«Συζητάμε για την Υγεία …με αφορμή μια ταινία» Ψυχαγωγία και κινηματογραφική εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως για τους νέους και όλη την οικογένεια

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο αξιοποιεί για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά παιδιά και νέους που …μένουν σπίτι λόγω της πανδημίας του COVID-19. 

Έτσι τα παιδιά με την τέχνη θα συνδυάσουν την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση, θα παρακολουθήσουν μία πολυβραβευμένη ταινία και θα έχουν την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν τα αισθήματα τους.

Αναλυτικότερα:

Η ταινία «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Μυθοπλασία, 74 λεπτά, Κένυα – Γερμανία, 2018), η οποία πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της νόσου και της υγείας και του ρόλου της κοινότητας στο ξεπέρασμα του στίγματος και του πένθους, έλαβε πάνω από 50 διεθνή βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά και νέους του 2018, ενώ ήταν η υποψηφιότητα της Κένυας για τα Όσκαρ Ξένης Ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες 9-18 ετών και σε όλη την οικογένεια, θίγοντας μια πληθώρα θεμάτων, όπως η οικογένεια, η υγεία, η διαφορετικότητα, τα δικαιώματα του παιδιού, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, η αλληλεγγύη και η κοινότητα, η παιδική φιλία, η κοινωνική χρησιμότητα του κινηματογράφου.

Σύνοψη ταινίας: Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί, βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Trailer ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=G7ToKioHCoU 

Με αφορμή την ταινία γίνεται συζήτηση για τη δύσκολη αυτή περίοδο, λόγω της πανδημίας, του φόβου/ανασφάλειας για την υγεία και του εγκλεισμού στο σπίτι και τα παιδιά στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην ευρύτερη τοπική κοινότητα (π.χ. παππού – γιαγιά, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, πρόσωπα που κατέχουν μια θέση ευθύνης κ.λπ.)

Η δράση περιλαμβάνει τρία στάδια (σε διαφορετικές ημέρες):

  1. Βιντεοκλήση γνωριμίας των παιδιών/νέων με τη συντονίστρια, κ. Σοφία Περακάκη, Κοινωνική Λειτουργό ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου.
  2. Παρακολούθηση της ταινίας «Supa Modo».
  3. Βιντεοκλήση συζήτησης των παιδιών/νέων με τη συντονίστρια.

Σημείωση: Για τη βιντεοκλήση και την παρακολούθηση της ταινίας δε χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιου ειδικού προγράμματος.

Βήματα/Διαδικασία συμμετοχής στη δράση:

  1. Ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει την ειδική φόρμα – αίτηση συμμετοχής για το παιδί του.
  2. Η συντονίστρια σχηματίζει μικρές ομάδες (των 10 ατόμων), με βάση τις ηλικίες των παιδιών/νέων.
  3. Η συντονίστρια στέλνει e-mail και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον γονέα/κηδεμόνα (όταν σχηματιστεί η ομάδα των 10 ατόμων), προκειμένου να τον ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία, ώρα και τον τρόπο της πρώτης βιντεοκλήσης των μελών της μικρής ομάδας που συμμετέχει το παιδί του. (Η ημερομηνία και ώρα της βιντεοκλήσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων συμμετοχής και τις ομάδες που θα σχηματιστούν.)
  4. Τα μέλη της ομάδας συνδέονται μέσω βιντεοκλήσης με τη συντονίστρια, προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους και να ενημερωθούν για τη δράση και την ταινία.
  5. Κάθε παιδί της ομάδας βλέπει την ταινία στον υπολογιστή του, σε χρόνο που το εξυπηρετεί προσωπικά.
  6. Αφού δουν όλα τα παιδιά της ομάδας την ταινία, συνδέονται ξανά μέσω βιντεοκλήσης με τη συντονίστρια (έχει συμφωνηθεί ο χρόνος από την πρώτη βιντεοκλήση), προκειμένου να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς γύρω από την ταινία, η οποία συνδέεται και με το παγκόσμιο θέμα αυτής της περιόδου και στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην ευρύτερη τοπική κοινότητα.

Για τη συμμετοχή στη δράση η  ειδική φόρμα – αίτηση συμμετοχής είναι: https://forms.gle/WEa93s4W3yd8SsEx6 

Περισσότερες πληροφορίες:

ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810.313.222 (καθημερινά 11:00-16:00), κ. Σοφία Περακάκη

Σημείωση:
Σε περίπτωση που ένα παιδί το οποίο έχει υποβάλλει αίτηση συμμετοχής και για οποιοδήποτε λόγω δε θα μπορέσει  να συμμετάσχει στη δράση, παρακαλείτε ο γονιός να ενημερώσει άμεσα την κ. Σοφία Περακάκη, προκειμένου να αντικατασταθεί στη μικρή ομάδα από κάποιο άλλο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί