Ο υποθετικός λόγος ενός ικανού πρωθυπουργού

Του Μάνου Ναρασλή

Ελληνίδες Έλληνες.


Ο θρήνος δεν θα αντικαταστήσει την ελπίδα.

Το 2020 δεν θα φιλοξενήσει μόνο το τέλος μίας πανδημίας, αλλά και την αρχή μίας διορατικής σχέσης με την δικαιοσύνη, με την αξιοπρέπεια.

Πιστεύω σε ένα λαμπρό μέλλον και σε αυτό το όραμα έχουμε όλοι πρόσβαση, έχουμε όλοι θέση.

Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια των ανέμελων ατοπημάτων.

Σήμερα είναι η στιγμή που μαχόμαστε για όσους αγαπάμε, όχι με κραυγές, αλλά με υπευθυνότητα.

Σήμερα, που όλοι μοιραζόμαστε τους ίδους φόβους και την ίδια αγωνία, δεν υπάρχει προσωπικό πεπρωμένο, αλλά ένας συλλογικός σκοπός.

Σήμερα είναι η στιγμή της εντιμότητας. Η στιγμή να παραδεχτώ ότι υπάρχει ατομική ευθύνη, ωστόσο αυτή δεν είναι μια ελαστική έννοια που μπορεί να τεντώνεται καλύπτοντας την κρατική ευθύνη.

Είναι χρέος μου να εκπληρώσω το καθήκον μου, υπερασπιζόμενος τις αξίες, τις προσπάθειες και την αξιοπρέπεια του Ελλημικού Λαού, ο οποίος ενοχοποιείται, συστηματικά, για τις επιλογές και την στάση του στην επιδημία, από τους παραμορφωτικούς φακούς της πραγματικότητας, των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Υπερασπίζομαι το δίκαιο και τις επιλογές του Ελληνικού Λαού, διότι κι εγώ ο ίδιος αποτελώ κομμάτι τους.

Ο Ελληνικός Λαός νοηματοδοτεί την ύπαρξη των δομών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε αυτόν τον Λαό, που με αιματηρές θυσίες κράτησε την Ελλάδα όρθια την εποχή της οικονομικής κρίσης, αξίζει μόνο σεβασμός. Εάν αυτός ο Λαός γονατίζει σήμερα, εκτεθειμένος σε ένα κατακερματισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και την πολιτική της λιτότητας.

Είναι η αφοσίωση της κυβέρνησης στις ανάγκες, στην αξιοπρέπεια και στα οράματα του Ελληνικού Λαού, που χαρακτηρίζουν την ποιότητα της.

Σήμερα είναι η μέρα που όλοι συνειδητοποιούμε την σημαντικότητα των δημόσιων αγαθών.

Τα δημόσια αγαθά αποτελούν, στο σύνολο τους, ένα πολύτιμο κοινωνικό κεκτημένο. Είναι χρέος μας να τα διατηρήσουμε προσβάσιμα και λειτουργικά, αποδοτικά ως προς το κοινωνικό συμφέρον.  Είναι χρέος μας να εξυγιάνουμε τις παθογένειες τους. Είναι χρέος μας να τα αναστηλώσουμε, όταν μετά την κρίση, καταρρεύσουν.

Σήμερα είναι η μέρα που όλοι συνειδητοποιούμε την ανάγκη ενός άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχομένου δημοσίου συστήματος υγείας.

Ελληνίδες Έλληνες, στέκομαι ενώπιον σας με το ηθικό χρέος να ζητήσω συγγνώμη στον κάθε ένα και στην κάθε μία ξεχωριστά, διότι επέτρεψα να παρερμηνευθεί η έννοια του δημόσιου αγαθού, να μεταφραστεί ως προϊόν, ως ένα πεδίο κερδοσκοπίας.
Αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση αξιών, η οποία δεν έχει δικαίωμα να καρπωθεί την ευσυνειδησία του Ελληνικού Λαού. Δεν έχει το δικαίωμα να χειροκροτά από τον εξώστη την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πολιτών.  Δεν έχει το δικαίωμα να θριαμβολογεί την στιγμή που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επιτελεί το έργο του, υπό αντίξοες συνθήκες, με εγκληματικές ελλείψεις, θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Η δική μου κυβέρνηση έχει καθήκον να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της εξυγίανσης, εξαργυρώνοντας μία κοινωνική επιταγή, πραγματοποιώντας την αυτονόητη δέσμευση, ότι κανένας δεν θα υπάρξει εξόριστος, στην Ελληνική Δημοκρατία, από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά του. Δεν διαπραγματευόμαστε την ακεραιότητα των δημόσιων αγαθών. Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια, την υγεία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού Λαού.

Η Ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ισχύ νέα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και αποκατάστασης της κοινωνικής ισορροπίας, τα οποία περιλαμβάνουν:

– Την διασφάλιση μισθών και συντάξεων, καθώς και την κάλυψη 50% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ( έως 3.000 ευρώ) ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις.

– Την διασφάλιση της πρώτης κατοικίας σε όλους τους συμπολίτες μας.

– Την ενίσχυση του δημόσιου συσήματος υγείας, τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

– Την ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

– Την εξασφάλιση στέγασης, σε δημόσια κτίρια, των ανέστιων.

– Την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της χώρας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, καθώς και την διάθεση, όσων εξ’ αυτών κριθεί απαραίτητο, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, με στόχο την διαμόρφωση ενός ασφελέστερου περιβάλλοντος ολοκλήρωσης των θεραπειών τους.

Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου. Σήμερα παλεύουμε ενωμένοι για ένα μέλλον αξιοκρατίας, για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, για ένα μέλλον δικαίου.

Ελληνίδες Έλληνες, σήμερα η Ελλάδα βάλλεται, αλλά δεν καταρρέει.

Σας ευχαριστώ.

Κουτί Πανδώρας

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί