Στη βουλή η διακοπή λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με την διακοπή λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, που είναι άμεση ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα για τα ιδρύματα Πρόνοιας, τα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, με απόφαση της αντιπεριφέρειας Λασιθίου διακόπτεται η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ιεράπετρα.

Μολονότι, σε όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο Ιεράπετρας) είναι γνωστή χρόνια τώρα η έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας, που είναι ΝΠΙΔ με διαχειριστή τον «Σύλλογο Φίλων Τρίτης Ηλικίας», όπως το ίδιο γνωστά είναι και τα σοβαρά προβλήματα που η δομή αντιμετωπίζει, επιλέγεται σε καιρό πανδημίας -με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα επισφαλούς διαχείρισης του γηροκομείου-η επικίνδυνη λύση της διακοπής λειτουργίας της δομής και της ανασφάλειας των απόμαχων της δουλειάς για τη συνέχεια της διαβίωσής τους. 

Η μεταφορά των περιθαλπόμενων σε άλλες δομές- τη στιγμή μάλιστα που επιβάλλεται η αποσυμφόρηση και όχι ο συνωστισμός ή η απομόνωση αυτών των ανθρώπων με αυτά τα προβλήματα- μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για περιθαλπόμενους και εργαζόμενους αυτό το διάστημα.

Η απόφαση αυτή, που αντιβαίνει σε αυτά που ακούμε από την κυβέρνηση για τις ευπαθείς ομάδες, δημιουργεί τραγικά προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και το προσωπικό της δομής, με υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν γέροντες και γερόντισσες στον δρόμο, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν. 

Η κατάσταση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της ΕΕ, καθώς και των δυνάμεων τους στην τοπική διοίκηση. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν τις προνοιακές δομές για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση, με στόχο να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι αυτές οι κοινωνικές δομές να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να περάσουν στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού με μονιμοποίηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να ανακληθεί αμέσως η απόφαση της περιφέρειας για διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράπετρας.
  • Το Κράτος στις παρούσες συνθήκες πανδημίας να αναλάβει την ευθύνη της ασφαλούς λειτουργίας της δομής με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτό επιτάσσεται να γίνει με όλες τις ανάλογες δομές σε όλη τη χώρα.
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία, χωρίς καμία περικοπή και χωρίς να γίνει καμία απόλυση
  • Να στελεχωθεί η δομή με τη μορφή του κατεπείγοντος με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραιτήτων ειδικοτήτων, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, με όρους ασφάλειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.
  • Να εξασφαλιστεί επίσης η αξιοπρεπής φιλοξενία και περίθαλψη των ηλικιωμένων με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς καμία παρακράτηση από τη σύνταξή τους.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές με βάση τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του κτιρίου που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση της δομής.Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί