Σ. Βαρδάκης: Κανένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές

«Η παράλειψη της Κυβέρνησης να συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, δίνει την εντύπωση ενός πρόχειρου σχεδιασμού»

Η έλλειψη έως σήμερα μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, την οποία συνυπογράφουν επιπλέον 40 βουλευτές.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης στην ερώτησή του, «διαπιστώνεται ότι στα μέτρα στήριξης δεν περιλαμβάνονται όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι την εντύπωση ενός πρόχειρου σχεδιασμού. Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, και ασχολούνται με την τροφοδοσία ξενοδοχείων ή την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, ακόμα περισσότερο, όσες λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων, στις οποίες επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, λόγω του ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.»

Να σημειωθεί εδώ, ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί, ούτε στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας, αλλά ούτε προφανώς και στα μέτρα στήριξης. Για παράδειγμα, επιχείρηση, της οποίας η κύρια αλλά και η δευτερεύουσα δραστηριότητα ανάγεται στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων (σούπερ και μίνι μάρκετ 47.11.10.01), είτε λειτουργεί εντός ξενοδοχείου, είτε εκτός, δεν εντάσσεται ούτε στην κατηγορία αναστολής επιχειρήσεων, ούτε στις άμεσα πληττόμενες από την κρίση του κορονοϊού COVID-19 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματιών, θα πρέπει να ενταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, ως άμεσα πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς Δήμους, όπως έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα αρχείο της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Εναλλακτικά μπορεί να βεβαιώνεται η έδρα με δήλωση των κατά τόπους Τουριστικών Δήμων.

Επειδή οι επιχειρήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση και η επιβίωση τους εξαρτάται από την τουριστική αγορά, δηλαδή τους επισκέπτες και τους πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως την 30/04/2020 αλλά και για όσο διάστημα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, είτε εντός είτε εκτός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί