Σ. Βαρδάκης: Μαύρο Πάσχα για αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, καμία στήριξη από την Κυβέρνηση για τον πρωτογενή Τομέα

Την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα της χώρας, λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα, σε οποιαδήποτε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα για την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση του κορονοϊού, θέτει υπόψη των αρμόδιων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με ερώτηση του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, την οποία συνυπογράφουν 43 βουλευτές.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ο κ. Βαρδάκης, τον περιορισμό της μετακίνησης των ανθρώπων ακολούθησε ο περιορισμός “μετακίνησης” των προϊόντων, καθώς τόσο οι εξαγωγές, όσο και η διακίνησή τους, στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν δραματικά και σε κάποιες περιπτώσεις σταμάτησαν. Τόνοι παραγόμενων προϊόντων, πάνω από το 50% της παραγωγής, καταλήγει στις χωματερές αφού λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να εξαχθούν.

Ο αγροτικός κόσμος δέχεται μεγάλο πλήγμα λόγω του χαμένου εισοδήματος του από την απώλεια των προϊόντων. Αντιστοίχως, πλήγμα δέχονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι περίμεναν το Πάσχα για να διοχετεύσουν στην αγορά το ελληνικό κρέας.

Τα προβλήματα και οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις για τον πρωτογενή τομέα, ξεκίνησαν, σε όλη την επικράτεια, πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού και την όποια λήψη περιοριστικών μέτρων. Ο δήμος Βιάννου, για παράδειγμα, κατεξοχήν περιοχή παραγωγής πρώιμων κηπευτικών και ελαιολάδου, εκπέμπει sos μέσω της δημοτικής αρχής. Οι περισσότερες περιοχές στην Κρητη που στηρίζονται αμιγώς στο αγροτικό εισόδημα, με παραγωγή οπωροκηπευτικών και ελαιολάδου, αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Η φετινή ελαιοπαραγωγική περιοδος ήταν καταστροφική, για σειρά γνωστών σε όλους μας πλέον λόγων. Παρά τα αγωνιώδη και επανειλημμένα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η στάση της πολιτικής ηγεσίας ήταν απελπιστικά ανεπαρκής.

Την ίδια ακριβώς χρονιά, ιδίως για την Κρήτη, πολύ πριν την πανδημία και πέραν της απώλειας της σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς, η κατάρρευση της Thomas Cook, είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες και στον τουρισμό, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την πολιτική ένδεια και ατολμία της κυβέρνησης, ως προς την διαχείριση κρίσεων.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια βρέθηκε σε θέση να έχει διαθέσιμους πόρους, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία της χώρας τούτη την έκτακτη στιγμή. Και για αυτό φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση αφήνοντας μαξιλάρι ασφαλείας στην πατρίδα μας, 37 δις ευρώ, για μια δύσκολη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι τώρα.

Μάλιστα, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου κρίθηκε απαραίτητη η στήριξη της οικονομίας των κρατών στην πράξη με πολιτικές αποφάσεις, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι να μην δράσει άμεσα και υπέρ της στήριξης όλων των επαγγελματικών ομάδων και εργαζομένων.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται την κρίση όχι μόνο δεν ενισχύουν και στηρίζουν όσους απασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα αλλά, συνεπάγονται και την οικονομική καταστροφή τους. Το Υπουργείο Οικονομικών κοροϊδεύει στην ουσία τους παραγωγούς με την χρηματοδότηση των 150 εκ., αν σκεφτεί κανείς ότι η ζημιά μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια το 2019 στην Κρήτη ανέρχεται στο ίδιο ύψος περίπου.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι για περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Κρήτη, όπου χάνεται και η τουριστική περίοδος, αν η κυβέρνηση δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα μιλάμε για ολική καταστροφή της οικονομίας των περιοχών αυτών, με αποκλειστική ευθύνη της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί