Σ. Βαρδάκης: Να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η πανδημία να λειτουργήσει ως δικαιολογία για φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Για δημιουργία νέου συστηματικού θεσμικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19), κάνουν λόγο, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, μετά τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που έλαβαν χώρα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) μέχρι και την 17.03.2020, επιβλήθηκε το κυβερνητικό μέτρο της απαγόρευσής τους, χωρίς όμως αναδρομική ισχύ για αυτές που έλαβαν χώρα μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ο κ. Βαρδάκης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε ένα νέο υποκατώτατο μισθό των 533 ευρώ και να το ονομάζουμε στήριξη εργαζομένων, όταν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Πορτογαλία, για να μην αναφερθούμε στις πλούσιες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, επιδοτεί το 75% του μισθού».

Με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είδαν εν μια νυκτί να μετατρέπονται σε οιονεί ανέργους – επιδοματούχους των 533,33 ευρώ τον μήνα, ένα νέο υποκατώτατο «μισθό», αντί να επιδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους, όπως κάνουν κυβερνήσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω, με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες, να επιβάλουν στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που δεν απολύθηκαν, μείωση κατά το ήμισυ της εργασίας τους, με την αντίστοιχη κατά το ήμισυ μείωση των αποδοχών τους, για τους επόμενους 6 μήνες, με τη δυνατότητα το μέτρο αυτό να επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση, αδιακρίτως του αν υφίσταται περιορισμός δραστηριοτήτων από την κρίση ή υπάρχει κερδοφορία.

Όπως σχολιάζει ο κ. Βαρδάκης: «πως είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε μία Κυβέρνηση σε μία περίοδο εκτός μνημονίων, να προχωρά σε χειρότερες εργασιακές ρυθμίσεις από εκείνες του 2010 επί εποχής μνημονίων, οπότε και η εκ περιτροπής απασχόληση εργαζομένων λόγω περιορισμού δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης, προβλεπόταν μετά από διαβούλευση και συμφωνία των δύο μερών, ενώ σήμερα νομοθετείται η μονομερής απόφαση του εργοδότη.»

Τέλος, στα υποτιθέμενα μέτρα «στήριξης» της εργασίας που ανακοίνωσε η Κυβέρνησή, δεν περιέχεται μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς είναι οι πρώτοι που πλήττονται, είτε με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους, είτε με την καταγγελία αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζόμενων στο αεροδρόμιο Αττικής «Ελευθέριος Βενιζέλος» που εργάζονται με αλλεπάλληλες, διαρκώς ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι έχασαν τη δουλειά τους μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Βεβαίως, η απόλυση δεν ήταν το μοναδικό χαστούκι για αυτήν τη μερίδα εργαζομένων, καθώς ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 Ευρώ και μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να απαντήσει:

Αν εξετάζει, την αναστολή πληρωμών των πάσης φύσεως οφειλών, δημοσιοοικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών, προστίμων και κάθε είδους ρυθμίσεων των Ελεύθερων Επαγγελματιών – ατομικών επιχειρήσεων – φυσικών προσώπων, το χρονικό επαναπροσδιορισμό τους σε τρείς μήνες μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης και την καταβολή των οφειλομένων μετά το πέρας της προτεινόμενης προθεσμίας σε 48 ή και περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

Αν εξετάζει και με ποιο τρόπο την Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ιδίως για τους συμπολίτες μας που δεν δικαιούται το επίδομα των 800 Ευρώ και στερούνται άλλων πόρων;

Με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τους ανέργους που εξέρχονται από καταγγελθείσες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου;

Υπό τις παρούσες συνθήκες περιορισμού των μετακινήσεών μας, με ποιο τρόπο ελέγχει το ΣΕΠΕ την τήρηση των κανόνων εργασίας ανά την χώρα;

Αν σχεδιάζει ένα νέο συστηματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19) ή θα συνεχίσει στην αποσπασματική νομοθέτηση μέτρων που αποδυναμώνουν τη θέση των εργαζομένων, καταφανώς αντίθετα προς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της εργασίας;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί