Ο Μηταράκης περηφανεύεται ότι αποσυμφόρησε τα νησιά, ενώ τα στοιχεία δείχνουν υπερτριπλάσια αύξηση στα προσφυγικά καμπ! (Πίνακες)

Με μια ακατανόητη και παντελώς ατεκμηρίωτη ανακοίνωση, το υπ. Μετανάστευσης διακηρύττει σήμερα ότι έχει υπάρξει «αναστροφή της τάσης στα νησιά», και ότι «ξεκίνησε η αποσυμφόρηση των νησιών με μείωση διαμενόντων στα ΚΥΤ κατά 5,3% στο α’ τρίμηνο του 2020». Μόνο που τα στοιχεία που επικαλείται είναι όλα λάθος. Αρα, ή πάσχουν από σαφήνεια εκεί στο υπ. Μετανάστευσης ή απλώς κυνηγούν τις εντυπώσεις. Γιατί αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιευμένα στοιχεία – το δελτίο Τύπου πάντως, δεν συνοδεύεται από κανένα – η αλήθεια ειναι εντελώς άλλη: ο πληθυσμός στα ΚΥΤ έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με «το αντίστοιχο διάστημα του 2019» (δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που επικαλείται μονίμως το υπουργείο.

Παράλληλα,ο υπ. Μετανάστευσης, που, θυμίζουμε, διακήρυττε ξανά και ξανά ότι θα μεταφέρει «10 χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην ενδοχώρα το 1ο τρίμηνο του 2020», εκτίθεται ξανά: μετέφερε μετα βίας, μες στον χρόνο που ο ίδιος έδινε, μόλις 1.805 ανθρώπους.

Αναλυτικότερα:

– Ισχυρισμός 1: «Το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά τις αυξημένες αφίξεις, μειώθηκε ο συνολικός αριθμός αυτών που διαμένουν στα ΚΥΤ των νησιών κατά 5,3%.  Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διαμενόντων στα ΚΥΤ στο διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος του 2020 μειώθηκε στα 36.387 άτομα, από 38.423 άτομα που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019», λέει το υπ. Μετανάστευσης.

Η αλήθεια: Πράγματι στα επίσημα στοιχεία της 1/4/2020 ο αριθμός των διαμενόντων στα ΚΥΤ των νησιών είναι 36348. Μόνο που το «αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019» (το πρώτο τρίμηνο δηλαδή) δεν ήταν 38.423 άνθρωποι, αλλά 11.375! Το αποδεικνύουν τα στοιχεία – μαντέψτε – του υπ. Μετανάστευσης την 1/4/2019Αρα ο πληθυσμός στη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και τα καμπ της Σάμου και των άλλων νησιών όχι απλώς δεν μειώθηκε, υπερτριπλασιάστηκε!

– Ισχυρισμός 2: «Επίσης, μειωμένος κατά 4,2% είναι και ο συνολικός αριθμός αυτών που διαμένουν σε ΚΥΤ, ξενοδοχεία και διαμερίσματα των νησιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός αυτών των ατόμων στο πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι 40.139,  από 41.899 άτομα που ήταν πέρσι στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Η αλήθεια: Ανατρέχοντας στα ίδια στοιχεία με παραπάνω, πάλι το υπ. Μετανάστευσης ψεύδεται κατάφωρα. Πάμε πάλι: Πράγματι στα επίσημα στοιχεία της 1/4/2020 ο αριθμός αυτών που διαμένουν σε ΚΥΤ, ξενοδοχεία και διαμερίσματα των νησιώτων νησιών είναι 40.095. Μόνο που το «αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019» (το πρώτο τρίμηνο δηλαδή) δεν ήταν 41.899 άνθρωποι, αλλά 14.929! Το αποδεικνύουν τα στοιχεία – μαντέψτε πάλι – του υπ. Μετανάστευσης την 1η/4/2019. Αρα ο πληθυσμός σε όλες τις δομές των νησιών όχι απλώς δεν μειώθηκε, υπερτριπλασιάστηκε!

Το δελτίο Τύπου προσθέτει ότι «το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες τα συνολικά στοιχεία για το Α’ Τρίμηνο του 2020» – χωρίς βέβαια να εξηγεί γιατί δεν  το κάνει από τώρα. Μάλλον γιατί το δελτίο έπρεπε να βγεί σήμερα ώστε να περιλαμβάνει τους πανηγυρισμούς Μηταράκη: «Από την πρώτη στιγμή τόνισα την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας. Σε συνδυασμό με την ισχυρή φύλαξη των συνόρων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και επιστροφών, αναστρέψαμε την τάση συμφόρησης των νησιών του 2019. Ξεκίνησε το 2020 με μείωση διαμενόντων στα ΚΥΤ κατά 5,3%. Θα συνεχίσουμε με πιο αυξημένους ρυθμούς την αποσυμφόρηση, παράλληλα με πολιτικές ουσιαστικής μείωσης των ροών».

Μαντεύοντας τις βουλές του υπουργείου…

Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί στα αλλ’αντ’αλλων που γράφει το δελτίο Τύπου του υπουργείου (εκτός από την επικοινωνιακή τους χρήση) είναι ότι επιχειρεί σύγκριση με τα δεδομένα στο τέλος του 2019. Μόνο που και πάλι, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πολυδιαφημισμένη «αποσυμφόρηση» που υποσχόταν στους νησιώτες ο υπ. Μετανάστευσης (που τους έστειλε και τα ΜΑΤ πρόσφατα, με τις γνωστές συνέπειες) δεν έγινε ούτε κατ’ ελάχιστον. 

Ετσι, ο Νότης Μηταράκης έλεγε (και ξανάλεγε) ότι «10.000 άτομα θα έχουν αποχωρήσει από τις δομές μέχρι το τέλος Μαρτίου», και κέρδιζε τίτλους και φωτογραφίες. Μόνο που και εδώ η σύγκριση αποβαίνει συντριπτική:

Στις 31/12/2019, οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ήταν 41.900 άνθρωποι. Την 1η Απρίλη 2020, ήταν …40.095. Μείωση κατά 1.805 ανθρώπους, ή – σε ποσοστά που τόσο αρέσκεται να χρησιμοποιεί το υπουργείο – 4,2%. Δηλαδή κάθε μήνα, μετά βίας έφευγαν 600 άνθρωποι από την κόλαση των νησιωτικών καμπ για την ενδοχώρα, ενώ οι αφίξεις ήταν πολλαπλάσιες. 

Το ποσοστό συμπίπτει πράγματι με το ποσοστό στο δελτίο Τύπου του υπουργείου. Που αποδεικνύει ότι στο υπ. Μετανάστευσης και δεν ξέρουν να βαζουν δυο νούμερα στη σειρά και προσπαθούν να παρουσιάσουν μια δήθεν «επιτυχία» για να σκεπάσουν τη μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα. Σε βάρος των νησιωτών και των προσφύγων.

Τα σχετικά στοιχεία και οι πίνακες:

Ο επίσημος πίνακας για την 1/4/2020

Ο επίσημος πίνακας για τις 31/12/2019

Ο επίσημος πίνακας για την 1η Απρίλη 2019

Και μια εικόνα-υπενθύμιση από τη Μόρια προ ημερών:

 Χαρακτηριστική διγλωσσία στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ξέχασε» τα κλειστά κέντρα

Με χαρακτηριστική διγλωσσία εμφανίστηκε χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τα μέτρα προστασίας των προσφύγων και μεταναστών και της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Τα μέλη της Επιτροπής επέμειναν επίσης στο ζήτημα της πρωτοφανούς αναστολής της Σύμβασης της Γενεύης τον Μάρτιο και των σχεδίων του υπουργείου που υπονομεύουν περαιτέρω την ποιότητα της διαδικασίας ασύλου, όπως τα αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.».

Επιμένοντας στο ζήτημα της εκκένωσης των ΚΥΤ και της μεταφοράς των πιο ευάλωτων σε άλλους, προστατευμένους χώρους στα νησιά, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση σχεδίου έκτακτης δράσης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να αρχίσει η μεταφορά των ευάλωτων σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Η Επίτροπος επισήμανε επίσης την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταθέσουν αίτημα ασύλου όσοι έφτασαν στην Ελλάδα το Μάρτιο, όσο είχε τεθεί σε ισχύ η πρωτοφανής αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης.

Στην απάντησή του ο κ. Μηταράκης μίλησε για περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας στην ενδοχώρα λόγω ανεπάρκειας θέσεων και έθεσε ζήτημα χρηματοδότησης: «Είναι περιορισμένος ο αριθμός των ξενοδοχείων και πολύ ευχαρίστως να τους εκμεταλλευτούμε, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε και τη χρηματοδότηση για τις επιπλέον 40.000 κλίνες που θα χρειαστούν, για πόσο καιρό και πού μπορούμε να τις βρούμε» σημείωσε.

Πηγές του υπουργείου επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη στους δήμους των νησιών για τη μη μεταφορά των ευάλωτων σε ξενοδοχεία, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκαν για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή του υπουργού στις 29 Μαρτίου, αλλά «η πλειοψηφία των δήμων εξακολουθεί να υπεκφεύγει και να εξετάζει το ζήτημα με ελαφρότητα».

Διαφορετική ορολογία

Στην ομιλία της η επίτροπος Γιόχανσον αναφέρθηκε ρητά στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Παρ’ όλο που στο εσωτερικό ο κύριος Μηταράκης επιμένει να χρησιμοποιεί την ορολογία των «κλειστών κέντρων», προκειμένου να παραπλανήσει το ξενοφοβικό του ακροατήριο, στην Επιτροπή χρησιμοποίησε τελείως διαφορετική ορολογία και δεν διέψευσε ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ΚΥΤ.

Ο υπουργός μίλησε για «κέντρα πολλαπλών σκοπών» και διευκρίνισε: «Δεν θα περιορίζονται οι άνθρωποι εκεί, θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται. Θα υπάρχουν κανόνες φυσικά, είναι πολύ σημαντικό τα κέντρα αυτά να έχουν κανόνες που να συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες και τις οδηγίες».

Αναφερόμενος άλλωστε στα νέα κέντρα της Μαλακάσας και των Σερρών, που και αυτά τα αποκαλεί στο εσωτερικό «κλειστά κέντρα», στο Ευρωκοινοβούλιο απέφυγε κάθε σχετική ορολογία και μίλησε για προσωρινές δομές που λειτουργούν με τη φροντίδα διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.

Σημείωσε ότι εξετάζει τη δυνατότητα να λειτουργεί μέσω Skype η διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και αναφέρθηκε στις περισσότερες από 120.000 συσσωρευμένες υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα (45.000 περισσότερες από τον αριθμό των περίπου 75.000 συσσωρευμένων υποθέσεων που κατηγορούσε η κυβέρνηση ότι της παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όπως και για 19.000 αποφάσεις που εκκρεμούν, ενώ έχει γίνει η συνέντευξη. Σημείωσε ότι η Υπηρεσία Ασύλου εκμεταλλεύεται τον χρόνο που παραμένει κλειστή για το κοινό λόγω κορονοϊού, ώστε να διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επανέλαβε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης για τις πρωτοφανείς ενέργειές της στον Εβρο, ότι δεν υπήρξε αυθόρμητο κύμα προσφύγων αλλά κατευθυνόμενοι πληθυσμοί από την Τουρκία, μετανάστες σε ποσοστό 70%. Ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δέχτηκαν βία με δακρυγόνα και πέτρες, αλλά απάντησαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιχείρησε μάλιστα να διαψεύσει ότι υπήρξαν επαναπροωθήσεις στον Εβρο, παρ’ όλο που τις έχει δεχτεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παραδέχτηκε τη λειτουργία του άτυπου κέντρου επαναπροωθήσεων στον Πόρο του Εβρου, όπως και άλλα αρμόδια κυβερνητικά χείλη.

«Ολα έγιναν με πλήρη διαφάνεια, ενώ κατέγραφαν κάμερες 50 τηλεοπτικών συνεργείων και χιλιάδες συσκευές βιντεοσκόπησης. Δεν θα είχε φανεί κάτι;» είπε, χωρίς να δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την κραυγαλέα αντίφαση ότι τραυματισμοί και βία αποτυπώθηκαν ακριβώς στις κάμερες διεθνών τηλεοπτικών συνεργείων και στα κινητά των προσφύγων, όπως και σε μαρτυρίες δημοσιογράφων.

Οι απαντήσεις των δήμων των νησιών Βορείου Αιγαίου

Ευθύνες στους δήμους των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Χίου, Κω, Λέρου) που αρνούνται τη χρήση ξενοδοχείων για τη φιλοξενία ευάλωτων συνεχίζουν να ρίχνουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία λύσεων αποσυμφόρησης των ΚΥΤ.

Οι πηγές του υπουργείου δεν μπήκαν ωστόσο στον κόπο να εξηγήσουν τι εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της στην ενοικίαση ή και στην επίταξη καταλυμάτων.

Συνοπτικά οι απαντήσεις των δήμων στην πρόταση του υπουργείου έχουν ως εξής:

● Χίου: αντιπροτείνει ενοικίαση χώρου από ιδιώτη που πληρεί τις προδιαγραφές.
● Μυτιλήνης: αναφέρει ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος χωρίς να τον υποδεικνύει.
● Δυτικής Σάμου: επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος και αντιπροτείνει ναύλωση πλοίου που θα λειτουργεί σε καραντίνα.
● Δυτική Λέσβος: προτείνει ναύλωση πλοίου που θα λειτουργεί σε καραντίνα.
● Ανατολική Σάμος: ζητά ναύλωση πλοίου που θα πλέει ανάμεσα στα 5 νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο.
● Κω: ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί προσωρινός χώρος για τους νεοαφιχθέντες και δεν προτείνει άλλο χώρο.
● Λέρου: καλεί το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες υγειονομικής προστασίας, αλλά δεν προτείνει χώρο.

Με πληροφορίες από left.gr και Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί