Α. Κιούλπαλης: Δεν αρκούν τα μέτρα, ενισχύστε μας τώρα- Το μήνυμα του γιατρού από την πρώτη γραμμή της μάχης

Ένα μήνυμα εν μέσω μάχης, που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν καθώς εκπέμπεται από έναν μάχιμο γιατρό της πρώτης γραμμής απέναντι στον κορονοϊό, έστειλε χθες βράδυ μέσω του facebook o διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου και του ΕΚΑΒ Κρήτης, Ανέστης Κιούλπαλης: καλώς υπάρχουν τα αυστηρά μέτρα, αποδίδουν στην επιβράδυνση, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό. Η επιβράδυνση της επιδημίας δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό, ώστε ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων να μπορεί να τα απορροφήσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, και όχι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Δείτε επίσης: Α. Κιούλπαλης: Εκτός από τις απαγορεύσεις, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει και άλλα πολύ ουσιαστικά πράγματα…

 Η έκκληση του διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης: Καλές οι ευχές, αλλά δε φτάνουν – Βοηθήστε ως εθελοντές

Νέα έκκληση του διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης για εθελοντές γιατρούς: Είμαστε σε ετοιμότητα, αλλά είμαστε λίγοι

Διαβάστε την ανάρτησή του

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού φαίνεται ότι αποδίδουν για τον σκοπό που επιβλήθηκαν. Επιβραδύνουν την διασπορά των νέων κρουσμάτων δίνοντας ετσι την δυνατότητα στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει σε κατάλληλες συνθήκες, σε μονωμενες κλίνες ΜΕΘ, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ακόμα και τους πιο σοβαρά πάσχοντες. Το παράδειγμα της πρώτης ασθενούς μας που αναπνέει πια χωρίς μηχανικό αερισμό, ειναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει βέβαια ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, αλλα ειναι σίγουρα ένα καλό νέο!
Μόνο ομως η επιβράδυνση της επιδημίας δεν ειναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό, ώστε ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων να μπορεί να τα απορροφήσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, και όχι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δίνεται ο χρόνος για προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού, μέτρων ατομικής προστασίας, αντιδραστηρίων για τεστ ανίχνευσης του ιού και φαρμάκων που λόγω της μεγάλης ζήτησης βρίσκονται σε έλλειψη. Δίνεται ο χρόνος να εχουμε αύριο καλύτερα και πιο συγχρονα νοσοκομεία για πιθανές αυξημένες ανάγκες και στο μέλλον. Ανάμεσα ομως στον άρρωστο και στο νοσοκομείο λείπει ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του συστήματος υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ και οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να συμμετέχουν στην μάχη με τη νόσο μιας και φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που μπορεί να ειναι το 85%, δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλα έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής φροντίδας.
Ας ελπίσουμε να πήραμε όλοι το μάθημα μας από τον ιο και να μην ξανακούσουμε στο μέλλον τις επικίνδυνες απόψεις για περιορισμό των δαπανών για την υγεία και το ΕΣΥ. Δεν ειναι θέμα ιδεολογίας να εχουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, αλλα θέμα ζωής η θανάτου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί