Πέρασε η κύρωση των ΠΝΠ: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισαν οι τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης. «Ναι» ψήφισαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. «Κατά» ψήφισε το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο και ότι έρχεται στη συνέχεια η ώρα των κλαδικών πολιτικών σε τομείς, όπως ο τουρισμός. Επεσήμανε μάλιστα την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), που αναφέρει ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντάς τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ακόμη ότι, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΕΕΤ, προτεραιότητα θα δοθεί σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

Ως προς το σκέλος των εσόδων, ο υπουργός είπε ότι το μήνα Μάρτιο, η απόκλιση ήταν πολύ μικρή. «Πραγματικά, ούτε και εμείς περιμέναμε να έχουμε τόσο μικρή απόκλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δείχνουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, για να βγάλουμε τη χώρα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφέρθηκε επίσης στην προστασία της πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει, θα γίνει την κατάλληλη στιγμή» και η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πότε πρέπει να νομοθετήσει, με υπευθυνότητα και ευαισθησία και άρα την κατάλληλη χρονική στιγμή, θα υπάρχουν απαντήσεις γι΄αυτό το ζήτημα».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι «οποιοδήποτε υλικό, εξοπλισμός και αν χρειαστεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσες προσλήψεις και αν χρειαστεί, αυτές θα γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα αυτό, αλλά και να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη για το μέλλον». Υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι δομές δουλεύουν, εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς, τα κέντρα υγείας εργάζονται κανονικά,ενώ υπάρχει σχέδιο και για την πρωτοβάθμια φροντίδα που θα βοηθήσει, αν υπάρξει μεγάλος φόρτος στα νοσοκομεία.

«Το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια δυσμενή φάση εξέλιξης του κορονοϊού, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Τότε, όχι μόνο όλες οι μονάδες του δημόσιου τομέα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα επιταχθεί, όπως προβλέπεται σε ΠΝΠ και το σύνολο των γιατρών, και αυτοί που δεν υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, θα κληθούν να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών διεξήχθη σήμερα στη Βουλή η συζήτηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας και υποστήριξε ότι ο Απρίλιος «ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον», σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του στον τομέα της οικονομίας, εξήρε την στήριξη των ιδιωτών ενώ κάλεσε και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες λέγοντας «έχουμε κι άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, αλλά δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε». 

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε ξανά στήριξη του ΕΣΥ, τόνισε ότι «η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών» ενώ τέλος σημείωσε πως «μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα». 

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννήματα επισήμανε ότι οι βουλευτές του κόμματός της προειδοποίησαν εγκαίρως για τις ελλείψεις μέσων προστασίας του υγειονομικού προσωπικού και πρότειναν την δημιουργία κινητών μονάδων. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις ουρές στις τράπεζες και της χρέωσε ότι καθυστέρησε τα μέτρα για σουπερμάρκετ και εκκλησίες ενώ τέλος επισήμανε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για απαίτηση έκδοσης ευρωομολόγου.

Την άποψη ότι με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού μπαίνουν σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα έξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τέλος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης δεν παρευρέθηκε στη συζήτηση στη Βουλή και με επιστολή του στον πρόεδρο του σώματος Κωνσταντίνο Τασούλα ζήτησε τη συνέχιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως συμβαίνει και στο υπουργικό συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Eurogroup ως «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Βουλή ώστε να δώσει το παράδειγμα στους πολίτες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί