσε ότι “οι καλές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στο Ηράκλειο κρατάνε χρόνια” και ότι “ο κλάδος της φιλοξενίας στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στις αρμονικές σχέσεις μεταξύ όλων”.

Αναρωτιόμαστε αν το “κλίμα” ήταν τόσο “εξαιρετικό” όσο οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια, με εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, εργατικά ατυχήματα, μαύρη εργασία, με δεκάδες ξενοδοχεία στο Ηράκλειο να μην εφαρμόζουν ούτε καν αυτή τη συλλογική σύμβαση (την ίδια που παρέτειναν χθές).

Οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά: Όταν οι ξενοδόχοι μιλάνε για “καλές σχέσεις μεταξύ όλων”, εννοούν οι εργαζόμενοι να είναι με σκυμμένο κεφάλι και να μη βγάζουν άχνα μπροστά στην εκμετάλλευση, την απληρωσιά, τη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είδαμε πως αντιμετώπισαν το τόσο σημαντικό για αυτούς “ανθρώπινο κεφάλαιο” όταν πριν καλά καλά αρχίσουν τα κρούσματα του κορονοϊού, πολλοί ξενοδόχοι άρχισαν τις απολύσεις, τις αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις με εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, την καθυστέρηση καταβολής μισθών. Επομένως δεν “θα πορευτούμε μαζί αυτές τις δύσκολες μέρες”, γιατί οι ξενοδόχοι χάνουν ένα πολύ μικρό μέρος από τα εκατομμύρια που έβγαλαν τα προηγούμενα χρόνια από τον κόπο και τον ιδρώτα μας και έγιναν επενδύσεις, ενώ για εμάς κρίνεται αν θα έχουμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, αν θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα, λεφτά για το νοίκι.

Στέλνουμε ένα μήνυμα στους ξενοδόχους: Οι “καλές σχέσεις” που έχετε δεν είναι με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία σας, αυτούς τους πατάτε στο λαιμό. Είναι με μια μικρή μειοψηφία εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, μια μερίδα της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που έφτασε να διεκδικεί για εσάς ακόμα και “ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων”, για “να περάσουμε μαζί αυτόν τον ορμητικό ποταμό”. Πως να μην έχετε λοιπόν “καλές σχέσεις”, που “στο Ηράκλειο κρατάνε χρόνια”. Ξέρουμε ότι με αυτές τις δηλώσεις θέλετε να προετοιμάσετε το έδαφος για τη σεζόν που έρχεται, για ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση, αυτή τη φορά με το νέο πρόσχημα της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι είμαστε από την απέναντι πλευρά. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας. Δεν πρέπει κανείς μας να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Δε θα κάνουμε πίσω. Καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία και τους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Οργανωνόμαστε στο σωματείο και μέσα από την επιτροπή αγώνα συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να επαναπροσληφθούν σύμφωνα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Μαΐου.
  • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές.
  • Για το διάστημα μέχρι τις 20 Μαΐου να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας μας και διεκδικούμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. 
  • Άμεση επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της υγείας. Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά και εξοπλισμός και να εξασφαλισθεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειες τους και οι ίδιοι.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα να απευθυνθούν στην Επιτροπή Αγώνα, να ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να συμβάλλουμε συλλογικά στην οργάνωση της αλληλεγγύης σε όποιον έχει ανάγκη. Μένουμε όρθιοι και δυνατοί!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί