Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ: Να ανοίξουν όλες οι λέσχες πανελλαδικά για όλους τους φοιτητές

Με ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ ζητούν να ανοίξουν όλες οι λέσχες πανελλαδικά για όλους τους φοιτητές.

Δείτε τι αναφέρουν αναλυτικά:

Στις 25/3 η κυβέρνηση αποφάσισε με ΦΕΚ να κλείσει πανελλαδικά όλες τις λέσχες που δικαιούμαστε σίτιση οι φοιτητές. Με απόφαση του ίδιου ΦΕΚ έκλεισαν επίσης πανελλαδικά όλες οι εστίες που διαμένουν, αλλά και όλες οι λέσχες που σιτίζονται οι εστιακοί φοιτητές.

Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών έχουμε παραμείνει στην πόλη όπου φοιτούμε είτε είναι τόπος μόνιμης κατοικίας μας είτε όχι και άρα νοικιάζουμε ή μένουμε στις εστίες. Για όσους ανήκουμε στην δεύτερη κατηγορία, μάλιστα, μπορεί να είναι απαγορευτικό να επιστρέψουμε στον τόπο μόνιμης κατοικίας μας είτε γιατί μέλη της οικογενείας μας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί εργαζόμαστε στον τόπο φοίτησής μας, είτε γιατί είναι οικονομικά δυσπρόσιτη η μετακίνησή μας, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο έχουμε επιλέξει να αντιμετωπίσουμε τον ιό στην πόλη οπού φοιτούμε, για τη δική μας υγεία αλλά και των διπλανών μας.

Επομένως, η ερώτηση είναι απλή. Για ποιο λόγο, η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις φοιτητικές λέσχες; Από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει δυνατότητα για ασφαλή σίτιση, με διανομή του φαγητού σε πακέτο, αποφυγή του συνωστισμού, τήρηση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων. Μήπως οι φοιτητές, κατά την κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας στερούμαστε τα φοιτητικά μας δικαιώματα; Παύουμε να έχουμε ανάγκη από φαγητό; Πως καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα; Και για να αναδείξουμε την αντίφαση, κλείσανε τις λέσχες, ενώ προσπαθούν τυπικά να συνεχίσουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων μέσω των ηλεκτρονικών διαλέξεων. Για το ένα μέτρο, δηλαδή, διατηρούμε τη φοιτητική μας ιδιότητα, ενώ για το άλλο όχι;

Σε μία ήδη ζόρικη οικονομικά κατάσταση για όλο το λαό αλλά και τη νεολαία, όπου πολλοί από εμάς ή τις οικογένειές μας χάνουμε τη δουλειά μας ή εργαζόμαστε λιγότερες ώρες και άρα αμειβόμαστε με λιγότερα, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μας στερεί το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, φορτώνοντας στην πλάτη μας ένα ακόμα βάρος.

Ποια είναι, λοιπόν, η στόχευση αυτού του μέτρου; Δεν είναι κρυφές οι χρόνιες προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων να αφαιρέσουν όσα από τα φοιτητικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Δικαιώματα τα οποία ΚΑΙ είναι κατεκτημένα με αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού, αλλά ΚΑΙ είναι αυτά που επιτρέπουν ακόμα σε μεγάλο αριθμό φοιτητών να σπουδάζει. Γνωρίζουμε και παλεύουμε χρόνια τώρα ενάντια σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση. Εν μέσω πανδημίας, όμως, το ότι η κυβέρνηση αρπάζει την ευκαιρία και συνεχίζει πιο έντονα αυτή την επίθεση, την καθιστά πέρα από αντιλαϊκή, απάνθρωπη και ξεδιάντροπη.

Μια επίθεση που δεν περιορίζεται, βέβαια, στους φοιτητές, αλλά αφορά τα δικαιώματα όλου του λαού. Είτε αυτό αφορά μέτρα επί της ουσίας απολύσεων και μειώσεων μισθών είτε μέτρα ενίσχυσης καταστολής. Την ίδια στιγμή που για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ, να γίνονται δωρεάν διαγνωστικά τεστ και να ενισχυθεί συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με ότι τρόπους έχουμε θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.

  • ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΣΧΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ
  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑO/

    http://www.agonistikeskiniseis.org/  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί