Α. Ξανθός: Η υπεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας

Σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ” ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός:

Τόνισε την σημασία που είχε για την κοινωνική αποδοχή των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας και τη συμμόρφωση των πολιτών με αυτά, η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης και το κλίμα πολιτικής συνεννόησης. Σε αντίθεση μάλιστα με το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η δημαγωγική αντιπολίτευση της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορά υπονόμευσε την έγκαιρη λήψη μέτρων και την αποδοχή τους από τους πολίτες.

Εξέφρασε την ελπίδα να εξασφαλιστούν άμεσα και με επάρκεια τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να νιώθουν απροστάτευτοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.

Χαρακτήρισε ως θετικό βήμα την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με την αξιοποίηση υφιστάμενων κλινών ΜΑΦ, των κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών Νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, χαρακτήρισε φάουλ τη συμφωνία Κυβέρνησης και ιδιωτικών κλινικών για διπλασιασμό στην αποζημίωση του ημερήσιου νοσηλίου για κλίνη ΜΕΘ. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να την πάρει πίσω και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, αν χρειαστεί να νοσηλευθούν περιστατικά με covid 19 σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα.

Επανέλαβε την ανάγκη προκήρυξης μόνιμων θέσεων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να καλυφθούν με σταθερό και όχι έκτακτο τρόπο οι ανάγκες του ΕΣΥ αλλά και για να υπάρχει κίνητρο προσέλκυσης επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού αυτή την περίοδο.

Επισήμανε τον ρόλο και τη σημασία ενεργοποίησης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, ΠΙ) στην βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας των περιστατικών με Covid 19 και της μείωσης ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών.

Χαιρέτησε την καταβολή ειδικής οικονομικής ενίσχυσης ( δώρο Πάσχα) στο προσωπικό του ΕΣΥ και δήλωσε ότι αμέσως μετά την κρίση είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει την κουβέντα για τη μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού του ΕΣΥ.

Και επιβεβαίωσε τη στήριξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ειδική επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων, καθώς και στην ενδεχόμενη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων εν όψει του Πάσχα, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί