Λαϊκή Συσπείρωση: Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες για την ουσιαστική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου

Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες για την ουσιαστική λειτουργία του περιφερειακού  συμβουλίου, προτείνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Κρήτης , Συντυχάκης Μανώλης, Μανουσάκης Νίκος και Μαρινάκης Αλέκος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης αναφέρεται αναλυτικά:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των Συλλογικών Οργάνων στις περιφέρειες και  στους δήμους το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό:

  • Κεκλεισμένων των θυρών
  • «Διά περιφοράς»
  • Τηλεδιάσκεψη.

Με τη  συνεδρίαση διά περιφοράς,  που επιλέγει η περιφερειακή αρχή Κρήτης ,  προκύπτουν ζητήματα όπως:

  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων. Ακόμη και μετά την ανάρτηση των αποφάσεων στη Διαύγεια και των Πρακτικών της κάθε συνεδρίασης στην ψηφιακή πλατφόρμα της περιφέρειας (comidor), γίνεται γνωστό μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και όχι οι τοποθετήσεις παρατάξεων και συμβούλων. 
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα  πρακτικά να αποφασίσουν τα περιφερειακά  συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων,   που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις, ούτε να γίνεται επί της ουσίας συζήτηση επερωτήσεων, ερωτήσεων.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό και η περιφερειακή αρχή εντάσσει στην ημερήσια διάταξη επικαλούμενη  τις προθεσμίες που υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις  του περιφερειακού συμβουλίου -παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Ζητάμε να αξιοποιηθούν άμεσα οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους δήμους. Άλλωστε, προβλέπονται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στις περιφέρειες, για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των συμβουλίων τους,  παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Οι συνεδριάσεις «διά περιφοράς» να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί